Τηλεματικό χάκινγκ (Telematic Hacking): 1η Συνάντηση καλλιτεχνών & 1η Παρουσίαση / ΣΤΕΓΗ
menu

Τηλεματικό χάκινγκ (Telematic Hacking): 1η Συνάντηση καλλιτεχνών & 1η Παρουσίαση

Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2017 – Μάρτιος 2018

28 Νοε 2017
Στο πλαίσιο του προγράμματος Interfaces η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το πανεπιστήμιο De Montfort (Μεγάλη Βρετανία) θα συνεισφέρουν στις πρωτοβουλίες γύρω από την τηλεματική τέχνη εστιάζοντας στο χάκινγκ ως ένα ιδιαίτερα κατάλληλο μέσο τηλεματικής περφόρμανς.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Interfaces η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το πανεπιστήμιο De Montfort (Μεγάλη Βρετανία) θα συνεισφέρουν στις πρωτοβουλίες γύρω από την τηλεματική τέχνη εστιάζοντας στο χάκινγκ ως ένα ιδιαίτερα κατάλληλο μέσο τηλεματικής περφόρμανς.
 
Το δίκτυο ως μουσικό όργανο
Πολλοί ήχοι από χακαρισμένα όργανα έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές και δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα παραδοσιακά όργανα. Αν θεωρήσουμε ότι το ρούτερ του διαδικτύου μπορεί να είναι μουσικό όργανο, τότε αυτό ανοίγει τον δρόμο για νέο ρεπερτόριο και νέους ακροατές.   
 
Χακάροντας το δίκτυο
Το χακάρισμα και η δημιουργία μουσικής με τη χρήση μιας συσκευής δικτύου μπορεί να διευρύνει την πρόσβαση στη μουσική διαδικασία. Στην περίπτωση του ρούτερ, ένα ενδεχόμενο θα ήταν να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο πακέτα δεδομένων αποστέλλονται και λαμβάνονται εστιάζοντας στη μετατροπή αυτών των δεδομένων σε ήχους ή στη συμπεριφορά της συσκευής. Ζητήματα όπως η καθυστέρηση στη μεταφορά των πληροφοριών δεν θα πρέπει να θεωρηθούν προβληματικά για μια δικτυακή περφόρμανς. Αντιθέτως θα πρέπει να τα θεωρήσουμε ως χαρακτηριστικά της υλικής φύσης του Δικτύου που μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία μουσικής.

Μια νέα μορφή κοινότητας για τη δημιουργία μουσικής
Αυτή η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο τρόπο μουσικής δημιουργίας μέσω της τεχνολογίας από μια κοινότητα που περιλαμβάνει άτομα όλων των ηλικιών με διαφορετικές ικανότητες και πολιτιστικό υπόβαθρο και κυρίως να φέρει κοντά κόσμο από όλη την Ευρώπη. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση & το πανεπιστήμιο De Montfort θα συνεργαστεί με χάκερ, ειδικούς σε θέματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και καλλιτέχνες για να υποστηρίξει τη δημιουργία έργων μέσα από διεθνείς συνεργασίες συντονίζοντας μια σειρά τηλεματικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων που θα μεταδοθούν ζωντανά στο κανάλι YouTube Interfaces.


1η συνάντηση καλλιτεχνών: 28 Νοεμβρίου 2017
11:00 – 17:00 (GMT)
Ζωντανή μετάδοση: https://www.periscope.tv/D_Electronics
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα συζητήσουν και θα δοκιμάσουν τις ιδέες τους για το Telematic Hacking (τηλεματικό χάκινγκ). Οι καλλιτέχνες μπορούν να προσεγγίσουν το θέμα ελεύθερα, να αναπτύξουν τις ιδέες που προέκυψαν μέσα από τις συναντήσεις και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις του προγράμματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Periscope.
 
1η Παρουσίαση: 29 Νοεμβρίου 2017
Κτίριο PACE, οδός Richmond, Λέστερ
19:00 (GMT) | Ελεύθερη είσοδος
Ζωντανή μετάδοση: https://www.youtube.com/channel/UCz3v_NAf3eVqL_lpmaxGM1Q
Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα και τις ιδέες τους γύρω από τη θεματική της τελεματικής περφόρμανς. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του δικτύου Interfaces στο YouTube και θα υπάρχει ζωντανή προβολή για το κοινό στο κτήριο PACE, του πανεπιστημίου De Montfort, Λέστερ στη Μεγάλη Βρετανία.
 
Με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών: Network EnsembleTim ShawAram BarthollDirty Electronics, Tim Ward, Γιάννης Κοτσώνης, Ορέστης Πλακιάς
  

Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του πανεπιστήμιου De Montfort (Ηνωμένο Βασίλειο) στο πλαίσιο του έργου INTERFACES με την συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη".