Πρόσκληση σε μια γιορτή καλλιτεχνικής δημιουργίας και συνεργασίας 3 σχολείων στο Νέο Κόσμο και τη Δάφνη, τις γειτονιές γύρω από τη Στέγη. / ΣΤΕΓΗ
menu

Πρόσκληση σε μια γιορτή καλλιτεχνικής δημιουργίας και συνεργασίας 3 σχολείων στο Νέο Κόσμο και τη Δάφνη, τις γειτονιές γύρω από τη Στέγη.

Πώς ένα εργαστήριο με τίτλο «Εργαλεία αποσυναρμολόγησης» φέρνει κοντά τους μαθητές, τα σχολεία και τη γειτονιά με την τέχνη.

14 Ιαν 2018
Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, από τις 11:00, κάντε μια βόλτα στις γειτονιές του Νέου Κόσμου και της Δάφνης και δείτε τα έργα τέχνης που δημιούργησαν οι μαθητές των σχολείων της γειτονιάς της Στέγης. Μια γιορτή ανοιχτή σε όλους, μικρούς και μεγάλους, φίλους, γονείς, δασκάλους και γείτονες γεμάτη τέχνη, κεράσματα, συνθήματα και δωρεάν μετακινήσεις από το ένα σχολείο στο άλλο.
Εργαλεία αποσυναρμολόγησης
Τα σχολεία γίνονται τόποι συνάντησης, συνεργασίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας

 
Τα σχολεία έγιναν τόποι συνάντησης, συνεργασίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας σε ένα εργαστήριο από τον διακεκριμένο εικαστικό Ζάφο Ξαγοράρη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2017. Ο Ζάφος Ξαγοράρης σχεδίασε εργαλεία αποσυναρμολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν για τρία διαφορετικά εργαστήρια: εργαστήριο Ήχου, εργαστήριο Εφήμερων Επιγραφών και εργαστήριο Αιωρήσεων. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης, οι σχετικές δράσεις και εγκαταστάσεις παρουσιάζονται την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Δάφνης με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα «Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης» είναι μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων 2017-2018 και πραγματοποιήθηκε στα σχολεία: 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γ. Μπουζιάνης», στο 100ο Δημοτικό Αθήνας (Νέος Κόσμος), καθώς και στο 43ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθήνας (Νέος Κόσμος). Κάθε σχολείο γίνεται σταθμός μιας διαδρομής, δημιουργώντας μια καλλιτεχνική «βόλτα» για μικρούς και μεγάλους. Μια ανοιχτή γιορτή για τη γειτονιά που τους καλεί όλους να συμμετέχουν.
 
Φαντάσου υπαίθριες εγκαταστάσεις να τοποθετούνται σε διάφορα σχολεία στην ευρύτερη γειτονιά της Στέγης. Εγκαταστάσεις-κατασκευές του Ζάφου Ξαγοράρη σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, που –με τη βοήθεια των εισηγητών Δήμητρας Ιωάννου, Μαρίνας Μήλιου Θεοχαράκη, Νεκτάριου Παππά– κάποιες καλούσαν τους μαθητές να φτιάξουν φράσεις, άλλες να πειραματιστούν με τον ήχο και άλλες μοιάζουν να αντιστρέφουν τους νόμους της βαρύτητας. Ανάλογα με την εγκατάσταση ή τους μηχανισμούς του σχολείου, έγιναν και αντίστοιχα εργαστήρια που έμαθαν τα παιδιά πώς να αποσυναρμολογήσουν αυτό που έχουν μπροστά τους, με σκοπό να δημιουργηθεί κάτι νέο. Έτσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί έγιναν καλλιτέχνες, σε ένα πρόγραμμα που εμπλουτίστηκε με παρουσιάσεις, δράσεις, προβολές και ομιλίες από προσκεκλημένους επιστήμονες, εκπαιδευτικές ομάδες, άλλους εισηγητές, αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές.
 
Τα εργαστήρια Εφήμερων Επιγραφών, Ήχου και Αιωρήσεων πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση των Εργαλείων Αποσυναρμολόγησης, τα οποία παραμένουν στα σχολεία για μελλοντικές ενεργοποιήσεις. Στο εργαστήριο Εφήμερων Επιγραφών που πραγματοποιήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γ. Μπουζιάνης» γράφτηκε ένα συμμετοχικό κείμενο από τα παιδιά, όπως επίσης και σειρά συνθημάτων. Η καταγραφή και η επεξεργασία ήχων της πόλης από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 100ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας στον Νέο Κόσμο, αναμεταδίδεται μέσω ηχητικών συστημάτων. Ανάμεσα στις διάφορες δράσεις και καταγραφές εικόνων ή σκέψεων των μαθητριών και μαθητών του 43ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθήνας στον Νέο Κόσμο, πραγματοποιήθηκε και μια σειρά αιωρήσεων. Μεταλλικές κατασκευές και ανάλογες στολές οδήγησαν στην ψευδαίσθηση και στην απατηλή, φευγαλέα εικόνα μιας μετεωριζόμενης σιλουέτας στο σχολικό περιβάλλον. 

 
Πρόγραμμα
Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

11:00-12:00 | Ελάτε να δείτε τι θα μας παρουσιάσουν οι μαθητές σε τρία σχολεία ταυτόχρονα: στο 100ό Δημοτικό Αθηνών, το 5ο Δημοτικό Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης» και το 43ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθήνας.


12:00-12:30 | Το λεωφορειάκι της Στέγης θα σας μεταφέρει δωρεάν από το 100ό Δημοτικό Αθήνας στο 1ο Γυμνάσιο Δάφνης και πίσω, με συχνά δρομολόγια.
 
12:30-14:00 | Σας περιμένουμε στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Δάφνης με αναψυκτικά και κεράσματα! Δείτε τα έργα των μαθητών και των τριών σχολείων σε μια γιορτή ανοιχτή σε όλους, μικρούς και μεγάλους, φίλους, γονείς, δασκάλους και γείτονες. Ξεφυλλίστε και πάρτε μαζί σας το έντυπο με φωτογραφίες από τα εργαστήρια των μαθητών.
 
100ό Δημοτικό Αθηνών: Πύρρας 15, Νέος Κόσμος
5ο Δημοτικό Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης»: Γράμμου 1, Δάφνη
43ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθήνας: Ασπρογέρακα 2, Νέος Κόσμος
1ο Γυμνάσιο Δάφνης: Γράμμου 1, Δάφνη

Διαβάστε περισσότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εργαλεία αποσυναρμολόγησης»
 

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη