Οι «Οδύσσειες» στην Ελλάδα / ΣΤΕΓΗ
menu

Οι «Οδύσσειες» στην Ελλάδα

Εργαστήριο μουσικής για παιδιά

Big Bang Festival 4


14-19 ΜΑΡ 2018
16:00-20:00
 
Για παιδιά 9-14 ετών
Ένα μουσικό εργαστήριο για παιδιά από τη διεθνούς φήμης τσελίστρια Sonia Wieder – Atherton με θέμα την «Οδύσσεια» και τις προσωπικές αφηγήσεις, με εργαλεία τους ήχους που μας περιβάλλουν καθημερινά.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μουσικής Big Bang 4, η Στέγη καλεί έναν εξαιρετικό μουσικό να συμμετάσχει στο φεστιβάλ ως nomad, δηλαδή ως προσκεκλημένος μουσικός από το εξωτερικό που έρχεται για ένα χρονικό διάστημα και δημιουργεί  μαζί με μία ομάδα παιδιών που ζουν στην Ελλάδα, τους προσφέρει νέα μουσικά ερεθίσματα και τους προτείνει νέες μουσικές διαδρομές ώστε τα παιδιά να παράξουν το δικό τους πρωτότυπο υλικό. Υλικό που πρόκειται να παρουσιάσουν στη δική τους συναυλία, με την οποία θα ανοίξει μάλιστα το Φεστιβάλ, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Φέτος, αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνει η βραβευμένη τσελίστρια Σόνια Βίντερ-Άθερτον, η οποία τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και σκηνοθετεί πρότζεκτ που αποτελούν πλήρεις μουσικές και οπτικές εμπειρίες, όπως το Odyssey for Cello and Imaginary Choir, τη δική της Οδύσσεια (διαβάστε πιο κάτω τους στίχους).

«Επιθυμία μου είναι να κατανοήσουν και να αισθανθούν τα παιδιά τη διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν για να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Αφετηρία θα είναι η δική μου Οδύσσεια. Θα τους αφηγηθώ λοιπόν πώς τη συνέλαβα, τη δημιούργησα και την επινόησα και θα τους προτείνω να ακολουθήσουν μια παρόμοια διαδρομή. Αρχικά θα αναζητήσουμε ήχους και θα τους ηχογραφήσουμε κι έπειτα θα χρησιμοποιήσουμε  την πρώτη ύλη που θα βρουν τα ίδια τα παιδιά: αφηγήσεις (τις δικές τους ή άλλες από το κύκλο τους, την οικογένειά τους), ήχους από το Ίντερνετ, ήχους τσέλου και άλλους ήχους ως υλικό πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε» εξηγεί η σολίστ. «Σκοπός μου είναι να τους κάνω να συνειδητοποιήσουν πώς μπορούμε να γράψουμε με βάση τον ήχο χρησιμοποιώντας ήχους της φύσης, της πόλης, μουσικών οργάνων… Τα παιδιά θα μάθουν στη συνέχεια να επεξεργάζονται αυτή την πρώτη ύλη, διαδικασία που θα τους οδηγήσει να γίνουν συγγραφείς της δικής τους αφήγησης, έτσι ώστε να μη γίνονται απλοί δέκτες του περιβάλλοντός τους, αλλά να χρησιμοποιούν τα ερεθίσματά του για να εκφραστούν.»

Στο εργαστήριο τα παιδιά θα μάθουν πώς να γίνουν «συνειδητοποιημένοι ακροατές» ώστε να αναγνωρίζουν τον πλούτο των ηχητικών ερεθισμάτων που μας περιβάλλουν, θα συνθέσουν βάσει της δικής τους έρευνας και βέβαια θα γνωρίσουν το τσέλο και μια σπουδαία δημιουργό.


Οι Οδύσσειες (δημιουργία για τσέλο & σάουντρακ)

«Θα ήθελα η Οδύσσεια να ενώσει λέξεις που έως τώρα
ήταν διασκορπισμένες ανά τον κόσμο.

Θέλω να γνωρίσω ανθρώπους.
Μόνους ή στις κοινότητές τους,
Με τους φίλους ή την οικογένειά τους,
Νέους ή ηλικιωμένους.
Παιδιά. Να περάσω χρόνο μαζί τους.

Να μοιραστώ την Οδύσσεια μαζί τους.
Να παίξω τα κομμάτια γι’ αυτούς.
Να τους αφήσω να ακούσουν το σάουντρακ
Να τους αφηγηθώ τις δεκατρείς περιπέτειες.

Να τους ζητήσω να πουν τις δικές τους αφηγήσεις.
Τη σημαίνει θύελλα γι’ αυτούς;
Φωνές; Κραυγές; Ουρλιάζει; Αποχαιρετά;
Ή μήπως αυτός ο άνδρας κλαίει;

Θέλω να ακούσω την απάντησή τους.
Την υφή της φωνής τους, το ρυθμό τους, τις προφορές τους.
Ύστερα να τους ηχογραφήσω.

Ύστερα να διαλέξω.
Ποιες αφηγήσεις;
Πού θα ταιριάξουν στο σάουντρακ της Οδύσσειας;
Ανάμεσα στην τρικυμία;
Ως ντουέτο με μένα και το τσέλο;
Στον ψίθυρο μιας μακρινής πόλης;

Όταν η Οδύσσεια ολοκληρωθεί, θα είναι η δική τους εκδοχή. Γι’ αυτούς.
Για τον τόπο απ’ όπου κατάγονται.
Μαζί τους, θα τραγουδήσει το τσέλο μου.»

συντελεστές

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικό Sonia Wieder – Atherton.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Παιδιά 9-14 ετών

Προϋποθέσεις συμμετοχής: 
Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο θα έχει προηγηθεί σχετικό κάλεσμα και γνωριμία με την καλλιτέχνη, ώστε να συγκροτηθεί η τελική ομάδα. Απαραίτητη η συμμετοχή των παιδιών που θα επιλεγούν και στις 5 ημέρες του εργαστηρίου, αλλά και στις γενικές πρόβες πριν από τη συναυλία. Στη συναυλία θα συμμετέχουν μόνο όσα παιδιά παρακολούθησαν το εργαστήριο.

Ημερομηνίες:
Τετάρτη 14, Πέμπτη 15, Σάββατο 17, Κυριακή 18 και Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 (εργαστήριο)
Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 (συναυλία)

Ώρες:
16:00-20:00

Πληροφορίες:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

Sonia Wieder-Atherton
Η Σόνια Βίντερ-Άθερτον χρησιμοποιεί ανέκαθεν τη μουσική ως μια γλώσσα ανοιχτή στον κόσμο. Είναι μια προσωπική αναζήτηση που, με την πάροδο των ετών, την έχει οδηγήσει από το ένα ρεπερτόριο στο άλλο, από τη μία ανακάλυψη στην επόμενη, σε μια αδιάκοπη διαδικασία εξερεύνησης.

Γεννημένη στο Σαν Φρανσίσκο από μητέρα ρουμανικής καταγωγής και Αμερικανό πατέρα, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και κατόπιν στο Παρίσι. Εκεί, φοίτησε στο Ανώτατο Εθνικό Ωδείο (Conservatoire National Supérieur), στην τάξη του Maurice Gendron. Σε ηλικία 19 ετών διάβηκε το Σιδηρούν Παραπέτασμα και πήγε να ζήσει στη Μόσχα, όπου σπούδασε με τη Ναταλία Σακχόφσκαγια στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι. Από τα χρόνια της διαμονής της στη Ρωσία, πέραν των εξαίρετων σπουδών της, διατήρησε μια ιδιαίτερη σχέση με τον χρόνο, τις ιστορίες και τον άνθρωπο. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, σε ηλικία 25 ετών, κέρδισε στον Διαγωνισμό Ροστροπόβιτς. Τα χρόνια εκείνα την σημάδεψαν ανεξίτηλα καθώς, πέραν των κορυφαίων σπουδών που έκανε, διαμόρφωσε μια ιδιαίτερη σχέση με τον χρόνο, τις ιστορίες και τον άνθρωπο.

Η Σόνια Βίντερ-Άθερτον έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες και εμφανίζεται ως σολίστ υπό τη διεύθυνση πολλών διαφορετικών μαέστρων. Το παίξιμο και το στυλ της είναι άμεσα διακριτά, καθιστώντας την μια σπάνια μουσικό. Η Σόνια Βίντερ-Άθερτον εργάζεται εξίσου ακαταπόνητα. Η μεγαλύτερη απόλαυσή της είναι να αποκωδικοποιεί τη γλώσσα σύγχρονων συνθετών, όπως του Pascal Dusapin, του Γιώργου Απέργη και του Wolfgang Rihm, τους οποίους έχει υποστηρίξει με θέρμη, ενώ όλοι τους έχουν γράψει συνθέσεις γι’ αυτήν. Ερευνώντας το «κλασικό» ρεπερτόριο με την ίδια αφοσίωση, η περιέργειά της έχει αναδείξει τις ερμηνείες της σε ξεχωριστή θέση.

Ερμηνεύει ως σολίστ υπό τη διεύθυνση αναρίθμητων μαέστρων, με σημαντικότερες συνεργασίες της αυτές με την Ορχήστρα του Παρισιού, την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας, την Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Λιέγης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, την Ορχήστρα Gulbenkian της Λισαβόνας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου, την Ορχήστρα NDR του Ανόβερου, το REMIX Ensemble, την ορχήστρα Les Siècles, το σύνολο μουσικής δωματίου Asko/Schōnberg κ.ά., ενώ συνεργάζεται τακτικά με τους μουσικούς Imogen Cooper και Raphaël Oleg, με τους οποίους ηχογραφεί και δίνει συναυλίες.

Τα τελευταία χρόνια, η Σόνια Βίντερ-Άθερτον έχει σχεδιάσει και σκηνοθετήσει αρκετά πρότζεκτ τα οποία είναι σχεδιασμένα ως πλήρεις μουσικές και οπτικές εμπειρίες: Jewish Songs, Songs from Slavic Lands, Vita Monteverdi – Scelsi, Odyssey for Cello and Imaginary Choir, D’Est en musique (Από την Ανατολή στη μουσική), μια παράσταση σχεδιασμένη με οπτικό υλικό από την ταινία D’Est της Chantal Akerman, και Night Dances, με τη Charlotte Rampling, πάνω σε έργα του Benjamin Britten και της Sylvia Plath. Το Little Girl Blue, from Nina Simone και το πιο πρόσφατο πρότζεκτ της, Exile, ολοκληρώθηκαν το 2017. Το 2011, τιμήθηκε με το Βραβείο Τεχνών του Ιδρύματος Bernheim, ένα από τα τρία ετήσια βραβεία που απονέμει το ίδρυμα σε άτομα των οποίων το έργο αναγνωρίζεται ως δημιουργικής αξίας, στα πεδία των τεχνών, της λογοτεχνίας και των επιστημών. Το 2015 ανακηρύχθηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη