Εργαστήριο με τον Steven McLaughlin: Ψηφιακή διαφύλαξη μεγάλης κλίμακας σε αντίξοες συνθήκες / ΣΤΕΓΗ
menu

Εργαστήριο με τον Steven McLaughlin: Ψηφιακή διαφύλαξη μεγάλης κλίμακας σε αντίξοες συνθήκες

Shadow Libraries: Tο UbuWeb στην Αθήνα


17 ΜΑΡ 2018
11:00-14:00

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.
Εκθεσιακός χώρος
Για άτομα με γνώσεις προγραμματισμού
Ένα εργαστήριο για τη διανομή και τη διαφύλαξη ψηφιακών συλλογών μεγάλης κλίμακας, με την παρουσίαση τεχνικών αντλημένων από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι μεμονωμένοι συλλέκτες και οι σκιώδεις βιβλιοθήκες.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Εδώ και τρεις δεκαετίες, οι βιβλιοθηκονόμοι και οι αρχειονόμοι των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων έχουν αναπτύξει ένα αυστηρό, αλλά καθορισμένο σύνολο βέλτιστων πρακτικών για τη μακρόχρονη διαφύλαξη δεδομένων. Στο μεταξύ, οι ερασιτέχνες διαμοιραστές αρχείων έχουν επεξεργαστεί τις δικές τους προσεγγίσεις στο πρόβλημα της διαφύλαξης, χωρίς να τους απασχολούν συνήθως ζητήματα θεσμικής εξουσίας ή περιορισμών από τους νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας. Δυστυχώς, οι δύο αυτές ομάδες πολύ σπάνια συναντιούνται.

Ο Steven McLaughlin στο συγκεκριμένο εργαστήριο, θα παρουσιάσει διάφορες τεχνικές για τη διανομή και τη διαφύλαξη ψηφιακών συλλογών μεγάλης κλίμακας κάτω από αντίξοες συνθήκες, αντλώντας κυρίως από μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τις σκιώδεις βιβλιοθήκες (shadow libraries) και μεμονωμένους συλλέκτες.

Στόχος του είναι να ενισχύσει την κριτική συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων και των περιορισμών που έχει καθένα από αυτά τα συστήματα. Πρώτον, θα διδάξει στους συμμετέχοντες πώς να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα rsync για δημιουργία ειδώλων (mirroring) σε πραγματικό χρόνο από μια κεντρικά φιλοξενούμενη ψηφιακή συλλογή δεδομένων. Στη συνέχεια, θα δείξει τα βήματα κατά τη διαδικασία δημιουργίας ενός αποκεντρωμένου αποθετηρίου BitTorrent, χρησιμοποιώντας τα λογισμικά Docker και Transmission για να δημιουργήσει torrents σε έναν εικονικό ιδιωτικό server. Τέλος, θα μιλήσει για τις υποσχέσεις και τις παγίδες που κρύβουν τα ανερχόμενα συστήματα αποθήκευσης blockchain.

O Στίβεν Μακλάφλιν είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολής Πληροφορικής στο Όστιν του Πανεπιστημίου του Τέξας. Έχει δουλέψει ως επικεφαλής επιμελητής στο ονλάιν αρχείο ποίησης PennSound, ενώ παρουσιάζει το podcast “Into the Field” για το Jacket2.org. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα Gauss PDF και The Volta, καθώς και στον συλλογικό τόμο Against Expression: An Anthology of Conceptual Writing. Η τρέχουσα δουλειά του εστιάζει σε κανάλια εναλλακτικής διανομής για ακαδημαϊκά άρθρα και βιβλία.

διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία:
Σάββατο 17 Μαρτίου

Ώρες:
11:00-14:00

Κόστος συμμετοχής:
Δωρεάν

Προϋποθέσεις: Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν γνώσεις προγραμματισμού και θα πρέπει να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή.

Διαδικασία επιλογής: Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν δήλωση ενδιαφέροντος, όπου θα περιγράφονται τα κίνητρα συμμετοχής τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ubu@sgt.gr.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους έως τις 12 Μαρτίου 2018.

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη