Εργαστήριο με την PEOPLE LIKE US (Vicki Bennett): Εξαίσιο Πτώμα / ΣΤΕΓΗ
menu

Εργαστήριο με την PEOPLE LIKE US (Vicki Bennett): Εξαίσιο Πτώμα

Shadow Libraries: Tο UbuWeb στην Αθήνα


18 ΜΑΡ 2018
15:00-18:00

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

 
Εκθεσιακός χώρος
Για άτομα με σχετική επάρκεια στην επεξεργασία ήχου
Από το αγγλικό παιχνίδι σαλονιού «Εξαίσιο Πτώμα» στο εργαστήριο της Vicki Bennett, όπου το ίντερνετ αποδεικνύεται ένας μαζικός θησαυρός απραγματοποίητων νέων συνδέσεων και ενδεχόμενων δημιουργιών.
Kόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Χρησιμοποιώντας προϋπάρχον, επιλεγμένο, τυχαίο φυσικό/εννοιολογικό υλικό, οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν σε ένα παιχνίδι Εξαίσιου Πτώματος (Exquisite Corpse), με σκοπό την παραγωγή ιδεών για νέο έργο.

Το παιχνίδι σαλονιού «Εξαίσιο Πτώμα» (γνωστό στην Αγγλία και με την ονομασία Consequences) σχετίζεται με τη δημιουργική διαδικασία, είτε αυτή είναι η κατάθεση σημειώσεων για ένα κείμενο, η δημιουργία ενός στόριμπορντ ή η κατασκευή μιας κινηματογραφικής αφήγησης. Είναι ένα ευρετήριο δυνατοτήτων και ονειροπολήσεων που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται κάποιο τελικό αποτέλεσμα, καθώς τα πάντα γίνονται για το ίδιο το ταξίδι. Όταν παίζεται ως «παιχνίδι», είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να μάθει κανείς περισσότερα για τη δική του μνήμη, καθιστώντας ορατό το κρυμμένο μωσαϊκό της τράπεζας γνώσεων κάποιου ατόμου – με νύξεις στο πώς κάνουμε συνδέσεις εντός μας και ο ένας με τον άλλον συνεχώς. Είμαστε σε θέση να οπτικοποιήσουμε το συνολικό πεδίο με εφαπτόμενες γραμμές εντός όλου του ταξιδιού, όπου επιτρέπεται η κάθε κατεύθυνση, και μερικές φορές να ανακαλύψουμε τους περιορισμούς του δικού μας σκληρού κυκλώματος (των αναμνήσεών μας).

Με τις μηχανές αναζήτησης του Ίντερνετ, τα φόρουμ και τις βάσεις δεδομένων, δεν περιοριζόμαστε πλέον στη δική μας ανάμνηση ενός τραγουδιού ή ενός κειμένου ή μιας κινηματογραφικής σκηνής, αλλά μπορούμε επίσης να ψάξουμε στις τράπεζες μνήμης των άλλων ανθρώπων, μέσω αναζητήσεων με λέξεις-κλειδιά – ολόκληρο το Ίντερνετ είναι ένας μαζικός θησαυρός απραγματοποίητων νέων συνδέσεων και ενδεχόμενων δημιουργιών.

Δείτε εδώ το συμβουλευτικό υλικό του εργαστηρίου:
Πακέτο διδασκαλίας σχετικά με τη διαδικασία.
Ραδιοφωνικό έργο σχετικά με τις ιδέες και το πώς τις χρησιμοποιούμε.
Ντοκιμαντέρ σχετικά με το People Like Us και τη Vicki Bennett.

Κάτω από το όνομα People Like Us, η καλλιτέχνης Βίκι Μπένετ εδώ και 25 χρόνια δημιουργεί έργα που είναι διαθέσιμα σε κυκλοφορίες cd, dvd και δίσκων βινυλίου, ραδιοφωνικές εκπομπές, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις και ονλάιν ροή και διανομή. Από την πρώτη της δημοσίευση, το 1992, η Μπένετ έχει αναπτύξει μια άμεσα αναγνωρίσιμη αισθητική με την αναπροσαρμογή προϋπάρχοντος υλικού για την κατασκευή ηχητικών και οπτικών κολλάζ με μια σκοτεινή και, συγχρόνως, πνευματώδη προσέγγιση της ποπ κουλτούρας. Η ίδια αντιμετωπίζει τη δειγματοληψία και την οικειοποίηση ως λαϊκή τέχνη με πηγαίο υλικό την παλέτα των σύγχρονων νέων μέσων και της τεχνολογίας, με όλα τα κοινά στοιχεία και τις παράλληλες αναφορές που επίκεινται σε μια λαϊκή φόρμα. Στο έργο της είναι ενσωματωμένη η προϋπόθεση ότι όλα είναι διασυνδεδεμένα και ότι η αξίωση πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια «πρωτότυπη» ή απομονωμένη έννοια είναι εξίσου παράλογη όσο και περιττή.

διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία:
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ώρα:
15:00-18:00

Kόστος συμμετοχής:
Δωρεάν

Προϋποθέσεις:
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν σχετική επάρκεια στην επεξεργασία ήχου. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή.
 
­ Διαδικασία επιλογής: Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν δήλωση ενδιαφέροντος, όπου θα περιγράφονται τα κίνητρα συμμετοχής τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ubu@sgt.gr.
 
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους έως τις 12 Μαρτίου 2018.
 

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη