Έκθεση "Top Tens", 24ωρη προβολή UbuWeb & περφόρμανς του Kenneth Goldsmith / ΣΤΕΓΗ
menu

Έκθεση "Top Tens", 24ωρη προβολή UbuWeb & περφόρμανς του Kenneth Goldsmith

Tο UbuWeb στην Αθήνα

Shadow Libraries: Tο UbuWeb στην Αθήνα


16-18 ΜΑΡ 2018
Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Μαρτίου | 20:00


Έκθεση "Top Tens"
&
Προβολή "24ωρο Ubu":

Παρασκευή 20:00 έως Σάββατο 20:00 (24 ώρες)
Κυριακή 12:00-20:00
Εκθεσιακός Χώρος -1 |  Στέγη

Περφόρμανς του Kenneth Goldsmith:
Παρασκευή 16 Μαρτίου | 21:00 | Μικρή Σκηνή | Στα αγγλικά | Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν την έναρξη στον χώρο της εκδήλωσης.
 
Εκθεσιακός χώρος & Μικρή Σκηνή
Μπαίνουμε στη «σκοτεινή» βιβλιοθήκη που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ιστορία της τέχνης, μέσα από μια έκθεση, ένα 24ωρο προβολών και μια περφόρμανς του ιδρύτη της Kenneth Goldsmith.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

To πρόγραμμα των βίντεο στην έκθεση Top Tens και στο 24ωρο Ubu περιλαμβάνει ακατάλληλες εικόνες. Η παρακολούθηση από ανηλίκους πραγματοποιείται μόνο με τη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων τους.
Σε μια εποχή κατά την οποία οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι ένας απειλούμενος θεσμός, οι συλλογές νέων μέσων από ερασιτέχνες αρχειοφύλακες αναδύονται ως νέες, ζωτικής σημασίας τοπογραφίες διαμοιρασμού. Το UbuWeb, ένα εκπαιδευτικό αρχείο βασισμένο στο Web, το οποίο ίδρυσε ο Kenneth Goldsmith το 1996, προτείνει ένα διαφορετικό είδος ιστορίας της τέχνης. Παρέχει δωρεάν και απεριόριστη πρόσβαση σε μια αξιοσημείωτη, ιδιοσυγκρασιακή συλλογή ταινιών και βίντεο τέχνης, κριτικών κειμένων και δοκιμίων, ηχητικής ποίησης και ηχογραφήσεων τέχνης, μεταξύ πολλών άλλων αταξινόμητων κλάδων της αβανγκάρντ.

Πιστεύουμε ότι το UbuWeb έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα του σήμερα, καθώς αναδεικνύει, μέσα από τις λιτές, χαμηλών προδιαγραφών και κόστους συνθήκες διανομής του, σημαντικά ζητήματα σχετικά με την έννοια της περιφέρειας σε έναν διασυνδεδεμένο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Μέσα από εκθέσεις, συζητήσεις, προβολές, περφόρμανς και εργαστήρια, το UbuWeb στην Αθήνα μάς προτείνει να εξερευνήσουμε τις χρήσεις του αρχείου, αναφορικά με την καλλιτεχνική παραγωγή, και να εξετάσουμε το UbuWeb και άλλες ανεπίσημες βιβλιοθήκες μέσα από το βλέμμα των χρηστών και των δημιουργών τους.


Παρασκευή 16 - Κυριακή 18 Μαρτίου

Έκθεση Top Tens

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι του UbuWeb είναι οι λίστες με τα Top Tens, όπου διάφοροι προσκεκλημένοι καλούνται να προτείνουν τη δική τους επιλογή με τα δέκα κορυφαία έργα από το αρχείο.
Το UbuWeb στην Αθήνα προσκαλεί δέκα ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα να μοιραστούν και να χωροθετήσουν την επιλογή τους χαράσσοντας τη δική τους διαδρομή μέσα στον κολοσσιαίο όγκο διαθέσιμων έργων του UbuWeb.

Επιμέλεια: Ελπίδα Καραμπά
Προσκεκλημένοι: Σωζήτα Γκουντούνα, Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, Δάφνη Δραγώνα,  Τζένι Κουντούρη Τσιάμη, Mαρίκα Κωνσταντινίδου, Γαλήνη Νόττι, Δανάη Στεφάνου, Maria F. Dolores, Enterprise Projects, hiboux architecture & Άλκης Χατζηανδρέου
 
Πατήστε εδώ για να δείτε τις λίστες Top Tens των προσκεκλημένων.


Προβολή 24ωρο Ubu
Παράλληλα με την έκθεση παρουσιάζεται η σειρά προβολών 24ωρο UbuΑντλώντας έμπνευση από πρακτικές της καλλιτεχνικής επιμέλειας, του ντοκιμαντέρ και της εικαστικής εγκατάστασης, που αντανακλούν τα ζητήματα κυκλοφορίας της κινούμενης εικόνας, το 24ωρο Ubu περιλαμβάνει μια σειρά από έργα βίντεο που αλιεύτηκαν μέσα από το αρχείο UbuWeb. Για την επιμέλειά του σχεδιάστηκε ένας αλγόριθμος που προγραμματίστηκε να αναλάβει τη σειρά εμφάνισης των βίντεο καλύπτοντας ένας πλήρε 24ωρο. Έτσι, αυτός ο βίντεο-μαραθώνιος δίνει στο κοινό την ευκαιρία να βιώσει εμβληματικά έργα βίντεο από το αρχείο της σύγχρονης τέχνης, στη διάρκεια μιας μακράς νυχτερινής εκδήλωσης στη Στέγη.

Σχεδιασμός αλγοριθμικής επιλογής για το 24ωρο Ubu: Ηρακλής Παπαθεοδώρου


Περφόρμανς του Kenneth Goldsmith: Η ιδεατή διάλεξη (στη μνήμη του David Antin)
Ο Κένεθ Γκόλντσμιθ θα παρουσιάσει ένα νέο, ωριαίας διάρκειας «ποίημα-διάλεξη», με τίτλο The Ideal Lecture (In Memory of David Antin). Ο ίδιος ο Γκόλντσμιθ αναφέρει για το έργο: «Θέλω μια τέχνη που να μην αφήνει πιεστικά ερωτήματα, που να είναι απίστευτα απλή στους στόχους της και να εκπληρώνει τον καθένα από αυτούς δίχως αμφιβολίες. Θέλω μια τέχνη όπου τα φιλοσοφικά ζητήματα που τίθενται στο έργο να απαντώνται μέσα από την εμπειρία του ίδιου του έργου. Θέλω μια τέχνη που να μπορεί να την κατανοήσει η μητέρα μου.» Το κομμάτι θα συνοδεύεται από προβολές του πειραματικού γραφιστικού στούντιο της Νέας Υόρκης, Other Means.

Ο Κένεθ Γκόλντσμιθ (γενν. 1961) είναι Αμερικανός ποιητής. Το Publishers Weekly έχει αποκαλέσει τη γραφή του ως ένα από τα πιο εξαντλητικά και όμορφα έργα κολάζ που έχουν εμφανιστεί στην ποίηση. Είναι ιδρυτικός συντάκτης του UbuWeb και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας PennSound στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου διδάσκει. Διατηρούσε μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό WFMU από το 1995 έως τον Ιούνιο του 2010. Έχει εκδώσει πολλά ποιητικά βιβλία, με σημαντικότερα από αυτά τα Fidget, Soliloquy, Day και την αμερικάνικη τριλογία του. Υπήρξε επιμελητής του βιβλίου I'll Be Your Mirror: The Selected Andy Warhol Interviews, που αποτέλεσε τη βάση για την όπερα Trans-Warhol, η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε στη Γενεύη το 2007. Το 2011, συνεπιμελήθηκε με τον Craig Dworkin το βιβλίο Against Expression: An Anthology of Conceptual Writing και δημοσίευσε ένα βιβλίο με δοκίμια, με τίτλο Uncreative Writing: Managing Language in the Digital Age. Το 2013 ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος δαφνοστεφής ποιητής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης.

διαβάστε περισσότερα

Ελπίδα Καραμπά
Η Ελπίδα Καραμπά είναι θεωρητικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων. Ειδικεύεται στη σχέση της τέχνης με συστήματα γνώσης, ενώ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την τέχνη αρχείου και την τέχνη στον δημόσιο χώρο. Τo έργο και οι δημοσιεύσεις της εστιάζουν στην ιστορία και θεωρία της τέχνης, στην πολιτική, στη φεμινιστική θεωρία, σε επιτελεστικές, ακτιβιστικές και ερευνητικές καλλιτεχνικές πρακτικές και σε θεωρίες που αφορούν τις θεσμικές πρακτικές και τον λόγο (discourse) γύρω από αυτές. Διδάσκει ιστορία και θεωρία τέχνης και αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο. Το 2013 ίδρυσε την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ), ένα υβρίδιο καλλιτεχνικής, επιμελητικής και θεωρητικής πρακτικής που αναπτύσσει μια πειραματική παραθεσμική δραστηριότητα, δουλεύοντας με πλήθος συνεργατών από τα πεδία των εικαστικών τεχνών, της αρχιτεκτονικής, της μουσικής, του κινηματογράφου, της εκπαίδευσης, της ανθρωπολογίας και των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Παρακλάδι της ΠΑΤ είναι το Σωματείο Εργαζομένων στον Πολιτισμό (ΣΕΠ), ένας οργανισμός που ασχολείται με τη μελέτη, την ανάλυση, την προώθηση και τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον πολιτισμό. Έχει διατελέσει ερευνήτρια στην ΑΣΚΤ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς επίσης επιμελήτρια σε εκδόσεις και τεύχη που επικεντρώνονται σε ζητήματα επιμέλειας, τέχνης στον δημόσιο χώρο, θεσμικής κριτικής και κριτικών μεθοδολογιών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ηρακλής Παπαθεοδώρου
Ο Ηρακλής Παπαθεοδώρου είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός (ΕΜΠ) και δημιουργεί με ψηφιακά μέσα στους χώρους του design, των ψηφιακών τεχνών, της αρχιτεκτονικής και του web development. Εργάζεται στο τμήμα Ψηφιακής Ανάπτυξης στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στον χώρο των ψηφιακών παιχνιδιών, των καλλιτεχνικών πρακτικών και της σχέσης μεταξύ του ψηφιακού και της κοινωνίας. https://heracl.es
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16 - 18 Μαρ 2018

Εντός & εκτός Στέγης
Όλες οι δράσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν την έναρξη στον χώρο της εκδήλωσης.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης για τα εργαστήρια και το συμπόσιο Συγγράφοντας στην ψηφιακή εποχή στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Shadow Libraries: Tο UbuWeb στην Αθήνα

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη