Επανάσταση με Green Technology / ΣΤΕΓΗ
menu

Επανάσταση με Green Technology

17-18 ΜΑΡ 2018
11:00-14:00
Για παιδιά 8-12 ετών
Γνώριζες πως η ανακύκλωση ενός μόνο γυάλινου μπουκαλιού μπορεί να τροφοδοτήσει έναν υπολογιστή για 25 λεπτά; Σε αυτό το εργαστήριο θα κάνουμε την ανακύκλωση παιχνίδι φτιάχνοντας έξυπνα ρομπότ που θα αναλάβουν να διαχωρίζουν τα υλικά των σκουπιδιών.
Κόστος συμμετοχής: 20€ (και για τις δύο συναντήσεις)
Γνώριζες ότι ο κάθε Έλληνας παράγει κατά μέσο όρο 450 κιλά σκουπιδιών τον χρόνο, από τα οποία τα 350 κιλά καταλήγουν στις χωματερές και μόνο τα 100 ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται; Με άλλα λόγια, κάθε χρόνο πετιούνται περίπου 4 εκατομμύρια τόνοι στις χωματερές, μετατρέποντας την πολύτιμη γη σε αποθήκη σκουπιδιών! Επίσης, γνώριζες πως η ενέργεια που περισώζουμε ανακυκλώνοντας ένα γυάλινο μπουκάλι αρκεί για να τροφοδοτήσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για 25 ολόκληρα λεπτά;

Σε λίγα χρόνια, θα πνιγούμε από τα σκουπίδια, αν δεν αλλάξουμε ριζικά τη νοοτροπία μας, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Πώς θα σου φαινόταν αν η κάθε πολυκατοικία είχε ένα ρομποτικό σύστημα στο ισόγειο, όπου θα βάζαμε τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (όπως γυάλινα μπουκάλια, συσκευασίες από πλαστικό, χαρτί, κουτάκια αλουμινίου) και το μηχάνημα θα διαχώριζε τα υλικά και θα τα έκοβε σε μικρά κομματάκια, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους; Για παράδειγμα, αν σπάσουμε ένα γυάλινο μπουκάλι σε μικρά κομματάκια, το κάνουμε περίπου 4 φορές μικρότερο.

Στο εργαστήριο «Επανάσταση με Green Technology», παρουσιάζουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων και το θέμα με τις χωματερές, αναλύουμε τα περί ανακύκλωσης συσκευασιών και τα σχετικά με τα διαφορετικά υλικά και εισάγουμε τον όρο MRF (Material Reclamation Facility, δηλαδή μονάδες που παραλαμβάνουν τα οικιακά απορρίμματα από τους μπλε κάδους και τα διαχωρίζουν βάσει υλικού για να καταλήξουν στην ανακύκλωση). Μέχρι τώρα, στα MRF δουλεύουν κυρίως με πρωτόγονες τεχνικές (φυγοκέντριση) και με εργάτες, οι οποίοι διαχωρίζουν χειροκίνητα τα υλικά (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μικρόβια κ.λπ.). Εμείς θα δούμε πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε και να προγραμματίσουμε ρομποτικά συστήματα με αισθητήρες, ηλεκτρονικό εγκέφαλο και ενεργοποιητές (actuators) που θα αναλαμβάνουν τη δουλειά της κατηγοριοποίησης και του διαχωρισμού των υλικών για μια πιο αποδοτική ανακύκλωση.

συντελεστές

Αντώνης Κάνουρας: Μηχανικός Ρομποτικής - Ιδρυτής Robotixlab

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Παιδιά 8-12 ετών

Ημερομηνίες:
Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ώρες: 11:00-14:00
 
Κόστος συμμετοχής: 20€ (και για τις δύο συναντήσεις)

Κρατήσεις - Πληροφορίες:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη