ΝΕΡΟ / ΣΤΕΓΗ
menu

ΝΕΡΟ

Έκθεση Γεωμετρίες: Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων

Γεωμετρίες


13 ΜΑΪ 2018

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιερά Οδός 75, Aθήνα)
ΠΩΣ ΦΤΑΝΩ ►
Με λεωφορείο: Στάση Γεωπονική Σχολή (856, A16).
Με μετρό: Στάση Κεραμεικός | Μπλε γραμμή (Γραμμή 3: Αγία Μαρίνα - Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο).
Με ΙΧ: Yπάρχει διαθέσιμο πάρκινγκ εντός του Πανεπιστημίου (περιορισμένος αριθμός θέσεων).
Κυριακές σαν γιορτή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με αφορμή την έκθεση Γεωμετρίες. Συζητήσεις, εργαστήρια, ξεναγήσεις, «αληθινό» φαγητό με σκοπό να έρθουμε σε επαφή, να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τη γη.
Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν.
Σε ορισμένες δράσεις χρειάζεται να γίνει προκράτηση θέσης με αποστολή email (δείτε πιο κάτω αναλυτικά).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

11:00-14:00 | Ένα κάλεσμα στον Κηφισό, HydroLab Attica του Serkan Taycan

O Serkan Taycan ενορχηστρώνει έναν περίπατο ανθρώπων, η οποία ξεκινά από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και καταλήγει στον Κηφισό – συνδέοντας την πόλη με τον αρχαίο ποταμό. Ακολουθώντας τους ήχους από τα πνευστά των Chouska, το κοινό θα διασχίσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τον Ελαιώνα, το Μοσχάτο και θα καταλήξει στον Κηφισό, για να παρακολουθήσει έναν πρωτότυπο αγώνα κωπηλασίας ανάμεσα σε φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

O Serkan Taycan είναι καλλιτέχνης και ενδιαφέρεται για τον μετασχηματισμό αστικών και οικιστικών περιοχών και για τις κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις αυτής της διεργασίας. Εκφραστικά του μέσα είναι η φωτογραφία, οι χάρτες, αλλά και το περπάτημα. Ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.


Magic Food-Boxes​ από τους Troō Food Liberation και ψωμί σίκαλης από το Betty’s Bakery

Τα  Magic Food-Boxes θα σας συνοδεύσουν στον περίπατο, υποστηρίζοντας την ενέργεια και την καλή σας διάθεση.

Οι Troō Food Liberation είναι μια κολεκτίβα που δραστηριοποιείται από το 2009 στη δημιουργία «αληθινού φαγητού». Μανιφέστο της ομάδας είναι πως η τροφή που είναι απαλλαγμένη από τεχνικές επεξεργασίες και προέρχεται από βιώσιμους τρόπους παραγωγής εξελίσσει θετικά την κοινωνικοπολιτική, οικολογική και συλλογική συνειδητότητα.
Το Betty’s Bakery είναι ένα βιοπιστοποιημένο μικρό αρτοποιείο, που δουλεύει αποκλειστικά με φυσικό προζύμι και άλευρα αλεσμένα σε πετρόμυλους. Στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, σέβεται το περιβάλλον και καινοτομεί στις συνταγές και τον τρόπο δουλειάς.

Αφετηρία: Ιερά Οδός 75, στην είσοδο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Διάρκεια πορείας: 2 ώρες. Προτείνουμε το κοινό να φοράει άνετα ρούχα και παπούτσια.


17:00 | Dry Summer (Susuz Yaz, 1964): Μια ταινία του Metin Erksan

To Dry Summer αποκαταστάθηκε το 2008 από το World Cinema Foundation στη Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata και είναι μια ταινία πάθους. Πάθος για το νερό και για τον απαγορευμένο έρωτα. Σε ποιον ανήκει το νερό; Μπορεί να ανήκει σε κάποιον αυτό το θεμελιώδες αγαθό, «το αίμα της γης» όπως το περιγράφει ο σκηνοθέτης του;
Το 1964 ο Metin Erksan κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για την ταινία αυτή. Οι τουρκικές αρχές της εποχής έφεραν πολλά εμπόδια στους συντελεστές της, μια και δεν ήθελαν να εκπροσωπήσει η ταινία αυτή την Τουρκία διεθνώς. Παρά τη βράβευσή της, η ταινία απαγορεύτηκε και ξεχάστηκε για τα επόμενα 45 χρόνια.

Χώρος: Κτίριο Διοίκησης, Ισόγειο | Διάρκεια: 75 λεπτά | Η ταινία προβάλλεται στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.


19:00-21:00 | Η προέλευση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας: Μια εξελικτική και κοινωνιολογική προσέγγιση στη συμβιωτική περιπέτεια ανθρώπων, ζώων και φυτών – Ένα σεμινάριο από τον Γιάννη Μανέτα
 
Η Νεολιθική Επανάσταση θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στην ιστορία της ζωής και του πλανήτη. Εκεί εντοπίζονται όλα τα βιολογικά χαρακτηριστικά μιας συμβίωσης, όπου ο άνθρωπος και τα εξημερωμένα ζώα και φυτά αλληλοεξαρτώνται σχεδόν απόλυτα. Πώς όμως συνέβησαν όλα αυτά; Τι ανάγκασε τον παλαιολιθικό άνθρωπο να εξημερώσει ζώα και φυτά; Σχεδιασμένο επίτευγμα ή τυχαία δαρβινική εξέλιξη; Γιατί εξημέρωσε τόσο λίγα είδη; Γιατί αυτά και όχι άλλα; Πώς επηρεάστηκαν η ανθρώπινη βιολογία και η ιστορία της ανθρωπότητας από αυτή τη συμβίωση;
 
Ο Γιάννης Μανέτας είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πέρα από το ερευνητικό του έργο, έχει εκδώσει το πανεπιστημιακό μυθιστόρημα Τη νύχτα που αγκάλιασε το Ginkgo biloba (Εκδόσεις Αιώρα, 2017), καθώς και τρία εκλαϊκευμένα επιστημονικά βιβλία: Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2010), Περί φυτών αφηγήματα: Μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014) και Η ζωή σήμερα, άλλοτε, αλλού και στο μέλλον: Η λογική των βιολογικών συστημάτων (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018).

Χώρος: Αμφιθέατρο Σιδέρη | Διάρκεια: 2 ώρες
Το σεμινάριο έχει 3 συναντήσεις, την Κυριακή 13, την Τρίτη 15 και την Πέμπτη 17 Μαΐου, ώρες 19:00-21:00. | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο infotickets@sgt.gr (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).


21:30 |  Ecodrome σε επιμέλεια των Céline Condorelli και Filipa Ramos

To Ecodrome είναι ένα υπαίθριο πρόγραμμα ταινιών σε 5 Κυριακές. Αποτελείται από ντοκιμαντέρ και από μικρού και μεγάλου μήκους εικαστικές και κινηματογραφικές ταινίες που σχολιάζουν τις κλιματικές μεταλλάξεις στο φυσικό τοπίο και στη ζωή.
To Ecodrome παρουσιάζεται στο Cinema Zagara της Céline Condorelli που είναι ένα
υπαίθριο σκηνικό μικρών αρχιτεκτονικών δομών με σημείο αναφοράς το Jantar Mantar, ένα αστεροσκοπείο στο Δελχί της Ινδίας.

Αυτή την Κυριακή γίνεται αφιέρωμα στο ΝΕΡΟ:
- Θάσος, του Τάκη Κανελλόπουλου, Ελλάδα, 1961, φιλμ 16 mm από μετατροπή του φιλμ 35 mm, 20΄
- Lu Tempu di li pisci spada, του Vittorio De Seta, Ιταλία, 1954, DVD από μετατροπή του φιλμ 35 mm, 11΄
- Leviathan, των Lucien Castaign Taylor και Verena Paravel, Γαλλία/ Ηνωμένο Βασίλειο/ ΗΠΑ, 2012, HD, 87΄
- Inhabitants, του Artavazd Peleshian, 1970, Αρμενία, ψηφιακό βίντεο από μετατροπή του φιλμ 35 mm, 9΄

Χώρος: Cinema Zagara | Διάρκεια: 2 ώρες και 20 λεπτά | Οι ταινίες προβάλλονται στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους εκτός από την ταινία Θάσος που είναι στα ελληνικά.

χορηγίες / συνεργασίες

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Με την υποστηριξη

Με την υποστηριξη

Με την υποστηριξη

Με την υποστηριξη

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Με την υποστηριξη

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη