«Βλέπω ήχους»: πώς κατασκευάζουμε μια συσκευή-βοήθημα για μη βλέποντες / ΣΤΕΓΗ
menu

«Βλέπω ήχους»: πώς κατασκευάζουμε μια συσκευή-βοήθημα για μη βλέποντες

28-29 ΑΠΡ 2018
11:00-14:00
Για εφήβους βλέποντες και μη βλέποντες 11-15 ετών
Μπορεί κανείς να βλέπει ήχους; Ίσως όχι, αλλά μπορεί να βλέπει με τη βοήθεια ήχων. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε στο εργαστήριό μας: θα κατασκευάσουμε μια συσκευή επεξεργασίας ήχων που θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν άνθρωποι με δυσκολίες όρασης ώστε να κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια στον χώρο.
Κόστος συμμετοχής: 20 € (και για τις δύο συναντήσεις)
Έχεις προσπαθήσει ποτέ να κινηθείς σε έναν χώρο με τα μάτια σου κλειστά; Αν ναι, θα έχεις διαπιστώσει ότι δεν είναι και τόσο εύκολο. Την ίδια στιγμή συνειδητοποιείς, όμως, ότι αφυπνίζονται άλλες σου αισθήσεις για να σε βοηθήσουν, όπως για παράδειγμα η ακοή, που γίνεται ένα είδος… πλοηγού. Μια τέτοια συσκευή ήχων θα φτιάξουμε στο εργαστήριό μας, και μάλιστα χαμηλού κόστους, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την όρασή τους να περιηγηθούν σε έναν χώρο με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια.
 
Πώς λειτουργεί μια τέτοια συσκευή; Σίγουρα θα έχεις βρεθεί κάποια στιγμή στο βουνό και θα έχεις παίξει με τον αντίλαλο της φωνής σου. Θυμάσαι πώς αναμεταδίδεται; Πώς απλώνεται στον χώρο και ταξιδεύει; Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν την ίδια αρχή της Φυσικής, σύμφωνα με την οποία τα κύματα του ήχου αναμεταδίδονται στον χώρο με σταθερή ταχύτητα μέσα από τα μόρια του αέρα, θα μετρήσουμε με έναν ειδικό αισθητήρα υπέρηχων την απόσταση των εμποδίων και έπειτα θα χρησιμοποιήσουμε μικροεπεξεργαστές, αισθητήρες και ένα σύστημα haptic feedback (δόνησης), ώστε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την υπερσυσκευή μας! Στο τέλος, εσύ και οι υπόλοιποι έφηβοι συμμετέχοντες θα παρουσιάσετε τη συσκευή στο κοινό, διοργανώνοντας έναν αγώνα περιήγησης στον χώρο με τα μάτια ασφαλώς… κλειστά!

συντελεστές

Αντώνης Κάνουρας: Μηχανικός Ρομποτικής - Ιδρυτής Robotixlab

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Εφήβους βλέποντες και μη βλέποντες 11-15 ετών

Ημερομηνίες:
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Ώρες: 11:00-14:00
 
Κόστος συμμετοχής: 20 €

Κρατήσεις - Πληροφορίες:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη