5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Ανδρονίκη Μαραθάκη / ΣΤΕΓΗ
menu

5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Ανδρονίκη Μαραθάκη

Hi Jack. Hijack!

5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων


28-29 ΑΠΡ 2018
20:30-23:30

Το κοινό θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται κατά τη διάρκεια της παράστασης ελεύθερα.

Οι θέσεις του κοινού θα δίνονται σε επόμενους θεατές μόλις αδειάζουν.
 
Εκθεσιακός χώρος
Μια «χοροπειρατεία» στο -1 της Στέγης! Η Ανδρονίκη Μαραθάκη μας καλεί σε μια περιπλάνηση του βλέμματος, σε ένα θέαμα ανοιχτό στην τυχαιότητα, αλλά και στη συμμετοχή του κοινού, το οποίο μπορεί να μπαινοβγαίνει ελεύθερα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Μαζί της, στο πειρατικό αυτό εγχείρημα, μια ομάδα 12 χορευτών θέτει σε λειτουργία ένα χορογραφικό κύκλωμα με στόχο την αναζήτηση του «ελάχιστου».
Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
H χορογραφική σπουδή «Έρωτας και Επανάσταση», την οποία ξεκίνησε η Ανδρονίκη Μαραθάκη το 2016, ολοκληρώνεται με το έργο Hi Jack. Hijack! Στον επίλογο αυτό, εισηγείται την έννοια της «πειρατείας» ως μεθόδου αναθεώρησης της σύνθεσης, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή αμφιβολία της για τις παγιωμένες θέσεις του χορογράφου και τα στεγανά του ρόλου του. Μας προτείνει, λοιπόν, να δούμε τη χορογραφία ως ανοιχτό πεδίο συνειρμών, ως συλλογική διαδικασία, τροφοδοτούμενη ισότιμα από όλους τους συμμετέχοντες. Η Μαραθάκη αναζητά συνειδητά την αντίσταση στη «γοητεία του νοήματος», προτείνοντας έναν άλλο τρόπο θέασης και πρόσληψης της κίνησης.

Η χορογράφος επικεντρώνεται στην αέναη μεταβλητότητα ενός κυκλώματος, το οποίο αναπροσαρμόζεται συνεχώς ανάλογα με τον χώρο, τη διάρκεια της δράσης, τον κόσμο που περικλείει τη δράση. Πράγματι, δεν προτείνεται μια «έτοιμη» χορογραφία, αλλά περισσότερο ένας «κόσμος», στον οποίο το μάτι εξασκείται συλλέγοντας κινητικές λεπτομέρειες ή αφήνεται σε μια σφαιρικότερη παρατήρηση της κίνησης. Η διάρκεια άλλωστε καθορίζεται από τους θεατές – δεν υπάρχουν κανόνες παρακολούθησης ή συμβατικοί τρόποι πρόσβασης στο δρώμενο. Κάθε παρατήρηση είναι στην ουσία μια συμμετοχή, φαίνεται να υποστηρίζει η χορογράφος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η πολλαπλότητα των ερμηνειών και θεάσεων είναι αυτή που επιτρέπει στη δράση να ανανεώνεται, με τη συνδρομή βέβαια των 12 χορευτών που υφαίνουν ακατάπαυστα το πλέγμα της κίνησης σε κυκλικές τροχιές. Ωστόσο, τη φαινομενική γαλήνη στην επιφάνεια του συστήματος έρχονται να ταράξουν μικρο-εκτονώσεις, οι οποίες εμφυσούν και πάλι ζωή στον μηχανισμό της χορογραφίας, ή μάλλον καθιστούν τη χορογραφία ένα είδος «χοροπειρατείας» που συλλαμβάνει τον παροντικό χαρακτήρα των δράσεων.

συντελεστές

Χορογραφία-Δημιουργία (Hijack): Ανδρονίκη Μαραθάκη
Ερμηνευτές – συν-δημιουργοί (Jacks): Φίλιππος Βασιλείου, Λήδα Δάλλα, Κάντυ Καρρά, Ματίνα Κοκολάκη, Εμμανουέλα Κορκή, Γίτσα Κωνσταντουδάκη, Βιτόρια Κωτσάλου, Λουκιανή Παπαδάκη, Άρης Παπαδόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαρία Πασχαλίδου, Κώστας Τσιούκας
Ηχητικός σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης
Σκηνικός χώρος: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Άγγελος Πέτροβας, Βλάσης Σκολίδης, Σπύρος Τέγος, Jeff Reid
Φωτογραφία: Νύσος Βασιλόπουλος
Artwork: Ευτυχία Λιάπη
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ευχαριστίες: Όλγα Μπρούμα, Μυρτώ Σοφιαδέλη

διαβάστε περισσότερα

Το τετράπτυχο έργο με τον γενικότερο τίτλο «Έρωτας & Επανάσταση» μελετά τον «έρωτα ως γενναιότητα» και την επανάσταση ως στάση ή πράξη που προκύπτει μέσα από μια τέτοια κοσμοθεώρηση. Η χορογραφική αυτή σπουδή, που ξεκίνησε το 2016, περιλαμβάνει τα έργα Η ανωμαλία του ελάχιστου (2016), Προς-ευχές (2017), Ένα masturdating (2018) και τον επίλογο, Hi Jack. Hijack! (2018). Επίκεντρο της μελέτης υπήρξε αρχικά η έννοια του «ελάχιστου» μέσα από κυκλικές ροές της κίνησης και το ανεξάντλητο των συνθέσεων. Η χορογράφος συνειδητά επιδίωξε να ερευνήσει τη «διαλεκτική μιας κοινοτοπίας», προσδοκώντας να αναδείξει με το έργο της το αστάθμητο των φαινομένων γύρω μας, τις συνεχείς ανεπαίσθητες αλλαγές των πραγμάτων.

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη χρησιμοποιεί την «πειρατεία ως προληπτική στρατηγική» μέσα από την επεξεργασία και εννοιολόγηση που επιχειρεί ο θεωρητικός του χορού και περφόρμερ Mårten Spångberg. Η χορογράφος χρησιμοποιεί με τη σειρά της την «πειρατεία» ως μεθοδολογία προετοιμασίας και παραγωγής, στοχεύοντας σε μη ορατές συνάψεις από τον θεατή κατά την παρακολούθηση του έργου.

Στο έργο αυτό, οι 12 Jacks τοποθετούνται σε κάνναβο 30 τετραγώνων, στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης, και «συν-υπάρχουν» για 3 ώρες μέσω συγκεκριμένου κινητικού λεξιλογίου, εμπνευσμένου από τη φιλοσοφία του Ζεν: βάδισμα, όρθια στάση/παύση, καθιστή και ξαπλωτή θέση. Το κινητικό λεξιλόγιο διαμορφώνεται σύμφωνα με κυκλικές ροές, συστήματα/υποσυστήματα δράσεων και τη γενικότερη συνθήκη της αέναης μετακίνησης. Οι 12 ερμηνευτές επεξεργάζονται την κατεύθυνση και την ταχύτητα της τροχιάς, μόνοι τους ή ανά ομάδες, μετακινούνται μαζικά ή μεμονωμένα, σταματούν και αλλάζουν επίπεδα. Ό,τι κι αν κάνουν, στόχος τους είναι ο πλήρης συντονισμός τους εν κινήσει.

Η Μαραθάκη, πέραν των προσωπικών της χορογραφικών έργων, έχει οργανώσει και επιμεληθεί αυτοσχεδιαστικές δράσεις με τη συμμετοχή κοινού και περφόρμερ. Η επιλογή της χωροταξίας και επισκεψιμότητας/χρήσης του δημόσιου χώρου αποτελούν άμεσα εμπλεκόμενες παραμέτρους και συνισταμένες στα χορογραφικά εγχειρήματά της.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη