5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Ελπίδα Ορφανίδου / ΣΤΕΓΗ
menu

5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Ελπίδα Ορφανίδου

Pharmacist or Balloonist

5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων


28-29 ΑΠΡ 2018
21:30
 
Κεντρική Σκηνή
1 ώρα και 50 λεπτά
Τι σχέση έχει η φαρμακευτική με τη χορογραφία; Χορός, μουσική, λόγια και βοτάνια αναμειγνύονται, αναθεωρώντας την ίδια την καλλιτεχνική πράξη. Παίζοντας με το ελιξίριο της έμπνευσης, αλλά και με το δηλητήριο της αποτυχίας, η Ελπίδα Ορφανίδου παρουσιάζει ένα εργαστήριο παρασκευής «χορογραφικών φαρμάκων», με ξεχωριστούς προσκεκλημένους.
Έναρξη προπώλησης Φίλων: 23 ΜΑΡ 2018, 12:00
Έναρξη γενικής προπώλησης: 30 ΜΑΡ 2018, 12:00
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €
Παρέα 10+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεA, Συνοδός ΑμεA: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
 
Η Ελπίδα Ορφανίδου, ως χορογράφος και χορεύτρια, διατηρεί μια ιδιότυπη, αντισυμβατική σχέση με το αντικείμενο του χορού. Θα τολμούσε να πει κανείς ότι είναι μια σχέση που διαρκώς τροφοδοτείται και εμπλουτίζεται από άλλα πεδία, όπως ο κινηματογράφος και τα αρχετυπικά είδωλα, στην περίπτωση της περφόρμανς Elpid’Arc (Φεβρουάριος 2014, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 1o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων) ή το δικό της επιστημονικό υπόβαθρο ως φαρμακοποιού, στο πιο πρόσφατο έργο της, Pharmacist or Balloonist με υπότιτλο a choreographic herbal pharmacy.

Τι σχέση όμως θα μπορούσε να έχει η φαρμακευτική με τη χορογραφία; Πού συναντιούνται αυτά τα δύο τόσο διαφορετικά πεδία; Και αν όντως τέμνονται και αλληλοτροφοδοτούνται, τι είναι αυτό που παράγουν εν τέλει;

Η Ορφανίδου, μαζί με ένα ετερόκλητο γκρουπ από «βοηθούς» και «γκεστ σταρ», προτείνει ένα τελετουργικό επί σκηνής, στο οποίο αλχημεία και θεατρικότητα συγχέονται, καλώντας τον θεατή να αψηφήσει τις καθιερωμένες συμβάσεις. Όπως λέει η ίδια, σκοπός του εν λόγω εγχειρήματος είναι να «χορογραφήσουμε τη σύγχυση», να βρούμε δηλαδή τρόπους να θεραπεύσουμε τον ανθρώπινο μόχθο από την παραγωγικότητα, τον αυθορμητισμό από τα στερεότυπα της δημιουργικής έμπνευσης. Σε αυτό το διαλογικό εργαστήριο παρασκευής «χορογραφικών φαρμάκων», όπου αναμειγνύονται χορός, μουσική, λόγια και βοτάνια, ο θεατής γίνεται «θεράπων και θεραπευόμενος», αναθεωρώντας την ίδια την καλλιτεχνική πράξη. Το Pharmacist or Balloonist, παίζοντας με το ελιξίριο της έμπνευσης αλλά και με το δηλητήριο της αποτυχίας, δοκιμάζει συνταγές, προσευχές, επωδές και άλλα «σκευάσματα», ώστε ο χρόνος να ξαναγίνει «φάρμακον» και εργαλείο θεραπείας στη διάθεση του κάθε συμμετέχοντος.

συντελεστές

Ιδέα: Ποιoς νοιάζεται;
Ερμηνεία: Φίλοι και Συνάδελφοι
Κοστούμια: Μας κάνουν
Φωτισμοί: Θα δείτε
Ήχος: Κάτι Μελωδικό
Δραματουργία: Ό,τι δουλεύει
Εξωτερικό μάτι: Εσείς
Καλλιτεχνική βοήθεια: Κάνει θαύματα

Μια δημιουργία της Ελπίδας Ορφανίδου και των καλεσμένων: Louise Bernadette Mochia, Martin Beeretz, Igor Dobricic, Kahori Furukawa, Hermann Heisig, Ixchel Mendoza Hernandez, Claudia Hill, Krisztina Kassay, Παναγιώτης Λαμπής, Inés Moreno, Elena Polzer, Juliette Quilici, Tian Rotteveel, Simone Truong, Saadet Türköz, Χριστίνα Θεμελή, Χρύσα Βλαχοπούλου, Anna Weißenfels, May Zarhy

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Χρηματοδότηση από το  Hauptstadtkulturfonds Βερολίνο

Με την υποστήριξη των: Ballhaus Ost Βερολίνο, Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν, agora collective Βερολίνο and ehrliche, arbeit - freelance office for culture, σύμπαν

διαβάστε περισσότερα

Η Ελπίδα Ορφανίδου έχει συνεργαστεί ως περφόρμερ, μεταξύ άλλων, με τους Pieter Ampe, Hermann Heisig, Tim Etchells, Meg Stuart, Daniel Kok, αλλά και με τον Γιάννη Μανταφούνη και τη May Zarhy (τους οποίους είχαμε δει στη Στέγη το 2011, με το έργο Cover Up). Ωστόσο, αυτό που χαρακτηρίζει κυρίως τη φύση των συνεργασιών της είναι η πρόκληση της «συνάντησης» με τον άλλον, η οποία επιβεβαιώνεται και σε αυτή την παραγωγή, όπου φίλοι και έμπιστοι συνεργάτες της από όλο τον κόσμο παρελαύνουν στη σκηνή ως «γκεστ σταρ».

Εύλογα αναρωτιέται κανείς από πού προκύπτει η συγγένεια του χορού με τη φαρμακευτική και τι μπορεί να εξυπηρετεί η σύγκλιση δύο τόσο διαφορετικών πεδίων. Ωστόσο, η Ελπίδα Ορφανίδου, πέρα από ταλαντούχα χορεύτρια και υποσχόμενη χορογράφος, είναι και απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Άλλωστε, η σχέση επιστήμης και τέχνης υπάρχει εδώ και αρκετούς αιώνες – είτε την προσεγγίσει κανείς μέσα από τη λεγόμενη επιστημονικότητα της τέχνης, είτε μέσα από την καλλιτεχνική εφαρμογή πολλών επιστημονικών ιδεών.

Ετυμολογικά, η λέξη φάρμακο εμπεριέχει την εξής αμφισημία: νοείται τόσο ως θεραπευτική ουσία όσο και ως δηλητήριο. Η σύνδεση των δύο αυτών εννοιών παραπέμπει επίσης στις πρακτικές της μαγείας και σε διαφόρων ειδών τελετουργίες που αποσκοπούσαν στη θεραπεία του πάσχοντος, πολύ πριν η ασθένεια περιέλθει στο πεδίο της ιατρικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μαγικές πράξεις ήταν πρωτίστως δημιουργικές, συνυφασμένες με την ανθρώπινη επινοητικότητα και τεχνική, σε τέτοιο βαθμό που η μαγεία συνεπικουρούσε μια σειρά από ανθρώπινες δράσεις, από την τέχνη και την επιστήμη, μέχρι τη θρησκεία και την ιατρική.

Η Ελπίδα Ορφανίδου, ως περφόρμερ και δημιουργός, έλκεται από το παράδοξο και συχνά χιουμοριστικό στοιχείο. Η γραφή της συνδυάζει θεατρικές δράσεις και κίνηση –όχι στη λογική του χοροθεάτρου– για να αναδείξει ενδεχομένως τη θεατρικότητα στην κίνηση και να επικεντρωθεί στην εκφραστικότητα του προσώπου – χαρακτηριστικό με το οποίο νιώθουν άνετα οι ηθοποιοί. Επίσης, δεν διστάζει να δημιουργήσει επί σκηνής χαρακτήρες, πρόσωπα φανταστικά που υποστηρίζουν την παραδοξότητα των ίδιων των δράσεων, αλλά και ενθαρρύνουν υπόγεια την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ ερμηνευτή και κοινού.

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη