Borderline Festival 2018 | 1η Ημέρα / ΣΤΕΓΗ
menu

Borderline Festival 2018 | 1η Ημέρα

Τηλεματικό χάκινγκ 2

Borderline Festival 2018


18 ΑΠΡ 2018
21:00
 
Μικρή Σκηνή
Στο πλαίσιο του προγράμματος Interfaces, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το βρετανικό πανεπιστήμιο De Montfort θα συνεισφέρουν στις πρωτοβουλίες γύρω από την τηλεματική τέχνη, εστιάζοντας στο χάκινγκ ως ένα ιδιαίτερα κατάλληλο μέσο τηλεματικής περφόρμανς.
Είσοδος ελεύθερη

Πατήστε εδώ την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 21:00 για να παρακολουθήσετε τη ζωντανή αναμετάδοση του τηλεματικού χάκινγκ.
Το δίκτυο ως μουσικό όργανο
Πολλοί ήχοι από χακαρισμένα όργανα έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές και δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα παραδοσιακά όργανα. Αν θεωρήσουμε το router του Ίντερνετ ως μουσικό όργανο, αυτό ανοίγει τον δρόμο για νέο ρεπερτόριο και νέους ακροατές.

Χακάροντας το δίκτυο
Το χακάρισμα και η δημιουργία μουσικής με τη χρήση μιας συσκευής δικτύου μπορούν να διευρύνουν την πρόσβαση στη μουσική διαδικασία. Στην περίπτωση του router, ένα ενδεχόμενο θα ήταν να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο πακέτα δεδομένων αποστέλλονται και λαμβάνονται, εστιάζοντας στη μετατροπή αυτών των δεδομένων σε ήχους ή στη συμπεριφορά της συσκευής. Ζητήματα όπως η καθυστέρηση στη μεταφορά των πληροφοριών δεν θα πρέπει να θεωρηθούν προβληματικά για μια δικτυακή περφόρμανς. Αντιθέτως, θα πρέπει να τα θεωρήσουμε ως χαρακτηριστικά της υλικής φύσης του Ίντερνετ, που μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία μουσικής.

Μια νέα μορφή κοινοτικής μουσικής δημιουργίας
Αυτή η πρωτοβουλία έχει στόχο να δημιουργήσει έναν νέο, κοινοτικό τρόπο μουσικής δημιουργίας, βασισμένο στην τεχνολογία, που απευθύνεται σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ικανοτήτων και πολιτιστικού υπόβαθρου και, το σημαντικότερο, φέρνει κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη.

Από τον Νοέμβριο του 2017, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το βρετανικό πανεπιστήμιο De Montfort συνεργάζονται με χάκερ, ειδικούς σε θέματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και καλλιτέχνες, για να υποστηρίξουν τη δημιουργία έργων μέσα από διεθνείς συνεργασίες, συντονίζοντας μια σειρά τηλεματικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων. Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, στην οποία οι καλλιτέχνες παρουσίασαν τα έργα και τις ιδέες τους γύρω από τη θεματική της τελεματικής περφόρμανς. Η ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο πανεπιστήμιο De Montfort, στο Λέστερ της Αγγλίας, και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του δικτύου Interfaces στο YouTube.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του δικτύου Interfaces στο YouTube, ενώ θα υπάρχει ζωντανή προβολή για το κοινό στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Πατήστε εδώ την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 21:00 για τη ζωντανή αναμετάδοση.

συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Network Ensemble, Tim Shaw, Aram Bartholl, Dirty Electronics, Tim Ward, Rob Chafer, Γιάννης Κοτσώνης


Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

διαβάστε περισσότερα

Ο Γιάννης Κοτσώνης  είναι μουσικός και αυτοσχεδιαστής, με έδρα την Αθήνα. Έχει συνθέσει ηλεκτρονική μουσική για θέατρο, χορό, βίντεο, εγκαταστάσεις πολυμέσων και ταινίες. Πραγματοποιεί συχνά συναυλίες και συνεργασίες με μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2006 συνεργάζεται σταθερά με τη Δανάη Στεφάνου στο αυτοσχεδιαστικό ντουέτο acte vide, με το οποίο έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Έχει στο ενεργητικό του επτά σόλο κυκλοφορίες, είτε με το alias Sister Overdrive είτε με το δικό του όνομα. Από το 2009 συντονίζει καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις πάνω στον αυτοσχεδιασμό, τη sound art και τις επιτόπιες ηχογραφήσεις (Detritus Festival, Syros Sound Meetings, KNOTmusic, minor act).

Το Network Ensemble εκτελεί μια λεπτομερέστατη διερεύνηση παρακείμενων σημάτων δικτύου. Μια πρόσφατα ανεπτυγμένη, εξαιρετικά φορητή συσκευή συλλέγει ζωντανά δεδομένα από τα δίκτυα WiFi που υπάρχουν γύρω της, περνώντας τα απευθείας σε ένα τηλέφωνο, ως ηχητικό σήμα μέσω της θύρας ήχου. Λειτουργώντας ως δικτυακό παράσιτο, το τηλέφωνο εκπέμπει την τοπική δραστηριότητα ως ήχο ανά τον κόσμο, μέσω τηλεφωνικής κλήσης. Έτσι, οι εκπεμπόμενοι ήχοι αντανακλούν τη συγκεκριμένη ποιότητα, το βάρος και την ταχύτητα του δικτύου από το οποίο λαμβάνει πληροφορίες το μηχάνημα, καθώς επίσης τα χαρακτηριστικά καθυστέρησης, μετάδοσης και συμπίεσης του δικτύου από το οποίο μεταδίδει το τηλέφωνο.

Ο Tim Shaw είναι καλλιτέχνης που ενδιαφέρεται για τη σχέση μεταξύ της τοποθεσίας και της τεχνολογίας. Παρουσιάζοντας έργο μέσα από μουσικές περφόρμανς, εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις ανταπόκρισης σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, επιχειρεί με την πρακτική του να εκθέσει τους μηχανισμούς των συστημάτων και να αποκαλύψει τις κρυφές πλευρές των τεχνολογιών επικοινωνίας και ηχογράφησης. Ο Τιμ έχει παρουσιάσει την τέχνη του ανά την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ. Αυτή την περίοδο, εργάζεται ως λέκτορας Ψηφιακών Μέσων στο Εργαστήριο Κουλτούρας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, στην Αγγλία. Η συνεργασία κατέχει κεντρική θέση στην προσέγγισή του και αισθάνεται αρκετά τυχερός που έχει συνεργαστεί καλλιτεχνικά με τους Chris Watson, John Bowers, Jacek Smolicki και Sébastien Piquemal. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στο New Ear Festival της Νέας Υόρκης (2018), στο Spektrum του Βερολίνου (2018), στο bb15 του Λιντς (2017), στο ARC της Ελβετίας (2017), στο Stereolux της Γαλλίας (2016), στο FACT του Λίβερπουλ (2016), στο Eastern Bloc του Καναδά (2016) και στο Wired Lab της Αυστραλίας (2016).

Ο Tim Ward εργάζεται κατά κύριο λόγο εντός του πεδίου της ηλεκτροακουστικής μουσικής, συνθέτοντας και ερμηνεύοντας έργα για σταθερά μέσα αναπαραγωγής (fixed media). Πιο πρόσφατα, τα ενδιαφέροντά του έχουν επεκταθεί επίσης στην αυτοσχεδιαστική ηλεκτρονική μουσική και στις διαδραστικές εγκαταστάσεις ηχοτοπίων με τη χρήση φορητών συσκευών, δύο τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται με την καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique, καθώς και με μια σειρά από σύνολα και ερμηνευτές σύγχρονης μουσικής. Το έργο του σε αυτό το πεδίο κυμαίνεται από πρωτότυπες συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς έως την αναδημιουργία προϋπάρχοντων έργων από το ρεπερτόριο της ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής. Είναι δραστήριος επίσης ως καθηγητής και ερευνητής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χρήση του προγραμματισμού υπολογιστών στο πλαίσιο της μουσικής δημιουργίας. 

Ο John Richards διερευνά την ιδέα των Βρόμικων Ηλεκτρονικών (Dirty Electronics), που εστιάζει σε κοινές εμπειρίες, τελετουργία, χειρονομία, άγγιγμα και κοινωνική αλληλεπίδραση. Στο Dirty Electronics, η διαδικασία και η ερμηνεία είναι αδιαχώριστα συνδεδεμένες. Η «ερμηνεία» ξεκινά πάνω στον πάγκο εργασίας με την επινόηση οργάνων και εκτείνεται πάνω στη σκηνή με την εκτέλεση και την εξερεύνηση αυτών των οργάνων. Ο Ρίτσαρντς ασχολείται πρωτίστως με την ερμηνεία ηλεκτρονικής μουσικής από μεγάλες ομάδες και με τα DIY ηλεκτρονικά, καθώς και με την ιδέα της σύνθεσης εντός των ηλεκτρονικών. Το έργο του επίσης ωθεί τα όρια μεταξύ μουσικής, εικαστικής περφόρμανς, ηλεκτρονικών και γραφιστικού σχεδιασμού, ενώ είναι διεπιστημονικό και έχει μια κοινωνικοπολιτική διάσταση. Ο Ρίτσαρντς επιμελείται την εκδήλωση Telematic Hacking και θα ερμηνεύσει τηλεματικά, από κοινού με τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και τους ονλάιν συμμετέχοντες.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Rob Chafer έχει συμμετοχή σε διάφορες περφόρμανς και πρότζεκτ του Κέντρου Μουσικής, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του πανεπιστημίου De Montfort, στο Λέστερ, καθώς και του συνόλου Dirty Electronics. Ως συνθέτης, έχει διερευνήσει εκτεταμένα τις έννοιες της ηχητικής πυκνότητας και της εξέλιξης που εισήγαγε ο Ξενάκης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Ξενάκη, αυτός ασχολείται περισσότερο με τα οργανικά παρά με τα μαθηματικά μοντέλα της δομής του κόκκου. Ο Τσάφερ έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της πρακτικής εφαρμογής του Τηλεματικού Χάκινγκ στο πλαίσιο του προγράμματος Interfaces της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

χορηγίες / συνεργασίες

ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη