FFF5 | Ho Tzu Nyen / ΣΤΕΓΗ
menu

FFF5 | Ho Tzu Nyen

One or Several Tigers

Onassis Fast Forward Festival 5–Athens


12-16 ΜΑΪ 2018

Δε-Πα: 18:00 & 18:45
Σα-Κυ: 18:00, 18:45 & 19:30
Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
30 λεπτά
Στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Στη μαγεία μιας ονειρικής πολυμεσικής εγκατάστασης, με στοιχεία από ινδονησιακό θέατρο σκιών, κινηματογράφο και 3D animation, μια τίγρη τραγουδά την ιστορία της Σιγκαπούρης, συνομιλώντας με έναν εκπρόσωπο της αποικιοκρατίας, που τόσο την έχει καθορίσει. Ποια είναι τελικά η ιστορία που γνωρίζουμε και πώς έχει κατασκευαστεί; Σε τι βασίζονται οι αντιλήψεις μας;
Έναρξη Προπώλησης Φίλων & Γενικού Κοινού: 19 ΑΠΡ 2018, 12:00
Κανονικό: 10 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8 €
Κάτοικος Γειτονιάς, Παρέα 10+ άτομα: 7 €
Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
Ο Σιγκαπουριανός Χο Τζου Νύεν είναι ένας πολύ ξεχωριστός δημιουργός, που χρησιμοποιεί διάφορες καλλιτεχνικές πρακτικές για να σχολιάσει την ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται, μεταδίδεται και, εν τέλει, διαμορφώνει τη ζωή και τις αντιλήψεις μας. Το One or Several Tigers, βαθύ σχόλιο πάνω στην ιστορία της Σιγκαπούρης, είναι το πέμπτο και τελευταίο έργο μιας σειράς που αντλεί τη θεματολογία της από την Τίγρη της Μαλαισίας – μια μορφή που κυριαρχεί ως πολύ ισχυρό σύμβολο στις παραδόσεις, τις δοξασίες και τις θρησκείες όλης της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πρόκειται για μια πολυμεσική εγκατάσταση, με στοιχεία από το ινδονησιακό θέατρο σκιών με μαριονέτες, τον κινηματογράφο και το 3D animation, ένα σύγχρονο παλίμψηστο διαφορετικών τεχνικών κατασκευής της κινηματογραφικής εικόνας, από την Ανατολή και τη Δύση, το οποίο ο Χο Τζου Νύεν χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά για να συμπυκνώσει περίπλοκες αφηγήσεις σε εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από όνειρα.

Το έργο αναφέρεται σε ένα φανταστικό περιστατικό του 1835, το οποίο εκκινεί έναν τελετουργικό, μουσικό και κινητικό διάλογο ανάμεσα στην Τίγρη και τον George Drumgoole Coleman, τον πρώτο Επόπτη Δημοσίων Έργων της βρετανικής αποικιακής διοίκησης των Ινδιών στη Σιγκαπούρη. Στο περιστατικό εμπλέκονται επίσης κάποιοι Ινδοί κατάδικοι, που χρησιμοποιούνταν καταναγκαστικά ως φθηνά εργατικά χέρια στα δημόσια έργα της βρετανικής αποικιοκρατίας. Αν ο Επόπτης αντιπροσωπεύει την άτεγκτη λογική και την εξουσία των κατακτητών, η Τίγρη εκπροσωπεί τις αδάμαστες δυνάμεις της φύσης και της ζωής. Ο θεατής, τοποθετημένος ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες φιγούρες, γίνεται μάρτυρας μιας υπνωτιστικής εμπειρίας που γκρεμίζει τα όρια ανάμεσα στο ανθρώπινο και το ζωώδες, τη λογική και τη μαγεία, την ιστορία και τις παραδόσεις.

συντελεστές

Σενάριο, σκηνοθεσίες, μοντάζ, σχεδιασμός εγκατάστασης: Ho Tzu Nyen
Μουσική, φωνητικά, κινήσεις: Vindicatrix
Διεύθυνση πρότζεκτ: Stephanie Goh
3D σκαναρίσματα, 2D & 3D animation, σύνθεση βίντεο: Vividthree Productions
3D μοντελοποίηση, σύλληψη κίνησης & 3D animation: Mimic Productions
Τεχνική διεύθυνση, σχεδιασμός φωτισμών και εγκατάστασης: Andy Lim
Διεύθυνση παραγωγής, προγραμματισμός κέντρου αυτοματοποίησης: Yap Seok Hui
σχεδιασμός ήχου, ηχοληψία: Jeffrey Yue
Θέατρο σκιών: Hadi Sukirno
Παραγωγή & βοηθός (λήψεις ζωντανής δράσης): Fran Borgia
Διεύθυνση φωτογραφίας (λήψεις ζωντανής δράσης): Amandi Wong
Τεχνικός συντονισμός: Steve Kwek
Παραγωγή περιοδείας: Tzu + ARTFACTORY
Ηθοποιοί: Mia Md Rasel, Md Mohosin, Chandra Roy Liton, Kathirvel Raja Kumar, Palamppan Kannan, Govindarasu Karuppaiah, Kuppan Ayyanar
Μετάφραση: Γιάννης Καλιφατίδης

Ανάθεση του Haus der Kulturen der Welt
Με την υποστήριξη του National Arts Council της Σιγκαπούρης και του Singapore International Foundation

Βασισμένο σε μια προηγούμενη ανάθεση (2 or 3 Tigers) του Asia Culture Centre Creation και του Institute of Asian Culture Development, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, Γραφείου για την Πόλη-Άξονα της Ασιατικής Κουλτούρας, της Δημοκρατίας της (Νότιας) Κορέας.
 
Ευχαριστίες: Anselm Franke, Kim Hyunjin, Bernd Scherer, Heidi Ballet, Kevin Chua, Robert Wessing, Peter Boomgaard, Frie Leysen, Kim Seonghee, Nina Miall, Shabbir Hussain, Mustafa, Charimaine Toh, Eugene Tan, Max-Philip Aschenbrenner, Hiromi Maruoka, Tomoyuki Arai

διαβάστε περισσότερα

Ο Χο Τζου Νύεν γεννήθηκε το 1976 στη Σιγκαπούρη. Δημιουργεί ταινίες, βίντεο εγκαταστάσεις και θεατρικές περφόρμανς που αντλούν την έμπνευσή τους από ιστορικά και φιλοσοφικά κείμενα, καθώς και από έργα τέχνης. Έχοντας ερευνήσει για πάνω από δέκα χρόνια την ιστορία, την ανθρωπολογία και τις παραδόσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας, χρησιμοποιεί στα έργα του τη δομή του μύθου και παίζει με την επική διάσταση και τη διαλεκτική του.
 
Τα έργα του Χο Τζου Νύεν, που προηγήθηκαν του One or Several Tigers στη σειρά γύρω από την Τίγρη της Μαλαισίας, είναι τα: The Song of the Brokenhearted Tigers (2012), Ten Thousand Tigers (2014), 2 or 3 Tigers (2015) και Timelines (2017). Στο καθένα υιοθετεί διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, από τη συναυλία μέχρι τη θεατρική παράσταση.
 
Η «τίγρη» είναι η λέξη που συνδέεται με το γράμμα Τ στο Κριτικό Λεξικό της Νοτιοανατολικής Ασίας (The Critical Dictionary of Southeast Asia), ένα διαδικτυακό πρότζεκτ του Χο Τζου Νύεν· πρόκειται για μια πλατφόρμα 26 λέξεων, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο σχετίζονται με τον γεωγραφικό όρο «Νοτιοανατολική Ασία». Στο πλαίσιο του FFF, o Χο Τζου Νύεν θα δώσει μια διάλεξη παρουσιάζοντας την πλατφόρμα και ξεναγώντας μας στα πρώτα τρία γράμματα και τα πρότζεκτ που πυροδότησαν.
Κατά τον καλλιτέχνη, ο όρος «Νοτιοανατολική Ασία» χρησιμοποιήθηκε στη γεωπολιτική για να περιγράψει μια περιοχή που περιλαμβάνει χώρες με διαφορετικές ιστορικές πορείες, γλώσσες, θρησκείες και διαφορετικά πολιτικά και πολιτιστικά στοιχεία. Έχει, λοιπόν, επιλέξει μία λέξη από κάθε γράμμα του λατινικού αλφαβήτου. Η πλατφόρμα τροφοδοτείται από οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο επεξεργάζεται αλγοριθμικά και παράγει αέναα νέους συνδυασμούς. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί την πλατφόρμα εδώ.

Στη βρετανική αποικιακή διοίκηση των Ινδιών, ο Επόπτης των Δημοσίων Έργων ήταν ταυτόχρονα και επικεφαλής των φυλακών, αφού από εκεί προερχόταν το ανθρώπινο δυναμικό που έχτιζε όσα σχεδίαζε. Ο επίσημος τίτλος του ήταν Superintendent of Public Works and Convicts Department.

Η τίγρη (Panthera tigris) είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Ο συνολικός πληθυσμός που έχει απομείνει παγκοσμίως είναι περίπου 3.200 άτομα. Ήδη, τρία από τα εννέα υποείδη (η Τίγρη του Μπαλί, η Τίγρη της Κεντρικής Ασίας, η Τίγρη της Ιάβας) έχουν εξαφανιστεί εντελώς, ενώ τα υπόλοιπα κινδυνεύουν (οι Τίγρεις της Ινδονησίας, της Σουμάτρας, της Σιβηρίας, της Μαλαισίας και, η πολυπληθέστερη όλων, Τίγρη της Βεγγάλης). Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε Τίγρη της Νότιας Κίνας ήταν τη δεκαετία του 1970 και είναι πιθανό να έχει και αυτή εκλείψει. Οι δεκατρείς χώρες που φιλοξενούν τα εναπομείναντα ζώα είναι: Ινδία, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Ρωσία, Μπουτάν, Κίνα, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Μαλαισία. Μέσα σε έναν αιώνα, ο πληθυσμός του αιλουροειδούς μειώθηκε δραματικά (από 100.000 σε 3.200 άτομα), κυρίως εξαιτίας του παράνομου κυνηγιού της. Οι κυνηγοί εφοδιάζουν τις αγορές της Ινδίας και της Κίνας με μέρη του ζώου που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά και για την παρασκευή υποτιθέμενων ισχυρών αφροδισιακών, ενώ πωλούν το δέρμα της τίγρης πανάκριβα στη μαύρη αγορά. Οι τίγρεις προστατεύονται από τη Διεθνή Συνθήκη Εμπορίου για τα είδη άγριων ζώων και φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση. Για να εμπορευτεί κάποιος δέρμα τίγρης, πρέπει να αποδείξει ότι αποκτήθηκε νόμιμα και υπέστη επεξεργασία πριν από το 1947.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την ανάθεση

Με την υποστήριξη

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη