Μαθητές επαγγελματικών λυκείων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που συμμετείχαν στα εργαστήρια «Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας» παρουσιάζουν τα έργα τους. / ΣΤΕΓΗ
menu

Μαθητές επαγγελματικών λυκείων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που συμμετείχαν στα εργαστήρια «Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας» παρουσιάζουν τα έργα τους.

11 Μαϊ 2018
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interfaces, μαθητές από επαγγελματικά λύκεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο εργαστήριο «Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας» και μας παρουσιάζουν τις μουσικές συνθέσεις τους σε μια ανοιχτή εκδήλωση.
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και μαζί με μουσειοπαιδαγωγούς/εικαστικούς και μουσικούς/συνθέτες, έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές επαγγελματικών λυκείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να προσεγγίσουν έργα σύγχρονης τέχνης και να ανακαλύψουν τις στενές συγγένειες ανάμεσα στις εικαστικές και τις ηχητικές τέχνες.

Στην Αθήνα, μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής και το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης ήρθαν σε άμεση επαφή με τα σύγχρονα έργα του Νίκου Ποδιά, Inside out, και του Νίκου Παπαδόπουλου, Ocean rock garden, ενώ στη Θεσσαλονίκη, μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων και το 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης εμπνευστήκαν από το έργο του Μιχαήλ Ματιούσιν, Μουσικοζωγραφική κατασκευή (1918), και το έργο του Αλεξάντρ Ροτσένκο, Εκφραστικός ρυθμός (1943), και τα δύο από τη συλλογή Κωστάκη «Ρωσική Πρωτοπορία».

Κατά τη διάρκεια του τετράμηνου προγράμματος, οι μαθητές γνώρισαν το έργο των καλλιτεχνών και δημιούργησαν τις δικιές τους μουσικές συνθέσεις δουλεύοντας με ιδιοκατασκευές ως μουσικά όργανα και με άλλα διαθέσιμα υλικά και επιφάνειες, με ηχογραφήσεις μέσω κινητού, καθώς και με τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε υπολογιστή (sound editing software).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interfaces και είναι εμπνευσμένο από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημιουργικά Εργαστήρια» (Ateliers de la création) που υλοποιείται στη Γαλλία από το 2010, με πρωτοβουλία του IRCAM (ινστιτούτο για την επιστήμη που σχετίζεται με τη μουσική και τον ήχο και για την πρωτοποριακή ηλεκτροακουστική μουσική τέχνη) και του Centre Pompidou (Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι) και με τη συμμετοχή δεκάδων επαγγελματικών λυκείων. 
 
 
Τελική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Ελλάδα και τη Γαλλία:

Αθήνα
Παρασκευή 11 Μαΐου | 11:00
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - ΕΜΣΤ | Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Με τη συμμετοχή μαθητών από τη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή και το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης.
 
Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 18 Μαΐου | 11:00
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Μονή Λαζαριστών
Με τη συμμετοχή μαθητών από το 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων και το 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης

Παρίσι
Σάββατο 19 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
Centre Pompidou
Με τη συμμετοχή μαθητών από το επαγγελματικό λύκειο La Saulaie στο Saint-Marcellin και τη γεωργική σχολή Louis Pasteur στο Marmilhat.
 
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ και εδώ.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

χορηγίες / συνεργασίες

Μέρος του προγράμματος

ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη