Body Politics Festival | Be Careful / ΣΤΕΓΗ
menu

Be Careful

Mallika Taneja

Body Politics


26-27 OKT 2018
19:30

Η παράσταση είναι στα αγγλικά (χωρίς ελληνική μετάφραση)
 
Μικρή Σκηνή
Διάρκεια: 40 λεπτά
Πώς είναι να είσαι γυναίκα και να ζεις σε μια χώρα όπου, όση βία κι αν δέχεσαι από άνδρες, θεωρείσαι η μόνη ένοχη; Πώς είναι να νιώθεις ένοχη και μόνο για το γεγονός ότι είσαι γυναίκα; Η Mallika Taneja μάχεται με πείσμα ενάντια σε αυτή την πραγματικότητα με την τέχνη της.
Έναρξη προπώλησης Φίλων: 2 ΟΚΤ 2018, 12:00
Έναρξη γενικής προπώλησης: 9 ΟΚΤ 2018, 12:00

Κανονικό: 7 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €
Παρέα 10+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
 
Σε μια χώρα όπου οι γυναίκες είναι διαρκώς εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ανδρικής βίας, η μόνιμη συμβουλή προς τα κορίτσια είναι να μην προκαλούν. Τα θύματα της βίας συχνά ενοχοποιούνται για προκλητική συμπεριφορά, ενώ κανένας άνδρας δεν υφίσταται τις συνέπειες, παρότι έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό φεμινιστικό κίνημα, το οποίο προσπαθεί να βρει τρόπους αντίστασης μέσα από την τέχνη και την κοινωνική δράση. Πώς είναι να προσπαθείς να μιλήσεις χωρίς ταμπού για το σώμα και την ταυτότητά σου ως γυναίκα, σε μια χώρα όπου το ίδιο το γυναικείο σώμα είναι ένα τεράστιο ταμπού; Πώς είναι να νιώθεις την αδικία και να μην μπορείς να την εκφράσεις, σε μια κοινωνία που σε προστάζει να σωπαίνεις και να κρύβεσαι για να επιβιώσεις; Μπορεί ένα έργο τέχνης να προκαλέσει μια κοινωνική αλλαγή;

Η Μαλίκα Τανίζα βρίσκει το θάρρος να μιλήσει για όλα αυτά χρησιμοποιώντας το ύστατο καταφύγιό της, το ίδιο της το σώμα, σε μια λιτή και δυνατή περφόρμανς. Υιοθετεί την πρακτική των παραδοσιακών θιάσων της Ινδίας, όπου ο ηθοποιός, ταξιδεύοντας από χωριό σε χωριό, σπιθαμή προς σπιθαμή όλη τη χώρα, γινόταν ένα με τον ρόλο του. Έτσι και η Μαλίκα Τανίζα, «ζει» με την περφόρμανς της εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, βρίσκοντας το θάρρος να αποκαλύπτει το σώμα της και, με το πείσμα αυτού που τον πνίγει το δίκιο, να το διεκδικεί με κάθε τίμημα.

συντελεστές

Σύλληψη και ερμηνεία: Mallika Taneja

Η παράσταση δημιουργήθηκε αρχικά στο Tadpole Repertory, ως τμήμα της παράστασής τους, “NDLS”.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου
Μετά την παράσταση "FARCI.E", συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές των παραστάσεων "FARCI.E", "Be Careful" και "Macho Dancer".
Συντονισμός: Νάντια Αργυροπούλου, ανεξάρτητη επιμελήτρια

διαβάστε περισσότερα

Η Μαλίκα Τανίζα είναι θεατρική καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Δελχί της Ινδίας. Το έργο της επικεντρώνεται στις διατομές σώματος, πόλεων και φύλου. Το κομμάτι της, “Be Careful”, έχει παρουσιαστεί στην Ινδία και διεθνώς τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή την περίοδο δουλεύει πάνω σε ένα νέο κομμάτι, με τίτλο εργασίας ‘Allegedly', το οποίο διερευνά πώς τα δικαστήρια και ιατρικά συστήματα αντιμετωπίζουν τα περιστατικά σεξουαλικής βίας.

Η έκθεση του γυμνού γυναικείου σώματος, ακόμα και στο θέατρο, είναι κάτι αδιανόητο στην ινδική κοινωνία. Πριν από τη Μαλίκα, έχουν υπάρξει μόνο δύο προηγούμενα. Το 2000, η διάσημη ηθοποιός Sabitri Heisnam, ερμηνεύοντας τον ρόλο της Ντραουπάντι σε σκηνοθεσία του συζύγου της, Kanhailal, πέταξε τα ρούχα της ορμώντας προς τους επί σκηνής βιαστές της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, δώδεκα γυναίκες της φυλής Meitei εμφανίστηκαν γυμνές έξω από το αρχηγείο της τοπικής αστυνομίας, στην πόλη Ιμφάλ του κρατιδίου Μανιπούρ, ως πράξη διαμαρτυρίας για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας γυναίκας από ομάδα αστυνομικών. «Από αυτές τις γυναίκες έμαθα για τη δύναμη του γυμνού σώματος ως όπλου στη διαμαρτυρία», αναφέρει η Μαλίκα Τανίζα. «Αυτό το γεγονός έμεινε για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου, επηρεάζοντας βαθύτατα ό,τι κάνω.»
 
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τη βία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους στην Ινδία. Η σεξουαλική βία έχει συχνά αποτέλεσμα τον θάνατο των θυμάτων ή, αν επιβιώσουν, τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική διάλυσή τους.
 
Μετά τον ομαδικό βιασμό φοιτήτριας πανεπιστημίου στο Νέο Δελχί, που είχε ως συνέπεια τον θάνατό της, το 2012 ξέσπασαν μεγάλες κινητοποιήσεις από γυναίκες σε όλη τη χώρα, καθώς και δημόσια κατακραυγή από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση έλαβε κάποια μέτρα, που όμως φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά. Πριν από λίγους μήνες, μια έκθεση 548 ειδικών σε θέματα γυναικείας κακοποίησης, που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Thomson Reuters, τοποθέτησε την Ινδία στην τελευταία θέση της κατάταξης των χωρών του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των γυναικών. Η ινδική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα και απάντησε με καμπάνια στην οποία διαφημίζει την ασφάλεια των γυναικών στη χώρα. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν...
 
Το 2016, καταγγέλλονταν στις Αρχές της Ινδίας περισσότεροι από 100 βιασμοί την ημέρα, από τους οποίους το 6% αφορούσε κορίτσια κάτω των 12 ετών. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο αριθμός των βιασμών είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά τα θύματα δεν βρίσκουν το κουράγιο να τους καταγγείλουν, είτε λόγω εκφοβισμού από τους βιαστές τους, είτε λόγω της κοινωνικής κατακραυγής που ενοχοποιεί τις γυναίκες.
 
«Η Ινδία τοποθετείται στην 125η θέση, σε σύνολο 159 κρατών, στον Δείκτη Έμφυλων Ανισοτήτων, σύμφωνα με την Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2015, που συντάχθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αν η Ινδική Κυβέρνηση θέλει να εργαστεί σοβαρά για τη μείωση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών, πρέπει να αντιμετωπίσει τους λόγους που την προκαλούν», αναφέρει σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα “Independent” η Asmita Basu, διευθύντρια προγραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδία.
 
 

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη