Body Politics Festival | FARCI.E / ΣΤΕΓΗ
menu

FARCI.E

Sorour Darabi

Body Politics


26-27 OKT 2018
22:00

Η παράσταση είναι στα αγγλικά (χωρίς ελληνική μετάφραση)

 
Μικρή Σκηνή
Διάρκεια: 40 λεπτά
Πώς μπορεί να μιλήσει για την ταυτότητά του κάποιος/-α που δεν επιθυμεί να έχει φύλο; Ποια είναι η σχέση της μητρικής γλώσσας με την αντίληψη που διαμορφώνουμε για το φύλο; Μια τολμηρή καλλιτεχνική πρόταση από τον/τη Sorour Darabi που έχει μητρική του/της μια γλώσσα χωρίς γένη, τα περσικά (φαρσί)...
Έναρξη προπώλησης Φίλων: 2 ΟΚΤ 2018, 12:00
Έναρξη γενικής προπώλησης: 9 ΟΚΤ 2018, 12:00

Κανονικό: 7 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €
Παρέα 10+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
Πώς θα ήταν να προερχόσουν από έναν ουδέτερο κόσμο και, τελείως ξαφνικά, τα πάντα να είχαν ένα φύλο; Τι καθορίζει το φύλο; Τι ρόλο παίζουν η γλώσσα και οι προκαθορισμένες αντιλήψεις στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το φύλο μια κοινωνία;

Στο “Farci.e” θα βρούμε μόνο ερωτήματα – καθόλου απαντήσεις... Ο/Η Σορούρ Νταραμπί θα επιχειρήσει να δώσει μια διάλεξη για το φύλο ανατρέποντας τις εικόνες, παίζοντας με την αντίληψή μας και ερμηνεύοντας ανεπανάληπτα τον πολυδιάστατο εαυτό του/της.

συντελεστές

Σύλληψη, Χορογραφία & Ερμηνεία: Sorour Darabi
Φωτισμοί: Yannick Fouassier
Χειριστής Φωτισμών: Jean-Marc Ségalen
Oeuil Extérieur: Mathieu Bouvier
Διαχείριση: Charlotte Giteau
Περιοδεία: Sandrine Barrasso
Παραγωγή: Météores
Συμπαραγωγή: Festival Montpellier Danse, ICI-CCN de Montpellier Occitanie Midi-Pyrénées, με την υποστήριξη του CND Pantin στο πλαίσιο μιας καλλιτεχνικής φιλοξενίας, του Honolulu-Nantes και του Théâtre de Vanves

Ιδιαίτερες ευχαριστίες: Loïc Touze, Raïssa Kim, Florence Diry, Pauline Brun, Jule Flierl, Clair.E Olivelli, Zar Amir Ebrahimi

Ο/Η Sorour Darabi είναι αυτοδίδακτος/-η καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Δουλεύοντας ενεργά στο Ιράν, συμμετείχε στον άντεργκραουντ οργανισμό ICCD (Αόρατο Κέντρο Σύγχρονου Χορού), το φεστιβάλ του οποίου με τίτλο Untimely (Τεχεράνη) φιλοξενούσε το έργο του/της.
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές των παραστάσεων "FARCI.E", "Be Careful" και "Macho Dancer".
Συντονισμός: Νάντια Αργυροπούλου, ανεξάρτητη επιμελήτρια 

διαβάστε περισσότερα

Το “Farci.e” τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής στο Zürcher Theater Spektakel festival 2016.
 
«Στη μητρική μου γλώσσα, τα περσικά [φαρσί], δεν δηλώνεται το γένος των λέξεων. Γραμματικά, δεν υπάρχει λόγος να δηλωθεί το φύλο [γένος] του ατόμου που μιλάει. Ούτε και τα άρθρα, τα ρήματα ή τα επίθετα έχουν αρσενικές ή θηλυκές εκδοχές. Τα ουσιαστικά είναι ουδέτερα. Τα πράγματα στη φύση, τα αντικείμενα και οι ιδέες δεν έχουν φύλο. Και γιατί να έχουν; Αλλά από τότε που ήρθα στη Γαλλία και άρχισα να μιλώ γαλλικά, νιώθω άβολα με το γεγονός ότι η ίδια η γλώσσα απαιτεί από μένα να δηλώνω το φύλο μου σε κάθε πρόταση. [...] Τι είναι αυτό που κάνει τη δήλωση του γένους υποχρεωτική;»
 
«Στα περσικά, η λέξη “γένος” (jens) έχει δύο έννοιες: όταν αναφέρεται σε ανθρώπους ή ζώα σημαίνει το βιολογικό τους φύλο, όπως στις περισσότερες γλώσσες. Όταν αναφέρεται σε αντικείμενα, όμως, σημαίνει το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Για παράδειγμα, το γένος ενός τραπεζιού είναι το ξύλο. Έτσι, για μένα η λέξη “γένος” ήταν πάντα συνδεδεμένη περισσότερο με τα υλικά παρά με την ταυτότητα του φύλου.»
 – Αποσπάσματα από το κείμενο του/της Σορούρ Νταραμπί για το “Farci.e”.
 
O/Η Σορούρ Νταραμπί είναι αυτοδίδακτος/-η διεμφυλικός/-ή Ιρανός/-ή καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Όταν ζούσε στην Τεχεράνη, ήταν ενεργό μέλος της ομάδας ICCD, η οποία παρουσίαζε τα έργα της στο underground φεστιβάλ “Untimely” που διοργάνωναν τα ίδια τα μέλη της πριν φύγουν για τη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του/της στο Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο του Μονπελιέ, δημιούργησε το σόλο “Subject to Change”, στο οποίο θέτει ερωτήματα για τον μετασχηματισμό και τη σχέση του με τον χρόνο και το περιβάλλον συνύπαρξης.

Το 2016, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Montpellier Danse δημιούργησε το σόλο “Farci.e”. Το επόμενο πρότζεκτ του/της, η περφόρμανς “Savušun”, μια ωδή στην ευθραυστότητα και στα ευαίσθητα πλάσματα, εμπνέεται από τις τελετές του «θρήνου του Μουχαράμ» – γνωστή και ως «Ασούρα», είναι η επέτειος του θανάτου του Χουσεΐν Ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, στη μάχη της Καρμπάλα, το 680 μ.Χ. Το έργο αυτό θα έχει ως θέμα τα αισθήματα θλίψης, πένθους, φόβου και πόνου.

Έχει υπάρξει περφόρμερ σε παραστάσεις των Jule Flierl και Pauline Brun, ενώ θα συμμετάσχει στο επόμενο πρότζεκτ της Ligia Lewis.

χορηγίες / συνεργασίες

Παραγωγή

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη