Body Politics Festival | Quartiers Libres / ΣΤΕΓΗ
menu

Quartiers Libres

Nadia Beugré

Body Politics


29-30 ΟΚΤ 2018
20:30

Η παράσταση είναι στα αγγλικά (χωρίς ελληνική μετάφραση)
 
Εκθεσιακός χώρος
Διάρκεια: 50 λεπτά
Ένα βουνό από άδεια πλαστικά μπουκάλια, μια δυνατή περφόρμερ που τραγουδά και χορεύει και το κοινό επί σκηνής. Αυτά είναι τα υλικά μιας περφόρμανς υψηλής τάσης που συγκλονίζει με την αμεσότητα και τις εικόνες της. Η Nadia Beugré, από τη μακρινή Ακτή Ελεφαντοστού, δίπλα σας σε απόσταση αναπνοής.
Έναρξη προπώλησης Φίλων: 2 ΟΚΤ 2018, 12:00
Έναρξη γενικής προπώλησης: 9 ΟΚΤ 2018, 12:00

Κανονικό: 7 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €
Παρέα 10+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
Quartiers libres: ιδιωματισμός της γαλλικής γλώσσας που σημαίνει τον χώρο της ελευθερίας. Στόχος της περφόρμανς “Quartiers Libres” είναι η δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας προκειμένου να ακουστεί μέσα σε αυτόν η κραυγή μιας Αφρικανής που νιώθει να την πνίγει το δίκιο. Καθώς η Αφρική πνίγεται από βουνά πλαστικών αποβλήτων, και γενικότερα από τα απόβλητα του Δυτικού κόσμου, ο τελευταίος βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια καθηλωτική απάθεια.

Αυτή την απάθεια προσπαθεί να ανατρέψει η συγκλονιστική Νάντια Μπεγκρέ, βάζοντας τον εαυτό της ανάμεσα στους θεατές, με το σώμα της να προσπαθεί να εκφράσει όλα αυτά τα ανείπωτα και σύνθετα συναισθήματα. Αναζητώντας την ελευθερία του λόγου της, παγιδεύεται διαρκώς, τη μια στο ατέλειωτο καλώδιο του μικροφώνου της, την άλλη σε ένα βουνό από πλαστικά μπουκάλια, μα πιο πολύ στον ίδιο της τον εαυτό: φιμωμένη και ζωσμένη με έναν όγκο μπουκαλιών, επιχειρεί να προσεγγίσει την ανθρωπότητα γύρω της.

συντελεστές

Χορογραφία, Ερμηνεία & Εικαστική Δημιουργία: Nadia Beugré
Δραματουργία, Ηχητική Δημιουργία και Λειτουργία: Boris Hennion
Τεχνική Διεύθυνση: Christophe Fougou ή Anthony Merlaud
Κοστούμια: Nadia Beugré και Boris Hennion
Σχεδιασμός Φωτισμών & Σκηνής: Laurent Bourgeois και Erik Houllier
Ηχοτοπίο «συναγερμών»: Mathieu Grenier
Εκτελεστική Παραγωγή: Latitudes Prod (Λιλ)

Ιδιαίτερες ευχαριστίες: Centre Chorégraphique national de Montpellier, Agora-Montpellier Danse, CDCN – Κέντρο Χορογραφικής Ανάπτυξης στην Τουλούζ (Γαλλία)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου
Μετά την παράσταση "To Rest on a Slope", συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές των παραστάσεων "To Rest on a Slope", "And So You See..." και "Quartiers Libres".
Συντονισμός: Ελπίδα Ρίκου, PhD, ανθρωπολόγος, εικαστικός

διαβάστε περισσότερα

Η έλλειψη πόσιμου νερού σε πολλές χώρες της αφρικανικής ηπείρου έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό και ποτά, υπερκαταναλώνοντας πλαστικές συσκευασίες. Σε χώρες όπως η Ουγκάντα, βουνά από πλαστικά μπουκάλια πνίγουν τις κατοικημένες περιοχές. Γι’ αυτό, η εικόνα σωρών πλαστικών μπουκαλιών συχνά παραπέμπει στην αφρικανική καθημερινή πραγματικότητα. Ωστόσο, η ρίζα του προβλήματος είναι η έλλειψη πόσιμου νερού...
 
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, κάθε λεπτό αγοράζονται ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια στον πλανήτη, κι αυτός ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 20% μέχρι το 2021. Οι ειδικοί προτείνουν ανακύκλωση και επιστροφή σε λύσεις όπως τα μόνιμα σκεύη (παγούρια, ποτήρια με καπάκι κ.λπ.) από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
 
Μόνιμος συνεργάτης της Νάντια Μπεγκρέ είναι ο δραματουργός Boris Hennion, ο οποίος εργάζεται στην εκπαίδευση δημιουργώντας συμμετοχικά χορογραφικά εργαλεία. Στο “Quartiers Libres”, ο Μπορίς Ενιόν έχει επιμεληθεί και το ηχητικό τοπίο.
 
Η Ιβοριανή Νάντια Μπεγκρέ ξεκίνησε την πορεία της από ένα θέατρο παραδοσιακών χορών της Ακτής Ελεφαντοστού. Το 1997 συμμετείχε στην ίδρυση της ομάδας χορού Tché Tché, μαζί με την πολυβραβευμένη Béatrice Kombé. Μετά το πρώτο της σόλο, “Un espace vide: Moi” (Ένας άδειος χώρος: εγώ), αναζήτησε χορογραφικά εργαλεία φοιτώντας στην École des Sables του Germaine Acogny στη Σενεγάλη, ένα κέντρο εκπαίδευσης σε παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές χορού.

Κατόπιν βρέθηκε στη Γαλλία, όπου το 2009 παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ex.e.r.ce της Mathilde Monnier, με θέμα «Χορός και εικόνα». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος άρχισε να επεξεργάζεται το σόλο της, “Quartiers Libres”, το οποίο τελικά έκανε την πρεμιέρα του το 2012 στο Παρίσι. Στο μεσοδιάστημα, ενώ δούλευε πάνω στο σόλο της, συμμετείχε και σε παραστάσεις της Ματίλντ Μονιέ και άλλων διακεκριμένων Γάλλων χορογράφων.

Σύντομα, κατέκτησε τις γαλλικές σκηνές και ανοίχτηκε στον διεθνή χώρο, με αποτέλεσμα τα έργα της, “Legacy” (2015) και “Tapis Rouge” (2017), να παρουσιαστούν στο πλαίσιο μεγάλων θεσμών, όπως το Festival d’Automne στο Παρίσι, το Holland Festival στο Άμστερνταμ και σε πολλές άλλες πόλεις.
Αυτή την εποχή, περιοδεύει με το “Roukasskass Club” (2018), ενώ ετοιμάζει το νέο της έργο, “L'Homme Rare”, που θα κάνει πρεμιέρα το 2019 στο φεστιβάλ Montpellier Danse.

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη