Μικρός Οδηγός για υποψήφιους σκοινοβάτες / ΣΤΕΓΗ
menu

Μικρός Οδηγός για υποψήφιους σκοινοβάτες

Στάθης Μαρκόπουλος (Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια)

30 ΝΟΕ 2018 – 31 ΜΑΪ 2019

 
Εκτός Στέγης
Μαριονέτες που κάνουν σάλτα στον αέρα κι αψηφούν τη βαρύτητα, έρχονται να σε βρουν και να σου πουν το μεγάλο μυστικό: «Τίποτα δε σε κρατάει στο έδαφος, χόρεψε, δεν θα πέσεις!»
Είσοδος ελεύθερη
Σύγχρονο ποιητικό κουκλοθέατρο για μεγάλα παιδιά, με ζωντανή μουσική και επαναστατικές διαθέσεις: αυτή είναι η φετινή πρωτότυπη «εκτός των τειχών» παράσταση της Στέγης για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, εκπαιδευτικούς και άλλες ειδικές ομάδες κοινού με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης, όπως σχολεία σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές αλλά και ηλικιωμένους, ασθενείς, έγκλειστους ή κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. 

Είμαστε όλοι σκοινοβάτες, άρα άξιοι να βρούμε την ελευθερία μας. Αυτό μοιάζει να μας λέει ο Ζαν Ζενέ στο περίφημο ποιητικό μανιφέστο «Ο Σκοινοβάτης» (1955), στο οποίο βασίζεται η παράσταση του κουκλοθεάτρου Αγιούσαγια. 

Κουκλοπαίκτες, μουσικοί και χορευτές δίνουν ζωή στις χειροποίητες μαριονέτες. Αντλώντας έμπνευση από τις οδηγίες προς τον σκοινοβάτη Αμπνταλάχ, στον οποίο ο Ζενέ αφιερώνει το αλληγορικό αυτό έργο, μας καλούν να αναζητήσουμε τον μάστορα τεχνίτη – καλλιτέχνη μέσα μας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που μας θέτει για την τέχνη της ζωής μας.

συντελεστές

Σκηνοθεσία-σκηνογραφία-κατασκευές: Στάθης Μαρκόπουλος (Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια)
Δραματουργική επιμέλεια: Βίκυ Γεωργιάδου
Κινησιολογική επιμέλεια: Αντώνης Κουτρουμπής (Ομάδα Πλεύσις)
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κάστανος

Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Κάστανος, Βασιλική Μαλτσάκη, Στάθης Μαρκόπουλος, Αννέτα Στεφανοπούλου, Μαρία Φουντούλη
Οργάνωση & Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
 
Η παράσταση είναι στηριγμένη στη μετάφραση του έργου «Ο Σκοινοβάτης – Ο Θανατοποινίτης» του Ζαν Ζενέ από τον Χριστόφορο Λιοντάκη, των Εκδόσεων του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2016.

Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί διάδραση με τους θεατές, που περιλαμβάνει ανοιχτή συζήτηση με τους συντελεστές και βιωματικό παιχνίδι με τις κούκλες. Στόχος είναι το μοίρασμα της εμπειρίας, η διερεύνηση του έργου και της θεματολογίας του, καθώς και η χαρούμενη εξερεύνηση της διαδικασίας της εμψύχωσης, της φύσης της κούκλας και της ιδιαίτερης σχέσης της με τον χειριστή της.

διαβάστε περισσότερα

Ο «Μικρός Οδηγός για υποψήφιους σκοινοβάτες» ταξιδεύει:
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
7ο Γυμνάσιο Αθηνών (27 Nοεμβρίου 2018), 18 Άνω / Τμήμα Εμψύχωσης–Ευαισθητοποίησης (30 Nοεμβρίου 2018)

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Φυλακών Κορυδαλλού (10 Δεκεμβρίου 2018), 1ο ΣΕΚ Α’ Αθήνας Αμπελοκήπων (11 Δεκεμβρίου 2018), 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου (17 Δεκεμβρίου 2018), Γυμνάσιο Καπανδριτίου (18 Δεκεμβρίου 2018)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ – Πειραιάς (7 Ιανουαρίου 2019), 18 ΑΝΩ Κλειστό Τμήμα 2ου Υποτομέα (8 Ιανουαρίου 2019), Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα (14 Ιανουαρίου 2019), Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Αθηνών (15 Ιανουαρίου 2019), Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Παμμακαρίστου (21 Ιανουαρίου 2019), Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Αγίου Δημητρίου (22 Ιανουαρίου 2019), 3ο Γυμνάσιο Παλλήνης (28 Ιανουαρίου 2019), Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ (29 Ιανουαρίου 2019)

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Άρσις: Δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Μεταξουργείο (19 Φεβρουαρίου 2019)

ΜΑΡΤΙΟΣ
9ο Γυμνάσιο Αχαρνών (4 Μαρτίου 2019)

Πληροφορίες – Κρατήσεις:
Τ. 213 017 8002
E-mail: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη