Ithaca, our Odyssey 1 | Christiane Jatahy / ΣΤΕΓΗ
menu

Ithaca – Our Odyssey 1

Christiane Jatahy

29 NOE – 2 ΔΕΚ 2018
20:30
 
Κεντρική Σκηνή
Διάρκεια: 120 λεπτά
Στα γαλλικά & πορτογαλικά, με ελληνικούς & αγγλικούς υπέρτιτλους
Η Κριστιάν Ζαταΐ, το νέο αστέρι της γαλλικής σκηνής, παρουσιάζει ένα τολμηρό multimedia θέαμα για τη μετανάστευση. Σινεμά, θέατρο και νέες τεχνολογίες για μια ιστορία που είναι, συγχρόνως, παρόν και παρελθόν.
Έναρξη προπώλησης Φίλων: 29 ΟΚΤ 2018, 12:00
Έναρξη γενικής προπώλησης: 5 NOE 2018, 12:00

Κανονικό: 20 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 16 €
Παρέα 10+ άτομα: 14 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
Η θάλασσα της Ιθάκης πλημμυρίζει την Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Ο Οδυσσέας, η Πηνελόπη και η Καλυψώ επιπλέουν στα νερά της. Ένας αρχαίος μύθος ή μια είδηση για την προσφυγική κρίση;

Η Βραζιλιάνα σκηνοθέτρια Κριστιάν Ζαταΐ τοποθετεί έναν μεγεθυντικό φακό μύθου πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Κατασκευάζει έναν παράλληλο με το δικό μας κόσμο –συγχρόνως, παρόν και παρελθόν– που αντανακλά την οδύσσεια της επιστροφής στην πατρίδα.

Συνεργάτιδα του Odéon-Théâtre de l’Europe και της Comédie-Française, έχει κατακτήσει το κοινό της Γαλλίας με το πολυμεσικό θέατρό της. Η γλώσσα της, ένα σύμπλεγμα σκηνικής λειτουργίας, ψηφιακής και κινηματογραφικής απεικόνισης, τροφοδοτεί και το “Ithaca”.

Η Κριστιάν Ζαταΐ  τοποθετεί τη δική της Ιθάκη σε δύο νησιά, την Ωγυγία της Καλυψούς και την Ιθάκη της Πηνελόπης, και στη θάλασσα ανάμεσά τους. Το νερό γίνεται μνημείο του ταξιδιού και η «Οδύσσεια» ένα αιώνιο τραγούδι. Σαν Σειρήνα, η Ζαταΐ τραγουδά για την οδύνη της εξορίας, τον νόστο για την πατρική γη και την αγάπη που επιζεί σε καιρούς αναμονής.

συντελεστές

Εμπνευσμένο από το έργο του Ομήρου

Δραματουργία, Σκηνογραφία & Σκηνοθεσία: Christiane Jatahy 
Καλλιτεχνική Συνεργασία, Φωτισμοί & Σκηνογραφία: Thomas Walgrave  
Συνεργασία στη Σκηνογραφία: Marcelo Lipiani 
Καλλιτεχνική Συνεργασία: Henrique Mariano 
Σχεδιασμός Ήχου: Alex Fostier 
Φωτογράφος:  Paulo Camacho 
Κοστούμια: Siegrid Petit-Imbert, Géraldine Ingremeau 
Βίντεο: Julio Parente 
Βοηθός Σκηνοθέτη & Μετάφραση: Marcus Borja
Παίζουν: Karim Bel Kacem, Julia Bernat, Cédric Eeckhout, Stella Rabello, Matthieu Sampeur, Isabel Teixeira
Κατασκευή σκηνικού: το εργαστήριο διακόσμησης του Odeon - Théâtre de l'Europe και η ομάδα του Odeon - Théâtre de l'Europe

Μετάφραση από τα γαλλικά: Λουΐζα Μητσάκου
Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Γιάννης Παπαδάκης

Πρεμιέρα: Ateliers Berthier, Odéon-Théâtre de l'Europe, Μάρτιος 2018

Θερμές ευχαριστίες στους Kais Razouk, Godrat Arai και Nazeeh Alsahuyny που μοιράστηκαν μαζί μας μέρη της δικής τους οδύσσειας. 

Παραγωγή: Odéon–Théâtre de l'Europe (Παρίσι)
Συμπαραγωγή: Théâtre National Wallonie (Βρυξέλλες), São Luiz Teatro Municipal (Λισαβόνα), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Comédie de Genève (Γενεύη), Ruhrtriennale (Γερμανία)

Με την υποστήριξη: Centquatre (Παρίσι)

Την Christian Jatahy υποστηρίζει το Sesc Consolação  του Σάο Πάολο (Βραζιλία)

διαβάστε περισσότερα

Το “Ithaca, Our Odyssey” είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το Odéon-Théâtre de l' Europe. Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος ενός φιλόδοξου δίπτυχου με τον γενικό τίτλο “Our Odyssey” και πραγματεύεται κάθε προσπάθεια επιστροφής στην κοιτίδα. Η Ζαταΐ επιστρατεύει μια μεικτή διανομή από τρεις Βραζιλιάνες ηθοποιούς και τρεις Γάλλους, για να υποδυθούν τρεις εκδοχές της Πηνελόπης και τρεις του Οδυσσέα.
 
Μετά το “Ithaca”, θα ακολουθήσει το “New Ithaca” που εμπλέκει ξανά τον μύθο με το ντοκουμέντο. Η επάνοδος του Οδυσσέα στην Ιθάκη και η αποκατάσταση της σχέσης του με την Πηνελόπη θα αποτελέσει το συνθετικό υλικό μιας δραματουργίας που θα αντλήσει και από ιστορίες προσφύγων.
 
Για την ολοκλήρωση του “New Ithaca” δρομολογούνται γυρίσματα και έρευνα στην Ελλάδα, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, τη Συρία και τη Βραζιλία.
 
«Η ομηρική μυθοπλασία μπαίνει σαν μεγεθυντικός φακός στην εποχή μας, στις μετακινήσεις της, στην κάθε απόπειρα να φθάσει κανείς στο σπίτι του, με την κυριολεκτική ή μεταφορική έννοια» αναφέρει η Κριστιάν Ζαταΐ για το πρότζεκτ.
 
Η παράσταση της Ζαταΐ έρχεται μετά το “Odyssey” του συμπατριώτη της, Leonardo Moreira, μια παραγωγή που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 5 της Στέγης.

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη