i-Dance #2 | Inclusive Dance Convention / ΣΤΕΓΗ
menu

i-Dance #2

Inclusive Dance Convention

iDance


2 ΔΕΚ 2018

 
Μικρή Σκηνή
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, καλεσμένοι από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη συζητούν, ενημερώνουν και εκπαιδεύουν άτομα με και χωρίς αναπηρία πάνω στις απεριόριστες δυνατότητες και την προσβασιμότητα του σύγχρονου χορού.
Είσοδος ελεύθερη
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος iDance, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οργανώνει για δεύτερη χρονιά ένα εξωστρεφές, διαδραστικό συνέδριο που καταρρίπτει στερεότυπα και προτείνει καινοτόμες πρακτικές για να απογειώσει, σωματικά και ψυχικά, χορευτές με και χωρίς αναπηρία.

Σε συνεργασία με τρεις ευρωπαϊκούς φορείς –το ολλανδικό Holland Dance Festival, το σουηδικό Skånes Dansteater και τη βρετανική Stopgap Dance Company– και παρουσία ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να προωθήσει, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, προοδευτικές ιδέες για την εξέλιξη των δεξιοτήτων των ατόμων με αναπηρία και την πρόσβασή τους στην τέχνη του χορού και, κατ’ επέκταση, στον πολιτισμό.

Στους εισηγητές περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, ερευνητές, κοινωνικοί ακτιβιστές, φοιτητές και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία για εκμάθηση νέων τεχνικών και χορογραφιών συμπεριληπτικού χορού, υπό την καθοδήγηση σημαντικών δασκάλων και οργανώσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ομιλίες | Μικρή Σκηνή
Με ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά, καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα, σε όλες τις παρουσιάσεις.
 
11:30-12:00 | Καλωσόρισμα
 
12:00-12:30 | Χορός και Αναπηρία: Μια επισκόπηση θεωριών και πρακτικών χορού χωρίς διακρίσεις          
Ομιλήτρια:
Μπετίνα Παναγιωτάρα, θεωρητικός χορού & δημοσιογράφος
 
Ποιο είναι το περιεχόμενο του συνεχιζόμενου δημόσιου διαλόγου πάνω στον χορό και την αναπηρία και ποια είναι τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά πλαίσια; Αυτή η παρουσίαση θα περιγράψει και θα εξετάσει τις υπάρχουσες κοινωνικοπολιτιστικές συνθήκες, τις εκπαιδευτικές υποδομές και τις διαθέσιμες πρακτικές του χορού χωρίς διακρίσεις, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα iDance, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ersamus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόθεση είναι να σκιαγραφήσουμε, να εξετάσουμε και να συζητήσουμε υπάρχουσες πραγματικότητες –ειδικά στην εκπαίδευση– στο πεδίο του σύγχρονου χορού και της αναπηρίας, παραθέτοντας από συγκεκριμένες μελέτες περιπτώσεων μέχρι εθνογραφικές προσεγγίσεις, καταλήγοντας σε έναν ενδεικτικό οδηγό βέλτιστων πρακτικών που συμβάλλουν στην ποικιλομορφία του πεδίου.
              
12:30-13:15 | Χορός χωρίς σύνορα
Πώς μπορεί να διαδοθεί η γνώση που κατέχουν οι καλλιτέχνες με αναπηρία; Και πώς μπορούν οι καλλιτέχνες με αναπηρία να φτάσουν να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους; 
Πάνελ συζήτησης με χορευτές και χορογράφους που έχουν συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγής στο πλαίσιο του iDance.

Ομιλητές:
Siobhan Hayes, προσωρινή καλλιτεχνική συνδιευθύντρια (Stopgap Dance Company, Ηνωμένο Βασίλειο)
Madeleine Månsson, χορεύτρια (Skånes Dansteater, Σουηδία)
Chris Pavia, καλλιτέχνης του χορού (Stopgap Dance Company, Ηνωμένο Βασίλειο)
Sander Verbeek, χορευτής (Holland Dance Festival, Ολλανδία)
 
13:15-14:00 | Με τους όρους ποιανού; 
Ομιλήτρια:
Janice Parker, καλλιτέχνης/χορογράφος (Ηνωμένο Βασίλειο)
 
Η χορογράφος, υπέρμαχος της διαφορετικότητας και καλλιτέχνης Τζάνις Πάρκερ θα μοιραστεί την εμπειρία της από την εργασία στον τομέα του χορού για άτομα με αναπηρία τα τελευταία 40 χρόνια. Θα αμφισβητήσει τις τρέχουσες κυρίαρχες ιεραρχίες στην αισθητική, τη μορφή και τις διαδικασίες του χορού, καθώς επίσης στην πρόσβαση και την εκπαίδευση, θα δώσει παραδείγματα διαφορετικών δρόμων και επιλογών, θα εξετάσει τι σημαίνει για τα άτομα με αναπηρία να έχουν ηγετικό ρόλο στον χορό και θα ζητήσει από όλους μας να σκεφτούμε ποιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, να δράσουμε ποικιλόμορφα και να παρουσιάσουμε δυνατότητες για το μέλλον.
 
14:00-15:00 | Δικτύωση και ελαφρύ γεύμα
 

Εργαστήρια | 15:00-16:30
 
Εργαστήριο 1 | Μικρή Σκηνή
Εκπαίδευση και εργασία στον χορό ως καλλιτέχνης με αναπηρία                             
Με την Janice Parker (καλλιτέχνης/χορογράφος)

Στα αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά, καθώς επίσης και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
 
Ένα εργαστήριο χορού και κίνησης για όλους, με ή χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες ή αρχάριους στον χορό. Θα δουλέψουμε ξεκινώντας από το προσωπικό λεξιλόγιο κίνησης του κάθε ατόμου για να εξερευνήσουμε και να αναπτύξουμε δυνατότητες και προοπτικές γύρω από τρόπους κίνησης και απελευθέρωσης του λεξιλογίου του σώματος. Το εργαστήριο θα είναι αυτοσχεδιαστικό, αλλά και κατευθυνόμενο, με ευκαιρίες να δουλέψουμε τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον, αλλά και εστιάζοντας στον εαυτό μας.
 
Στο εργαστήριο αυτό θα έχουν προτεραιότητα άτομα με και χωρίς αναπηρία που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε παρόμοια εργαστήρια χορού στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
 
Εργαστήριο 2 | Αίθουσα χορού (4ος όροφος) 
Χορός σε κοινότητα χωρίς διακρίσεις 
Με τη Siobhan Hayes (χορεύτρια) και τον Chris Pavia (χορευτής) 
Στα αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά, καθώς επίσης και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
 
Δύο καλλιτέχνες της ομάδας χορού Stopgap, η Siobhan Hayes και ο Chris Pavia, θα πραγματοποιήσουν ένα εργαστήριο σύγχρονου χορού χωρίς διακρίσεις, βασισμένο στις μεθόδους και την προσέγγιση της Stopgap σε ό,τι αφορά την εργασία μέσα στην κοινότητα. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει ένα σύντομο μάθημα τεχνικής, ενώ θα ακολουθήσουν δημιουργικές εργασίες. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε συμμετέχοντες με και χωρίς αναπηρία, οι οποίοι έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία στον χορό. 
 
16:30-17:30 | Χορευτική παρέμβαση | Φουαγιέ 4ου ορόφου 
Σύντομες παρουσιάσεις από τη χορογραφική εξερεύνηση με τίτλο Cherry-Picked που δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στο εβδομαδιαίας διάρκειας iDance Residency στο Μάλμε της Σουηδίας, τον Ιούλιο του 2018.
 
Συντελεστές:
1η περφόρμανς:
Χορογράφος: Siobhan Hayes (Ηνωμένο Βασίλειο)
Χορεύτριες: Ειρήνη Κουρούβανη (Ελλάδα), Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη (Ελλάδα), Φλώρα Βερμίσογλου (Ελλάδα)
Μουσική: Robbins Island Music Group, Soft Breezes
2η περφόρμανς:
Χορογράφος: Nadenh Poan (Ηνωμένο Βασίλειο)
Χορεύτριες: Σμαράγδα Βάγια (Ελλάδα), Ναταλία Μπάκα (Ελλάδα), Βιβή Χριστοδουλοπούλου (Ελλάδα)
Μουσική: Nadenh Poan, Drum Wave

συντελεστές

Συντονισμός: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Σε συνεργασία με: Holland Dance Festival (Ολλανδία), Skånes Dansteater (Σουηδία), Stopgap Dance Company (Ηνωμένο Βασίλειο)
Συντονισμός έργου: Ντόρα Βουγιούκα, Μυρτώ Λάβδα
Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

διαβάστε περισσότερα

Η Μπετίνα Παναγιωτάρα είναι θεωρητικός χορού. Το 2018 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Roehampton, διερευνώντας συγκεκριμένες καλλιτεχνικές δομές και πρακτικές του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, από το 2008 κι έπειτα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σε Σπουδές Χορού από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Surrey. Συνεργάζεται με φεστιβάλ και καλλιτέχνες στην έρευνα, στη δραματουργία και στην παραγωγή, διδάσκει Ιστορία Χορού και διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στη δραματουργία, την ιστορία και την ανθρωπολογία του σύγχρονου χορού και της περφόρμανς, ενώ συμμετέχει με την ερευνά της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. https://roehampton.academia.edu/BetinaPanagiotara

Η Σιβόν Χέις είναι προσωρινή καλλιτεχνική συνδιευθύντρια της ομάδας χορού Stopgap, στην οποία εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2013. Είναι εκπαιδεύτρια επιπέδου 1 της Franklin Method™ και χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο, καθώς και μια ποικιλία χορευτικών στυλ, για τον εμπλουτισμό της επαγγελματικής πρακτικής της. Από την ένταξή της στη Stopgap, η Siobhan Hayes έχει συνεργαστεί με την ομάδα μαθητευόμενων Sg2 στις παραστάσεις “Exhibition” (χορεύτρια και υπεύθυνη προβών), “The Awakening” και “You Et Vous - European Project” (χορεύτρια). Έχει δουλέψει επίσης με τη Stopgap στο “The Seafarers” (χορεύτρια και χορογράφος), στην Τελετή Αφής της Φλόγας των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2016 (χορεύτρια και βοηθός χορογράφος), στο “Where We Begin” (χορογράφος) και στο “The Enormous Room” (υπεύθυνη προβών). Η Σιβόν έχει χορογραφήσει διάφορες αναθέσεις έργων σε κοινότητες, ανάμεσά τους για το Lantern Dance Theatre, τη Wessex Dance Academy και το The Lights - Andover. Την περίοδο 2015-16 συμμετείχε ως ερμηνεύτρια και συγχορογράφος στο “Crossing Borders” (ένα κομμάτι με την υποστήριξη της Stopgap), το οποίο περιόδευσε στη Μεγάλη Βρετανία και διεθνώς το 2016.

Ο Κρις Πάβια είναι καλλιτέχνης του χορού. Ανάμεσα στους τρέχοντες χορευτές της Stopgap, ο Chris Pavia υπήρξε από τους πρώτους που εντάχθηκαν στην ομάδα, το 1997, ως μαθητευόμενος, ενώ πλέον κατέχει τον τίτλο του Senior Dance Artist. Έχει περιοδεύσει στη Μεγάλη Βρετανία και διεθνώς με την ομάδα, μεταξύ άλλων σε περιοδείες στη Σουηδία το 2004 και το 2007, σε περιοδεία στην Ιαπωνία το 2009, στο UK National Tour Triple Bill το 2005, στη UK National Tour Portfolio Collection 2008-09, στο Χορευτικό Πρότζεκτ Μεικτών Ικανοτήτων του British Council στην Αλβανία και τη Ρουμανία το 2009, στο UK National Tour Trespass το 2010 και το 2011, στο European Street Arts Festivals Tour Tracking το 2008 και το 2012, καθώς και στην περιοδεία σε εξωτερικούς χώρους, στο πλαίσιο της Βρετανικής Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, SPUN Productions2012. Ως χορογράφος, ο Κρις έχει πρόσφατα χορογραφήσει το “The Awakening” για τη Stopgap, που περιόδευσε σε φεστιβάλ και εξωτερικούς χώρους, σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, τα καλοκαίρια του 2014 και 2015. Με την παράσταση αυτή, ο Κρις έγινε ο πρώτος χορογράφος με μαθησιακές δυσκολίες στη Βρετανία που δημιούργησε έργο το οποίο έκανε περιοδεία σε όλη τη χώρα.

Ο Σάντερ Φερμπέηκ εντάχθηκε στη Stopgap τον Σεπτέμβριο του 2018, ως μαθητευόμενος χορευτής της Sg2, μετά τη συμμετοχή του στο Holland Dance, ως χορευτής του πρότζεκτ iDance. Ο Sander Verbeek εκπαιδεύτηκε από το Holland Dance, μέσω μαθημάτων και πρότζεκτ, από το 2016, ενώ στο διάστημα αυτό εργάστηκε επίσης με τη Nelse van Heurck και, τελικά, συνεργάστηκε με το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας, ως χορευτής στην παράσταση “Touch”, σε χορογραφία του Peter Leung. Έχει συνεργαστεί επίσης με την ομάδα Moving Ground (Βέλγιο) στην παράσταση εξωτερικών χώρων “We All Speak In Poems” της Evelyne van Hecke, ενώ συμμετείχε στο “LABO”, στο Βασιλικό Ωδείο της Αμβέρσας (Βέλγιο). Ο Σάντερ έχει συνεργαστεί επίσης με τη Misiconi Dance Company (Joop Oonk, Ολλανδία) και τη SZENE 2WEI (William Sanchéz, Γερμανία).

Η Τζάνις Πάρκερ είναι βραβευμένη καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της Janice Parker Projects, μιας σκοπίμως μικρής εταιρείας καλλιτεχνών, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορες μορφές τέχνης, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ομάδα αυτή συνεργάζεται με μια πληθώρα ανθρώπων, χώρων, οργανισμών και πλαισίων, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη νέων μορφών χορού σε καινούριους χώρους και τόπους, να γαλουχήσει και να εκπαιδεύσει τη μελλοντική γενιά καλλιτεχνών χορού και να αμφισβητήσει ή/και να καλλιεργήσει τις προσδοκίες και τις εμπειρίες σχετικά με το ποιος μπορεί να χορέψει και τι μπορεί να είναι ο χορός. Η Janice Parker διδάσκει, χορογραφεί, δίνει διαλέξεις και συνηγορεί υπέρ της διαφορετικότητας στον χορό. http://www.janiceparker.co.uk/

χορηγίες / συνεργασίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος

Με τη συγχρηματοδότηση

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη