New Piece I - Since she | Tanztheater Wuppertal Pina Bausch – Δημήτρης Παπαϊωάννου / ΣΤΕΓΗ
menu

New Piece I - Since she

Tanztheater Wuppertal Pina Bausch – Δημήτρης Παπαϊωάννου

18-21 ΔΕΚ 2018
20:30
 
Κεντρική Σκηνή
Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά
Ένας υπέροχα εικαστικός, γλυκόπικρος και μυστηριώδης κόσμος αναδύεται από τη μοναδική συνεργασία του Δημήτρη Παπαϊωάννου με τους εξαιρετικούς χορευτές του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ, του θρυλικού θεάτρου της Pina Bausch. Μια πρωτιά για όλους, μια μεγάλη συνεργασία για τη Στέγη.
Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Early Bird προπώληση από 6 Νοεμβρίου 2018, 12:00 | 25, 28, 32 €
Περιορισμένος αριθμός θέσεων - Έως 4 Εarly Βird εισιτήρια για κάθε αγοραστή

Γενική προπώληση από 18 Νοεμβρίου 2018, 12:00 | Έως 12 εισιτήρια για κάθε αγοραστή
Κανονικό: 7, 25, 30, 35, 40, 45 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6, 20, 24, 28, 32, 36 €
Παρέα 10+ άτομα: 5, 18, 21, 25, 28, 32 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 5, 10 €

Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στο sgt.gr, Τηλεφωνικά 210 9005800, Γραμμή Φίλων 213 017 8200 (μόνο για εγγεγραμμένους), Ταμεία Στέγης, καταστήματα Public & κατάστημα Ιανός Σταδίου.
Ο κόσμος του Δημήτρη Παπαϊωάννου συναντά το σύμπαν της Pina Bausch. Εννέα χρόνια μετά την αιφνίδια απώλεια της Πίνα Μπάους, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ τη σαιζόν 2017-2018, Adolphe Binder, προσκάλεσε για πρώτη φορά έναν χορογράφο εκτός του σχήματος να χορογραφήσει το θρυλικό ανσάμπλ: τον Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Είναι και για εκείνον, όμως, η πρώτη φορά που χορογραφεί εκτός της ομάδας του. Αποδεχόμενος τη μεγάλη πρόκληση, ο Παπαϊωάννου καταφέρνει στο "Since she", με τις χαρακτηριστικές, μαγικές εικόνες του, να αποτίσει φόρο τιμής στη μεγάλη Πίνα και, ταυτόχρονα, να ξαναδώσει ζωή στην κληρονομιά που εκείνη άφησε στον χορό. Μια σειρά από εικόνες υπέροχης εικαστικής ομορφιάς αντλούν από τον κόσμο της Πίνα Μπάους την κομψότητα και τον απρόσμενο σουρεαλισμό τους.

Χωρίς ούτε στιγμή να χάνει το βάθος της εικαστικής του παιδείας και τις ελληνικές αναφορές του, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου καταφέρνει να στήσει επί σκηνής έναν καθρέφτη που αναδεικνύει όλες τις αποχρώσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.

συντελεστές

Σύλληψη, Εικαστικός σχεδιασμός & Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Σχεδιασμός Σκηνικών: Τίνα Τζόκα
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Θάνος Παπαστεργίου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Fernando Jacon, Στέφανος Δρουσιώτης
Σχεδιασμός Ήχου: Θανάσης Δεληγιάννης
Επιμέλεια Μουσικής: Θανάσης Δεληγιάννης, Στέφανος Δρουσιώτης
Καλλιτεχνικοί Σύμβουλοι: Τίνα Παπανικολάου, Στέφανος Δρουσιώτης
Διεύθυνση Προβών: Barbara Kaufmann
Γλύπτης: Νεκτάριος Διονυσάτος
Συνεργάτης ενδυματολόγος: Rike Zöllner
Καλλιτεχνική Φωτογράφιση: Julian Mommert
 
Με τους: Ruth Amarante, Michael Carter, Ditta Miranda Jasjfi, Scott Jennings, Milan Kampfer, Blanca Noguerol Ramírez, Breanna O’Mara, Franko Schmidt, Azusa Seyama, Ekaterina Shushakova, Julie Anne Stanzak, Oleg Stepanov, Julian Stierle, Michael Strecker, Tsai-Wei Tien, Ophelia Young
 
Μουσική: Χρήστος Κωνσταντίνου, Richard Wagner, Charles Ives, Johann Sebastian Bach, Aram Khachaturian, Gustav Mahler, Gija Kantscheli, Μαρίκα Παπαγκίκα, Wayne King, Λεό Ραπίτης, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Sergei Prokofiev, Giuseppe Verdi, Tom Waits
 
Παραγωγή: Tanztheater Wuppertal Pina Bausch
Συμπαραγωγή: Théâtre de la Ville - Paris / La Villette (Παρίσι), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Holland Festival (Άμστερνταμ), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Με την υποστήριξη του Kunststiftung NRW

Το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου υποστηρίζεται από το
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
 
Tanztheater Wuppertal Pina Bausch
Ιδρύτρια: Pina Bausch
Διορισμένη Γενική και Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Bettina Wagner-Bergelt
Διορισμένος Γενικός και Διοικητικός Διευθυντής: Roger Christmann
 
Ομάδα Περιοδείας
Διευθυντής Παραγωγής: Robert Sturm
Τεχνικός Διευθυντής: Jörg Ramershoven
Διευθυντής Φωτισμών: Fernando Jacon
Προγραμματισμός φωτισμών: Falko Das Gupta*
Φωτιστής: Peter Bellinghausen
Χειριστές follow spot: Kerstin Hard*, Lars Priesack*
Ήχος: Andreas Eisenschneider, Karsten Fischer
Διευθυντής Σκηνής: Andreas Deutz
Τεχνικοί Σκηνής: Dietrich Röder, Martin Winterscheidt, Benjamin Greifenberg*
Σκηνικά αντικείμενα και Merchandising: Gökhan Mihci*
Βεστιάριο: Andreas Maier, Ulrike Schneider
Διδασκαλία μπαλέτου: Mathilde van den Meerendonck*
Φυσιοθεραπευτής: Bernd-Uwe Marszan
Γραμματέας Διοικητικού Διευθυντή: Sabine Hesseling
 
*εξωτερικός/ή συνεργάτης

διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, συμπαραγωγός είναι η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία του Δημήτρη Παπαϊωάννου με τη Στέγη, μετά τις μεγάλες επιτυχίες του, “Still Life” (2014) και «Ο Μεγάλος Δαμαστής» (2017, “The Great Tamer”).

Οι καρέκλες, που επάνω τους ισορροπούν οι χορευτές και οι οποίες τελικά γίνονται ένα σισύφειο βάρος, είναι μια αναφορά στο “Café Müller” (1978), την εμβληματική χορογραφία της Πίνα Μπάους, στην οποία χόρευε και η ίδια το πιο ωραίο και εκφραστικό σόλο που έχει ποτέ δημιουργηθεί. Εκεί, οι καρέκλες αποτελούσαν αναφορά στα παιδικά της χρόνια και, συγκεκριμένα, στο εστιατόριο-ξενώνα των γονιών της στο Ζόλινγκεν, όπου μεγάλωσε. Ο ακατανόητος κόσμος των ενηλίκων, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, αποκαλυπτόταν για τη μικρή Μπάους ανάμεσα στις καρέκλες, κάτω από τα τραπέζια, όπου κρυβόταν και τον παρατηρούσε.

Η ιστορία του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ (Wuppertal Tanztheater) αρχίζει το 1973, όταν η Πίνα Μπάους μετονομάζει έτσι το Μπαλέτο της Όπερας του Βούπερταλ όπου μόλις έχει διοριστεί καλλιτεχνική διευθύντρια. Με σκληρή δουλειά και δίνοντας μάχες για να επιβάλει το όραμά της, η Πίνα Μπάους και η ομάδα της κατόρθωσαν να κατακτήσουν τις σκηνές του κόσμου. Το Χοροθέατρο του Βούπερταλ έγινε διάσημο και ταξίδεψε σε πολλές πόλεις, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

Η σύλληψη ενός θεάματος που είναι ταυτόχρονα θέατρο και χορός δεν έγινε εύκολα αποδεκτή, αλλά άλλαξε για πάντα την ιστορία του χορού και η Πίνα Μπάους έμεινε στην ιστορία ως η πιο σημαντική χορογράφος του 20ού αιώνα. Έφυγε το 2009, αφήνοντας πίσω της ένα ανσάμπλ εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

Η γοητεία των έργων της Πίνα Μπάους παραμένει ένα μυστήριο. Είναι άραγε αυτός ο αλλόκοτος συνδυασμός από ποιητικές σκηνές και σκηνές της καθημερινότητας, ερμηνευμένος από χορευτές που χρησιμοποιούν τεχνικές του μπαλέτου αλλά και του θεάτρου; Είναι αυτές οι βαθιές αναφορές σε αρχετυπικές συλλήψεις του αρσενικού και του θηλυκού; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Το βέβαιο είναι ότι η Πίνα Μπάους κατάφερνε πάντα να βρίσκει μια δίοδο προς την καρδιά των θεατών.

Η σχέση της Πίνα Μπάους με τους χορευτές της υπήρξε στενή και βαθιά ανθρώπινη, και αυτό ίσως ήταν ένα από τα βασικά συστατικά της μοναδικότητας του σχήματος. Η κινηματογραφική ταινία “Pina” του Wim Wenders είναι ένας φόρος τιμής του σκηνοθέτη, αλλά και των μελών του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ, προς την αξέχαστη Πίνα Μπάους.

Το Χοροθέατρο του Βούπερταλ έχει σήμερα 38 χορευτές.

χορηγίες / συνεργασίες

Παραγωγή

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη