Ο Καβάφης πάει σχολείο / ΣΤΕΓΗ
menu

Ο Καβάφης πάει σχολείο

Ας εξερευνήσουμε την καβαφική ποίηση, με την κίνηση, την τεχνολογία και τα μολύβια μας.

ΝΟΕ 2018- ΜΑΪ 2019
 
Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Τι συναισθήματα σου προκαλούν οι στίχοι ενός ποιήματος; Γεμίζουμε τα χέρια μας με χρώμα, αφήνουμε το σώμα μας ελεύθερο και παίζουμε με την τεχνολογία, με στόχο να βιώσουμε αλλιώς κάποια διαχρονικά κείμενα.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Ποιος μας λέει ότι δεν μπορούμε να διαβάσουμε τον Καβάφη αλλιώς; Για να γνωρίσουμε καλύτερα το έργο του, βάζουμε δυνατά τη μουσική και φανταζόμαστε πώς η «Ιθάκη» θα μπορούσε να γίνει χορογραφία. Γράφουμε τους δικούς μας στίχους και σκιτσάρουμε τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, τους οποίους μπορεί και να συναντήσουμε στο προαύλιο του σχολείου, χάρη στον διαδραστικό χάρτη που θα φτιάξουμε. Μέσα από τρία δημιουργικά εργαστήρια, η ποίηση τα μπλέκει με άλλες τέχνες κι εμείς μαθαίνουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα. 

Στο εργαστήριο «Ένα ποίημα, μία εικόνα, μία έκδοση», θα φιλοτεχνήσουμε τις δικές μας, χειροποίητες εικονογραφημένες εκδόσεις, όπως έκανε και ο ίδιος ο Καβάφης, που πήγαινε στο τυπογραφείο, έστηνε τα μονόφυλλα με τα ποιήματά του και έπειτα τα μοίραζε στον κόσμο. Στο εργαστήριο «Στίχοι φτιαγμένοι από κίνηση», θα χτίσουμε δυνατές σχέσεις με την ομάδα και θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια χορογραφία. Τέλος, στο εργαστήριο «Ηλεκτρισμένη ποίηση», ο Καβάφης περνάει στη νέα εποχή: γίνεται βίντεο, εικόνα και ψηφιακή εγκατάσταση. 

συντελεστές

«Ένα ποίημα, μία εικόνα, μία έκδοση»
Αλέξια Οθωναίου: Εικονογράφος
Δανάη Σιώζιου: Ποιήτρια

«Στίχοι φτιαγμένοι από κίνηση» 
Κάντυ Καρρά: Χορεύτρια/performer
Σαμσών Ρακάς: Ποιητής/εκδότης

«Ηλεκτρισμένη ποίηση»
Δήμητρα Ιωάννου: Ποιήτρια/εκδότρια
Κώστας Διαμαντής: 3D Graphics and Game developer, Media Administrator

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Ημερομηνίες:
Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019

Χώρος:
Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής και της περιφέρειας

Προϋποθέσεις:
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε πέντε τρίωρες συναντήσεις κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, μετά το πέρας του σχολικού προγράμματος.

Κόστος συμμετοχής:
Δωρεάν

Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Για την Αττική
Υποβολή αίτησης συμμετοχής σχολείων της Αττικής στο education@onassis.org έως τις 12 Οκτωβρίου 2018, με την ένδειξη «Ο Καβάφης πάει σχολείο (Αθήνα)». Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται ο τίτλος του εργαστηρίου, ο αριθμός των μαθητών και η ιστοσελίδα του σχολείου. Οι απαντήσεις θα δοθούν έως τις 25 Οκτωβρίου 2018. Η αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής γίνεται κατόπιν συνάντησης με τους υπευθύνους του προγράμματος από κάθε σχολείο και οι σχολικές μονάδες που θα επιλεγούν μπορούν να φιλοξενήσουν από ένα εργαστήριo η καθεμία. Τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων. 
 
Για την περιφέρεια
Κάθε χρόνο, επιλέγεται μία διαφορετική Περιφέρεια για να φιλοξενήσει το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο». Υποβολή αίτησης συμμετοχής σχολείων της Περιφέρειας στο education@onassis.org έως τις 26 Οκτωβρίου 2018, με την ένδειξη «Ο Καβάφης πάει σχολείο (Περιφέρεια)». Οι αιτήσεις γίνονται από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε Περιφέρειας. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται ο αριθμός των σχολείων που ανήκουν στην Περιφέρεια, ο αριθμός των μαθητών και η ιστοσελίδα του κάθε σχολείου. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2018. Η επιλογή των σχολικών μονάδων που θα συμμετάσχουν γίνεται από την επιλεγείσα Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας και τους υπευθύνους του προγράμματος «Ο Καβάφης πάει σχολείο». Τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων.

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη