eror (The Pianist) / ΣΤΕΓΗ
menu

Eror (The Pianist)

Georgia Spiropoulos

22-23 ΦΕΒ 2019 
20:30
 
Κεντρική Σκηνή
Το “eror” είναι εμπνευσμένο από τη λέξη «λάθως», γραμμένη στους τοίχους της Αθήνας της οικονομικής κρίσης. Σε μια άδεια από κατοίκους πόλη, ο μοναδικός επιζών είναι ένας πιανίστας, που επαναλαμβάνει επίμονα την χαρακτηριστική λέξη.
Το “EROR” είναι εμπνευσμένο από τη λέξη λάθως, γραμμένη στους τοίχους της Αθήνας. Σε μια άδεια από κατοίκους πόλη, ο μοναδικός επιζών είναι ένας πιανίστας, που επαναλαμβάνει επίμονα αυτή την χαρακτηριστική λέξη. Παρότι το λάθως βρίσκεται μόνο στους τοίχους της Αθήνας, το έργο αφορά οποιαδήποτε πόλη και τα διάφορα «λάθη» του σύγχρονου πολιτισμού: λανθασμένη σύλληψη και ατυχήματα συστημάτων πληροφορικής, τρόμος και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, παραγωγή και συσσώρευση απορριμμάτων, όπως προϊόντα, εικόνες, πληροφορίες...

Το έργο εκφράζει την πολιτική, γεωγραφική και κοινωνική αστάθεια μέσα από την ψηφιακή αστάθεια, εισάγοντας το τυχαίο και το αλγοριθμικό σφάλμα στο μουσικό υλικό και τον ήχο. Οι χειρονομίες του πιανίστα, οι αναφορές σε άλλες μουσικές και οι ηχογραφήσεις ήχων της πόλης είναι επεξεργασμένες μέσα από ένα σύνθετο σύστημα μουσικής τεχνολογίας. Μια ηχο-γεωγραφία του λάθους μιας άδειας από κατοίκους πόλης.

συντελεστές

Σύλληψη, Μουσική Σύνθεση, Σκηνοθεσία: Γεωργία Σπυροπούλου
Video Animation: bestbefore - Ανδρέας Καραουλάνης 
Σχεδιασμός Μουσικής Υπολογιστών: IRCAM-Benjamin Lévy 
Εικαστικά Σχέδια: Woozy - Βαγγέλης Χούρσογλου 
Σχεδιασμός Φωτισμός: Arnaud Jung

Πιάνο - Σολίστ: Alvise Sinivia

Βοηθός σκηνοθέτη, σκηνογραφία, κοστούμια: Sylvie Martin-Hyszka 
Μηχανικός ήχος IRCAM: Sylvain Cadars 
Βίντεο “Images d’une oeuvre”: IRCAM-Sabine Massenet 
Υπεύθυνη παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη 
Υπεύθυνη παραγωγής για το IRCAM: Aurella Ongena 
Ανάθεση και Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση 
Συμπαραγωγή: IRCAM – Centre Pompidou
Η Γεωργία Σπυροπούλου έχει ωφεληθεί  από την υποστήριξη του Abbaye Royal de Fontevraud 

Το έργο παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

διαβάστε περισσότερα

Το έργο της Γεωργίας Σπυροπούλου (Αθήνα 1965) περιλαμβάνει συνθέσεις για μουσικά και φωνητικά σύνολα, ηλεκτροακουστική και μικτή μουσική, μουσικό θέατρο και οπτικο-ηχητικές installations.

Σπούδασε σύνθεση και ηλεκτροακουστική μουσική στο Παρίσι με τον Philippe Leroux, ανάλυση φόρμας με τον Michaël Lévinas, σύνθεση και μουσική τεχνολογία στο IRCAM, ενώ φοίτησε επίσης στην Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS). Το 2017-18 δίδαξε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ στην Έδρα Διακεκριμένου Επισκέπτη Καθηγητή και είχε τη διεύθυνση του Στούντιο Ψηφιακής Σύνθεσης.

Έχει λάβει αναθέσεις από πολλούς φορείς (Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού του Baden-Wûrttemberg, IRCAM-Κέντρο Πομπιντού, Γαλλική Ραδιοφωνία, Haus der Kulturen der Welt του Βερολίνου, Μασσαλία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013,  Sacem, Muse En Circuit, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), και τα έργα της έχουν παρουσιαστεί από πολλά μουσικά σύνολα, χορωδίες και σολίστ (Ensemble Intercontemporain, L'Itinéraire, 2E2M, Ars Nova, Sillages, San Fransisco Contemporary Music Players, Nikel, dissonArt, Accentus, Cris de Paris κ.ά).
georgiaspiropoulos.com

Alvise Sinivia, πιάνο
Πιανίστας, αυτοσχεδιαστής, συνθέτης και περφόρμερ, ο οποίος συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών (χορευτές, χορογράφους, καλλιτέχνες του τσίρκου, video artists,  ζωγράφους, εικαστικούς). Πνεύμα ανήσυχο, σε συνεχή αναζήτηση, ανανεώνει σταθερά τη σχέση του με το πιάνο, εξερευνώντας εδώ και αρκετά χρόνια τις παραδοξότητες του οργάνου, τα όρια του ήχου και της φυσιολογίας του.

Σπούδασε στο Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris κοντά στον Alain Planès και τον Emmanuel Strosser. Αφοσιωμένος στη σύγχρονη δημιουργία, συνεργάζεται συχνά με συνθέτες και συμμετέχει στην Orchestre de Nouvelles Créations, Expérimentations et Improvisations Musicales.  Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της κολεκτίβας WARNING, αναλαμβάνει επίσης  πρωτοβουλίες για διάφορα projects με μουσικούς της γενιάς του (Olivier Stankiewicz, Giani Caserotto, Vincent Le Quang…) Είναι υπότροφος της Villa Medicis στον τομέα της performance για την περίοδο 2016-2017, όπου εμβαθύνει στη σχέση ανάμεσα στην κίνηση και τον ήχο.  alvisesinivia.com

χορηγίες / συνεργασίες

Συμπαραγωγή

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη