Πάρε-δώσε στην Αθήνα / ΣΤΕΓΗ
menu

Πάρε-δώσε στην Αθήνα

Δείτε από κοντά πώς το εμπόριο διαμόρφωσε την Αθήνα

3 ΜAΡ 2019
11:00-14:00
 
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Για παιδιά από 9 ετών και τους γονείς τους
Το εμπόριο ήταν πάντα στη φύση των Ελλήνων. Γι' αυτό, σχεδιάσαμε έναν περίπατο στην Αθήνα, μέσα από τον οποίο μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουμε τα οικονομικά της κέντρα και θα δούμε πώς το εμπόριο και η οικονομία διαμόρφωσαν την πόλη.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς η οικονομία ενός τόπου μπορεί να διαμορφώσει τη φυσιογνωμία και τον πολιτισμό του; Πάρε μαζί τους γονείς σου και έλα να περπατήσουμε στο κέντρο της Αθήνας για να το διαπιστώσουμε μαζί.

Για χιλιετίες, η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας συνδεόταν με διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής. Στην Αγορά, για παράδειγμα, το εμπόριο ​πυροδότησε εξελίξεις στη θρησκεία, τη φιλοσοφία, ​ την πολιτική ζωή και ​τις τέχνες.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, αναδείχτηκαν εύπορες οικογένειες που χρηματοδότησαν την ανέγερση μεγαλοπρεπών σπιτιών και ναών της πόλης. Η Αθήνα της συμβίωσης και των εθνικών πολιτισμών δοξάστηκε στα χρόνια των Οθωμανών, όταν Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί συναντήθηκαν σε παζάρια, λουτρά και μαχαλάδες. Στους νεότερους χρόνους, η Αθήνα, ως πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, έστρεψε το βλέμμα της προς τη Δύση, χαράζοντας νέα πορεία ως προς τα συναλλακτικά ήθη και τις οικονομικές δραστηριότητες.

Τι έχει μείνει στ’ αλήθεια από όλα αυτά σήμερα; Έλα να το ανακαλύψουμε μαζί.

συντελεστές

​Νικόλας Νικολαΐδης: Ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης ομαδικών ξεναγήσεων εταιρείας BIG OLIVE.
Γιώργος Αθανασόπουλος: Απόφοιτος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διπλωματούχος ξεναγός.
Σχεδιασμός: BIG OLIVE

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Παιδιά από 9 ετών και τους γονείς τους

Ημερομηνία:
Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ώρες:
11:00-14:00
 
Χώρος:
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56) και στο κέντρο της Αθήνας

Σταθμοί περιήγησης:
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (αφετηρία), Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά, Οικία Μπενιζέλων, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Μοναστηράκι, οδός Αιόλου, Δημοτική Αγορά (τερματισμός)

Πληροφορίες – Κρατήσεις:
Τ. 210 3713000
E-mail: education@onassis.org

χορηγίες / συνεργασίες

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη