Ξαναγράφοντας το κείμενο της πόλης / ΣΤΕΓΗ
menu

Ξαναγράφοντας το κείμενο της πόλης

Παράλληλο πρόγραμμα στο πλαίσιο του «Χώρος, Ήχος και Αυτοσχεδιασμός»

Χώρος, Ήχος και Αυτοσχεδιασμός


20-21 ΟΚΤ 2018
 
Εκτός Στέγης
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία
Ένα εκτός των τειχών πρόγραμμα που διερευνά ηχητικούς αυτοσχεδιασμούς, μεθοδολογίες, τεχνολογίες και διασταυρώσεις.
Η συμμετοχή στους ηχητικούς περιπάτους είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης, με το όνομά σας στο infotickets@sgt.gr
Υβριδικοί περίπατοι, περιπατητικές παραστάσεις στο αστικό παλίμψηστο: Το αόρατο κείμενο της πόλης ξαναγράφεται μέσω αυτών των υβριδικών αφηγήσεων, εγγραφόμενο συνεχώς στο εδώ και τώρα.

Ερευνητικές και καλλιτεχνικές ομάδες προσκαλούνται να δημιουργήσουν τους δικούς τους ηχητικούς περιπάτους με τη χρήση της εφαρμογής "My City My Sound". Υποδεχόμαστε τον φιλοσοφικό ηχητικό περίπατο "Debating Athens" από την Επιστημονική Επιθεώρηση «Κρίση» στον Κεραμεικό-Μεταξουργείο και τον επιτελεστικό ηχητικό περίπατο "Astrorythmes" από την hd.kepler. art & research platform πάνω στα σπορ, την ποπ και τον αστερισμό, στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Εκτός αυτών των νέων δημιουργιών, το πρόγραμμα παρουσιάζει επίσης το "Soundscapes Landscapes-Rhizome II", έναν ηχητικό περίπατο από τη Medea Electronique, που δημιουργήθηκε το 2017. Παράλληλα με τους ηχητικούς περιπάτους, αναπτύσσονται συζητήσεις και παρουσιάσεις: το MediaLab Prado έρχεται από τη Μαδρίτη για να παρουσιάσει την έντονη δραστηριότητά του στον σχεδιασμό και την παραγωγή εφαρμογών και στην αλληλεπίδραση με τις αστικές και αγροτικές κοινότητες. Τέλος, η συλλογικότητα MU, με έδρα της το Παρίσι, παρουσιάζει το δικό της έργο, κινούμενη προς μια νέα ποιητική του αστικού και του φυσικού.

συντελεστές

Eπιμέλεια: Αγγελική Πούλου

διαβάστε περισσότερα

Astrorythmes
Ένας επιτελεστικός ηχητικός περίπατος από τους hd.kepler.
Σάββατο 20 Οκτωβρίου, 16:00-17:00
Σημείο συνάντησης: Καφέ Πλάτων (στις 15:45) / Διεύθυνση: Τριπόλεως 61, Ακαδημία Πλάτωνος (απέναντι από το Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος)
 
Στα χνάρια του Πλάτωνα, ένας αστρικός περίπατος από το αρχαίο νεκροταφείο έως την Ακαδημία. Εκεί όπου επιβιώνουν τα μονοπάτια, των ανθρώπων και του ουρανού. Περιδινούμενα στις δικές τους επαναστάσεις· διάχυτοι, κοινοί, μεικτοί ρυθμοί μεταξύ της διάρκειας μιας περιστροφής και της μεγαλύτερης συλλογής όλων των εποχών. Ποπ, σπορ & αστερισμός.
 
Συντελεστές
Σύλληψη: hd.kepler.
Ηχητική εφαρμογή: My City My Sound
Χορογραφία: Άρια Μπουμπάκη
Ερμηνεύτριες: Βασιλική Γεωργικοπούλου, Ανθή Σαββάκη, Βένια Σταματιάδη, Μαριέτα Βέττα, Βάσια Ζορμπαλή
Εκφωνήσεις: Νάντια Δεληγιάννη
Ηχογραφήσεις/μείξεις: Figure of Sound
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συνάντηση δημιουργικών ομάδων
Σάββατο 20 Οκτωβρίου, 18:00-19:30
Καφέ Πλάτων, Τριπόλεως 61, Ακαδημία Πλάτωνος (απέναντι από το Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος)
 
Θα διεξαχθεί μια συζήτηση με συλλογή των εμπειριών από τους δημιουργούς των ηχητικών περιπάτων, αναφορικά με τους διάφορους τρόπους βίωσης της εφαρμογής "My City My Sound", στη χαρτογράφηση και τον περίπατο.
Συμμετέχουν:
Θοδωρής Δημητράκος / Γιάννης Κοζάτσας / Κώστας Πασσάς (Κρίση, Εξαμηνιαία Επιστημονική Επιθεώρηση)
hd.kepler. art & research platform (Ελένη Ρήγα – Florent Frizet)
Medea Electronique art collective (Μανώλης Μανουσάκης – Tim Ward)
 
Debating Athens
Ένας φιλοσοφικός ηχητικός περίπατος από τους Θοδωρή Δημητράκο / Γιάννη Κοζάτσα / Κώστα Πασσά (Κρίση, Εξαμηνιαία Επιστημονική Επιθεώρηση)
Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 9:30-10:30
Σημείο συνάντησης: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα), 9:15
 
Το πρότζεκτ παρουσιάζει έναν διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα σε τρία άτομα με φιλοσοφικές ανησυχίες που έχουν διαφορετικό θεωρητικό υπόβαθρο –ένας Πλατωνικός, ένας Εγελιανός και ένας Μαρξιστής– καθώς περπατούν από τον Κεραμεικό προς την Ακαδημία Πλάτωνος. Ο διάλογος αρθρώνεται ως μια σειρά προβληματισμών, οι οποίοι εκκινούν από διάφορα ιστορικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 20ό αιώνα μ.Χ., στην ευρύτερη περιοχή που ονομάζεται στις μέρες μας Μεταξουργείο. Ο διάλογος εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ ταλαντεύεται διαρκώς μεταξύ ιστορίας και φιλοσοφίας. Το Θεμιστόκλειο τείχος και η Αθηναϊκή δημοκρατία, το Δημόσιο Σήμα και ο Πελοποννησιακός πόλεμος, το κλείσιμο της Ακαδημίας Πλάτωνος και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η «σύγχρονη» αναγέννηση της Αθήνας κατά τον 19ο αιώνα και ο ευρωπαϊκός νεοκλασικισμός, καθώς και η Μάχη των Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1944, γίνονται ιστορικά σημεία αναφοράς για τους τρεις διερχόμενους «φιλοσόφους», προκειμένου να ανταλλάξουν σκέψεις πάνω στις έννοιες της ιστορίας και του παρελθόντος, της πόλης και των πολιτών της, της ομορφιάς και της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ταξικής πάλης, από την αρχαιότητα έως την ύστερη νεωτερικότητα κ.λπ. Μέσα από όλους τους διαλόγους, το ερώτημα, αναφορικά με το τι στ’ αλήθεια είναι η «Αθήνα» (εάν υφίσταται μια τέτοια Αθήνα, ολωσδιόλου) και πώς «αυτή» προχωράει στο πέρασμα των αιώνων, παραμένει πάντα ανοιχτό: άλλοτε θίγεται υπαινικτικά και μόνο, κι άλλοτε πάλι εκφράζεται απερίφραστα. Τα σωζόμενα κτίρια και οι υπόλοιπες κατασκευές, ως υλικά μνημεία των διαφόρων ιστορικών γεγονότων, γίνονται οι στάσεις, όπου τα τρία αυτά άτομα παίρνουν μια ανάσα και συζητούν.
 
Συντελεστές
Σύλληψη & Κείμενα: Θοδωρής Δημητράκος / Γιάννης Κοζάτσας / Κώστας Πασσάς (Κρίση, Εξαμηνιαία Επιστημονική Επιθεώρηση)
Εφαρμογή: My City My Sound
Εκφωνήσεις: Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, Εύη Νάκου, Παναγιώτης Νόιφελτ, Ελίζα Σόρογκα
Ηχοτοπία: Μανώλης Μανουσάκης
Ηχογραφήσεις/μείξεις: Figure of Sound
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Soundscapes Landscapes / Rhizome II / Gazi/Kerameikos/Metaxourgeio
Ένας ηχητικός περίπατος από τη Medea Electronique
Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 11:00-12:00
Σημείο συνάντησης: Ε.Δ.Ω. Χώρος Δημιουργικών Εργαστηρίων
Προφήτου Δανιήλ 18, Κεραμεικός
 
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το "Soundscapes Landscapes" δημιουργούν ένα πλέγμα ιστοριών στην πόλη. Καλλιτέχνες που δουλεύουν στον ήχο και τις εικόνες εξερευνούν μια νέα μορφή ψηφιακής καλλιτεχνικής χαρτογράφησης των συνοικιών του αθηναϊκού κέντρου: Γκάζι, Κεραμεικός και Μεταξουργείο. Ένα πρότζεκτ στη διασταύρωση μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας, ακουστικής έρευνας και ηχογράφησης πεδίου, που παρέχει επίσης μια πύλη εισόδου στην ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία της πόλης, μέσω συνεντεύξεων και ιστοριών της πραγματικής ζωής, ηχοτοπίων, συνθέσεων και ποίησης.
 
Πατήστε εδώ για οδηγίες μεταφόρτωσης της εφαρμογής.

Συντελεστές
Οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης
Curator & Κείμενα: Αγγελική Πούλου
Σχεδιασμός εφαρμογής: Tim Ward
Καλλιτέχνες ήχου: Μανώλης Μανουσάκης, Tim Ward, Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κουντούρης (Studio 19st), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Μαρίνος Κουτσομιχάλης
Καλλιτέχνες βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Tebinka
Προγραμματισμός Virtual Reality: Βίκυ Μπισμπίκη, Michael Tebinka, Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή
3D Visual Art: Βίκυ Μπισμπίκη
PD Programming: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
Graphic Design: Γιάννης Λώλης
Εκφωνήσεις: Sara Bislanis, Νάντια Δεληγιάννη, Σταύρος Λουκέρης, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Γιώργος Αντωνόπουλος
Μεταφράσεις: Μέμη Κατσώνη, Άννα Παπαέτη

Ένα πρότζεκτ της Medea Electronique, 2016-2017
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Powered by: Cosmote

Ανάπτυξη εφαρμογής: ZKM 
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Medea Electronique στο πλαίσιο του έργου Interfaces, με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Για περισσότερες πληροφορίες πατηστε εδώ
 
 
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με σχεδιαστές εφαρμογών
Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 12:00-13:30
Συμμετέχουν: Collectif MU (Γαλλία) & MediaLab Prado (Ισπανία)
Συντονισμός: Gascia Ouzounian
Χώρος: Ε.Δ.Ω.
 
Το MediaLab Prado (Patricia Dominguez Larrondo & Jesús Jara López) έρχεται από τη Μαδρίτη για να παρουσιάσει την έντονη δραστηριότητά του στον σχεδιασμό και την παραγωγή εφαρμογών και στην αλληλεπίδραση με τις κοινότητες. Η Collectif MU (Olivier Le Gal & Rodolphe Alexis), με έδρα της το Παρίσι, παρουσιάζει το δικό της έργο, κινούμενη προς μια νέα ποιητική του αστικού και του φυσικού.
 
MEDIALAB PRADO (Patricia Dominguez Larrondo & Jesús Jara López)
 
Impro360°
Η εκδήλωση αυτή περιλάμβανε τη χρήση της ηχητικής εφαρμογής "noTours" που σχεδιάστηκε από μια ομάδα πειραματικών καλλιτεχνών του ήχου, η οποία ονομάζεται "Escoitar", με τη συνεργασία μιας ομάδας θεάτρου του δρόμου, ονόματι "Impromadrid". Αυτοί ανέμειξαν τις ιδιότητες ηχητικού γεωεντοπισμού της εφαρμογής "noTours" με κάποια αυτοσχεδιαστικά θεατρικά στους δρόμους γύρω από την Μπάριο ντε λας Λέτρας στη Μαδρίτη. Ο σκοπός ήταν να αφηγηθούν την ιστορία της γειτονιάς και των τοπικών καταστημάτων μέσω των ήχων της εφαρμογής που παίζονταν κατά τον περίπατο και να τους αναμείξουν με τα θεατρικά που παίζονταν στον δρόμο.
 
Storywalker
Αυτό αναπτύχθηκε από μια ομάδα σχεδιαστών, τεχνικών ήχου, ηθοποιών και προγραμματιστών εφαρμογών. Λειτουργεί ως έρευνα στις μνήμες των ντόπιων από την περιοχή Ουσέρα της Μαδρίτης. Οι δημιουργοί του "Storywalker", ζητώντας από τους κατοίκους να αφηγηθούν τις ιστορίες των δρόμων της γειτονιάς τους και, κατόπιν, αναβιώνοντάς τες από επαγγελματίες συγγραφείς και ηχογραφώντας τους ήχους των έργων από τα ίδια ακριβώς σημεία όπου συνέβησαν οι ιστορίες, θέλησαν να ξαναδώσουν στην πόλη τις μνήμες που της ανήκαν. Τώρα, μπορεί κανείς να κατεβάσει το αποτέλεσμα ως εφαρμογή.

COLLECTIF MU (Olivier Le Gal & Rodolphe Alexis)
SoundWays App
Το "SoundWays" είναι μια πλατφόρμα αφιερωμένη στη δημιουργία και τον διαμοιρασμό ηχητικών δημιουργιών σε ακουστικά επαυξημένη πραγματικότητα. Διαθέσιμο σε κινητά, το SoundWays προσφέρει μια χωρική ακρόαση του ήχου ανάλογα με τη διαδρομή, τον προσανατολισμό και τον γεωεντοπισμό του χρήστη: μια επανακρόαση in vivo και μια ψυχο-ακουστική της περιοχής μέσω ραδιοφωνικών, μουσικών ή ντοκουμενταρίστικων δημιουργιών. Η εφαρμογή προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για οργανισμούς και ιδρύματα που επιθυμούν να πειραματιστούν με νέες μορφές επικοινωνίας για μουσεία ή εκδηλώσεις. http://www.soundways.eu/web/

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα για τους συμμετέχοντες.

χορηγίες / συνεργασίες

Σε συνεργασία

Powered by

Με την υποστήριξη

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη