Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας / ΣΤΕΓΗ
menu

Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας

Φτιάξε τη δική σου μουσική με τη βοήθεια μουσικών και εικαστικών, αντλώντας έμπνευση από ένα σύγχρονο έργο τέχνης.

Interfaces


ΦΕΒ – ΜΑΪ 2019
Για μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων
Μια εικόνα δεν είναι μόνο χίλιες λέξεις, είναι και χίλιοι ήχοι. Και θα σου το αποδείξουμε. Έλα να παρατηρήσεις από κοντά ένα σύγχρονο έργο τέχνης και έπειτα να το μετατρέψεις σε… μουσική. Τέλειο; Εικαστικοί και μουσικοί θα έρθουν μαζί σου στο μουσείο και στο ΕΠΑΛ σου, για να σε βοηθήσουν να φανταστείς νέους ήχους και να φτιάξεις τη δική σου σύνθεση.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν 
Τα μουσεία σε περιμένουν για να δώσεις ήχους σε σύγχρονα έργα τέχνης. Και πώς θα γίνει αυτό; Μα, με τη φαντασία σου.

Σου έχει τύχει να παρατηρήσεις έναν πίνακα και ξαφνικά να ανακαλύψεις έναν ολόκληρο κόσμο; Πώς θα ήταν να ζούσες εκεί; Τι θα έβλεπες, τι θα άκουγες και πώς θα μύριζε ο αέρας; Πώς θα αισθανόσουν;

Θα σημειώσεις όλες αυτές τις σκέψεις, θα ζωγραφίσεις, θα πειραματιστείς με πρωτότυπα μουσικά όργανα, θα ηχογραφήσεις στο κινητό σου και θα γνωρίσεις πολύ έξυπνα λογισμικά στον υπολογιστή.

Και όλα αυτά για να μετατρέψεις τις σκέψεις σου σε… μουσική! Το πώς συνδέονται οι δύο τέχνες θα σου το εξηγήσουν εικαστικοί και μουσικοί που θα έρθουν μαζί σου στο μουσείο και έπειτα στο σχολείο για να δουλέψετε μαζί. Πού ξέρεις; Μπορεί να πάρεις και καμιά ιδέα για το αυριανό σου επάγγελμα.

συντελεστές

Οι μουσικοί: Γιάννης Κοτσώνης, Στέφανος Κωνσταντινίδης,  Σάββας Μεταξάς, Αναστασία Πέκη, Ιάκωβος Σταϊνχάουερ, Νάσσος Σωπύλης

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς, διαθεματικού προγράμματος Interfaces,  εμπνευσμένο από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημιουργικά Εργαστήρια» (Ateliers de la création) που υλοποιείται στη Γαλλία από το 2010, με πρωτοβουλία του IRCAM (Ινστιτούτο για την επιστήμη που σχετίζεται με τη μουσική και τον ήχο και για την πρωτοποριακή ηλεκτροακουστική μουσική τέχνη) και του Centre Pompidou (Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης) και με τη συμμετοχή δεκάδων επαγγελματικών λυκείων.

Το Interfaces είναι ένα καινοτόμο πρότζεκτ που αποσκοπεί να φέρει τη σύγχρονη μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων. Με πρωτοβουλία της Στέγης και με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το Interfaces συνενώνει εννέα εταίρους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες με βασικό στόχο την ανάπτυξη κοινού γύρω από τη σύγχρονη μουσική στην Ευρώπη.

διαβάστε περισσότερα

H Στέγη συνεργάζεται και φέτος με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interfaces. Μουσειοπαιδαγωγοί, εικαστικοί και μουσικοί/συνθέτες σε βοηθούν να χτίσεις μια γέφυρα μεταξύ των δύο τεχνών. Εσύ και οι συμμαθητές σου θα επισκεφθείτε το μουσείο δύο φορές, για να εξερευνήσετε έργα σύγχρονης τέχνης και, έπειτα, σε έξι συναντήσεις στο σχολείο σου, θα συνθέσετε τα δικά σας, μοναδικά μουσικά κομμάτια.

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων

Ημερομηνίες:
Φεβρουάριος – Μάιος 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν 

Χώρος:
Επαγγελματικά Λύκεια της Αττικής  και της Θεσσαλονίκης

Προϋποθέσεις: Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 9 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας 3 ωρών η καθεμία. Δύο συναντήσεις θα γίνουν στο μουσείο, έξι συναντήσεις στη σχολική τάξη και η τελευταία συνάντηση για την παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στα συνεργαζόμενα μουσεία. Σημαντική κρίνεται η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για την περαιτέρω επεξεργασία του υλικού και των εννοιών που διαπραγματεύεται το πρόγραμμα.

Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@sgt.gr μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018.
Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2018.

χορηγίες / συνεργασίες

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη