Οργάνωση και Πολιτική Διάθεσης Αρχειακών Πηγών / ΣΤΕΓΗ
menu

Οργάνωση και Πολιτική Διάθεσης Αρχειακών Πηγών

«μιαν υδατογραφία άνευ υπογραφής»

Άνοιξη 2019
 
Για αρχειονόμους, φιλολόγους, ερευνητές, φοιτητές
Στην εκδήλωση θα ενημερωθούμε για τις βέλτιστες πρακτικές οργάνωσης και διάθεσης αρχειακών πηγών και λογοτεχνικών τεκμηρίων με αφετηρία το αρχείο Καβάφη.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Πλέον, ακούγοντας τη λέξη «αρχείο» δεν μας έρχονται στο μυαλό σκονισμένα ράφια με βαριά βιβλία. Τα ψηφιακά αρχεία αποτελούν μια βασική πηγή λογοτεχνικής, κοινωνιολογικής και ιστορικής πληροφορίας για τον σύγχρονο ερευνητή.  Ο ψηφιακός θησαυρός του αρχείου Καβάφη είναι προσβάσιμος σε όλους, προσελκύοντας ερευνητές από όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε όμως με ποιους τρόπους εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ψηφιοποιημένο αρχείο όσο πιο γόνιμα γίνεται ώστε να εντάξουμε το περιεχόμενο που θα αλιεύσουμε από αυτό στην εκπαιδευτική ή ερευνητική διαδικασία; Η γόνιμη και δημιουργική αξιοποίηση του αρχείου φυσικά δεν αφορά μόνο την εκπαιδευτική ή ερευνητική μας πρακτική αλλά και την προσωπική μας μελέτη.

Η εκδήλωση «μιαν υδατογραφία άνευ υπογραφής» που διοργανώνεται από το Αρχείο Καβάφη, ανοίγει μια πολύ επίκαιρη συζήτηση πάνω στην οργάνωση και διαχείριση των λογοτεχνικών τεκμηρίων και με αφετηρία το ίδιο το αρχείο του Αλεξανδρινού, επεκτείνεται στην διερεύνηση της ορθής χρήσης των αρχειακών πηγών, της ενσωμάτωσής τους στην ερευνητική και εκπαιδευτική διαδικασία, των καλών πρακτικών και καινοτόμων εγχειρημάτων, αλλά και εγκεκριμένων πρακτικών διάθεσης που εγγυώνται την ανοιχτή πρόσβαση και χρήση των ψηφιακών αρχείων.

συντελεστές

Επιμέλεια Εκδήλωσης: 
Αμαλία Παππά: Αναπληρώτρια διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Προϊσταμένη του Τμήματος Βιβλιοθήκης & Αναγνωστηρίου Γενικά Αρχεία του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία
Πρόδρομος Τσιαβός: Ύπεύθυνος Ψηφιακής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Όμιλος Ωνάση
Θοδωρής Χιώτης: Συντονιστής Έρευνας και Ψηφιακής Ανάπτυξης Αρχείου Καβάφη

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Αρχειονόμους, φιλολόγους, ερευνητές, φοιτητές

Ημερομηνίες:
Άνοιξη 2019

Χώρος:
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)

Κόστος συμμετοχής:
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο education@onassis.org

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός μετακινήσεων

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη