Denis Podalydès / ΣΤΕΓΗ
menu

Denis Podalydès

Η υπόθεση Τζέκυλλ

24 - 26 Μαΐου 2011
20:30
Κεντρική Σκηνή
1 ώρα & 10 λεπτά
Ο Ντενί Πονταλυντές έχει συνδεθεί με την ερμηνεία του κλασικού ρεπερτορίου, ως εταίρος της Κομεντί Φρανσαίζ. Στο δραματικό μονόλογο <em>Η υπόθεση Τζέκυλλ</em> –από τη νουβέλα του Ρ.Λ. Στήβενσον – τον παρακολουθούμε να εξερευνά τις κρυφές πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού.
15 - 25 - 35 € 
Φοιτ. 10 €
Αγαπητός στο θεατρικό κοινό της Γαλλίας και όχι μόνο, ο Ντενί Πονταλυντές έχει κυρίως συνδεθεί με την ερμηνεία του κλασικού ρεπερτορίου, αφού, ως εταίρος της Κομεντί Φρανσαίζ, έχει δοκιμαστεί σε κορυφαίους ρόλους. Όμως, ο δραματικός μονόλογος Η υπόθεση Τζέκυλλ που ερμήνευσε στις αρχές του 2010 στο Τεάτρ ντε Σαγιό συνεπήρε κοινό και κριτικούς, γιατί εδώ η διαδικασία της μεταμόρφωσης εκτίθεται σ’ όλη της τη διαφάνεια. Λόγω της μεγάλης της επιτυχίας, η παράσταση επαναλαμβάνεται στο ίδιο θέατρο, από τις 10 έως τις 21 Μαΐου 2011, και στη συνέχεια ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, θα την ανεβάσει στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Στη σκηνή παρακολουθούμε την εξομολόγηση του Δρος Τζέκυλλ λίγο πριν το θάνατό του –το τελευταίο κεφάλαιο της γνωστής νουβέλας του Ρ.Λ. Στήβενσον όπως διασκευάστηκε ειδικά για τον δημοφιλή ηθοποιό από την Κριστίν Μονταλμπεττί–, καθώς αφηγείται τα στάδια της δημιουργικής μανίας που τον οδήγησε στην εφεύρεση ενός φαρμάκου για την εξουδετέρωση του «κακού» εαυτού. Στην πραγματικότητα, βέβαια, συμβαίνει το αντίθετο: το τερατώδες δημιούργημα κατατρώγει τον δημιουργό, καθώς όσο προχωράει η αφήγηση ο αφιερωμένος στην έρευνα της δυαδικότητας της ψυχής, Δρ Τζέκυλλ, καταλαμβάνεται από το αρνητικό alter ego του.

Η παράσταση, με το σκηνικό του Ερίκ Ρυφ να παραπέμπει στα ομιχλώδη σοκάκια του Λονδίνου και το κοστούμι του ευυπόληπτου Δρος Τζέκυλλ ραμμένο από τον Κριστιάν Λακρουά, μεταδίδει αυτή τη σκοτεινή, ιδιαίτερα λεπταίσθητη ατμόσφαιρα της φανταστικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, που εξερευνά τις κρυφές πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού. Από ψυχαναλυτική άποψη, ο Χάυντ έχει θεωρηθεί ενσάρκωση του ασυνείδητου.

Η ιστορία του Τζέκυλλ και Χάυντ βρίσκεται όμως αναμφισβήτητα και στην καρδιά του θεάτρου, ως πεδίου εξερεύνησης των αντιφάσεων της ανθρώπινης ύπαρξης. Από τους αρχαίους έως τον Σαίξπηρ και τον Μολιέρο κι ώς το μοντέρνο θέατρο, ο ηθοποιός διδάσκει ήθος ακριβώς επειδή προσφέρει σε κοινή θέα την απαγορευμένη όψη του ανθρώπου, αποκαλύπτοντας την υποκρισία της «παντοδυναμίας του καλού». Με αυτήν τη μοναδική ικανότητα συνδέεται η αναγκαιότητα του θεάτρου ως τέχνης – κι ο Ντενί Πονταλυντές, εκπληκτικός στο ρόλο του μυστηριώδους Δρος Τζέκυλλ, μας επαναφέρει σ’ ένα θέατρο αναγκαίο.

συντελεστές

Κείμενο: Christine Montalbetti
Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Denis Podalydès της Comédie Française
Συν-σκηνοθεσία: Emmanuel Bourdieu και Eric Ruf
Σκηνογραφία: Eric Ruf της Comédie Française
Βοηθός σκηνογράφου: Delphine Sainte Marie
Κοστούμια: Christian Lacroix, με τη συνεργασία του Renato Bianchi
Φωτισμοί: Stéphanie Daniel
Ήχος: Bernard Valléry
Σύμβουλος χορογραφίας: Cécile Bon
Το βιβλίο της Christine Montalbetti, Le cas Jekyll, εκδόθηκε από τις εκδόσεις P.O.L.

Παραγωγή: Maison de la Culture d’ Amiens – centre de création et de production
Συμπαραγωγή με τα: Théâtre National de Chaillot, Théâtre du Jeu de Paume d’Aix en Provence και Le Volcan, scène nationale du Havre 

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου - Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας

ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ
Μετάφραση υπερτίτλων: Λουίζα Μητσάκου

διαβάστε περισσότερα

Γαλλικά, με διαδοχική διερμηνεία


 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 - 25 Μαϊ 2011

19:30 Κεντρική Σκηνή
Ελεύθερη είσοδος στις 23 Μαΐου.
Μετά την παράσταση στις 25 Μαΐου.

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση με τον Denis Podalydès

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24 - 26 Φεβ 2011

20:30 Κεντρική Σκηνή
15–20–25–28–42–52 €
Φοιτ. 10 - 15 €

ΘΕΑΤΡΟ

Guy Cassiers Κάτω από το ηφαίστειο