YELP Dance Company / ΣΤΕΓΗ
menu

YELP Dance Company

Lebenswelt

18 - 20 Δεκεμβρίου 2010
21:00
Μικρή Σκηνή
50 λεπτά
Το <em>Lebenswelt </em>είναι το τελευταίο μέρος της εμπνευσμένης από τη φιλοσοφία τριλογίας «S» και δανείζεται τον τίτλο του από τον Έντμουντ Χούσσερλ, ο οποίος έτσι ορίζει τον κόσμο που ο καθένας αντιλαμβάνεται γύρω του.
22 € | Φοιτ. 12 €  
Το έργο Lebenswelt της YELP Dance Company, σε χορογραφία Μαριέλας Νέστορα, παρακολουθεί την ιστορία ενός ντουέτου μέσα σε ένα χώρο όπου παντρεύονται οι ζωντανές μορφές με τις βίντεο προβολές. Αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας S που εμπνέεται από τη φιλοσοφία και δανείζεται τον τίτλο του από τον Έντμουντ Χούσσερλ, ιδρυτή της φαινομενολογίας, ο οποίος με τον όρο Lebenswelt ορίζει τον κόσμο που ο καθένας αντιλαμβάνεται γύρω του. Έτσι, στο έργο αυτό συνυπάρχουν ταυτόχρονα οι κόσμοι των δύο χορευτών με έναν τρίτο κόσμο, αυτόν του κοινού.

Αυτό προοιωνίζει τη μελλοντική εξέλιξη του έργου, το οποίο οι YELP σκοπεύουν να αναπτύξουν σε μορφή εγκατάστασης. Στο εγχείρημα αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει η συνεργασία της Νέστορα με τους υπόλοιπους συντελεστές, τόσο τους σχεδιαστές κοστουμιών, ήχου, σκηνικού χώρου και βίντεο, όσο και τους χορευτές. Γι’ αυτό και στόχος σε ολόκληρη την τριλογία S είναι το πλάσιμο και η ανάπτυξη μιας κεντρικής ιδέας [concept] μέσα από το διάλογο διαφορετικών μέσων με την πολύπλοκη σωματικότητα που καλούνται να διερευνήσουν οι χορευτές. Στο πλαίσιο αυτό, η συνύπαρξη των δύο (ή και περισσότερων) υποκειμενικών κόσμων που παρουσιάζονται στο Lebenswelt γεννά στιγμές παράδοξου, που επιφέρουν την αμφιβολία, τη φθορά, ίσως και το φόβο απέναντι στο άλλο, το διαφορετικό. Μεταξύ των δύο πρωταγωνιστικών μορφών δεν λείπουν οι συγκρούσεις, οι παρεξηγήσεις, αλλά και η σύμπνοια, η τρυφερότητα, η ελπίδα. Η σωματική και ψυχολογική συμπεριφορά τους καθορίζεται τελικά από την ανάγκη τους για μια κοινή πραγματικότητα. Μοιάζουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν συχνά τις προσωπικές τους ελευθερίες, προκειμένου να νιώσουν πιο ασφαλείς, πιο πλήρεις, γιατί, όπως προτείνει και η ίδια η χορογράφος, ίσως το εμείς είναι πιο αδιαμφισβήτητο από το εγώ.

συντελεστές

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Μουσική: ILIOS, François Couperin
Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Σκηνογραφία: Αντώνης Δαγκλίδης
Βίντεο: Λουίζος Ασλανίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ερμηνεύουν: Ιωάννα Τουμπακάρη, Κοσμάς Κοσμόπουλος, Νικολέττα Καρμίρη, Ίρις Καραγιάν, Ράνια Γλυμίτσα, Πάρις Ερωτοκρίτου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Νίκος Καμόντος, Κυριάκος Χατζηιωάννου, Νίκος Σπανάτης

Κατασκευή κοστουμιών: www.modistroula.gr
Βοηθός Ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Σκεπετάρη

Βίντεο
Διεύθυνση φωτογραφίας: Πέτρος Νούσιας
Οπερατέρ: Αλέξης Ιωσηφίδης
Μοντάζ: Λουίζος Ασλανίδης
Παραγωγή βίντεο: EKSO productions

Μουσική
Σύνθεση: François Couperin, Leçons de ténèbres, 1
Τσέμπαλο: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Κόντρα τενόρος: Νίκος Σπανάτης
Τεχνικός ήχου: Νίκος Διονυσόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια ηχογράφησης (Editing/Mastering): Δημήτρης Καρακαντάς

Κείμενα: Γιώργος Κ. Ψάλτης
Φωνή: Μαριλένα Ρασιδάκι

Τα κείμενα του Γιώργου Κ. Ψάλτη είναι εμπνευσμένα από τα έργα “Confessiones” του Aurelius Augustinus Hipponensis (397-8), σύμφωνα με τις μεταφράσεις στα αγγλικά του Edward Buverie Pusey (The Confessions of Saint Augustine, 1909, Λονδίνο: Chatto & Windus) και του Albert C. Outler (Confessions and Enchiridion, 1955, Φιλαδέλφεια: Westminster Press) και “Appointment” (1999) “Take Care of Yourself” (2007) της Sophie Calle.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κλουκίνας
Βοηθός Παραγωγής: Διονύσης Φλεβοτόμος

Η ομάδα YELP θα ήθελε να ευχαριστήσει το φωτογραφικό στούντιο KITAO, τον Κώστα Μόσχο και το ΙΕΜΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής), τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη-Λίλιαν Βουδούρη, τον Φάνη Καραγιώργο, Ανδρέα Λουκάκο, Diego Ligouri, την Κάτια Σαβράμη και τον Αντρέα Ράμα.
 

Μέρος του έργου δημιουργήθηκε στο Clarence Mews Residency Centre (Αγγλία) και στο Palazzo Rinaldi Residency (Ιταλία).
Πρεμιέρα: 8 Νοεμβρίου 2010, Junge Hunde International Festival, Entrescenen, Denmark

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και YELP Dance Company 
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού 
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 - 26 Μαρ 2011

21:00 Μικρή Σκηνή
22 € | Φοιτ. 12 €

ΧΟΡΟΣ

Μανταφούνης/ Mazliah/ Zarhy Cover up

11 - 12 Δεκ 2010

17:00 Κεντρική Σκηνή
Ελεύθερη είσοδος | Απαραίτητη η κατοχή δελτίου εισόδου για την είσοδο

ΘΕΑΤΡΟ

Εγκαίνια Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Το πλήρες πρόγραμμα