Ταξιδεύοντας με τον Παναΐτ Ιστράτι / ΣΤΕΓΗ
menu

Ταξιδεύοντας με τον Παναΐτ Ιστράτι

Κύκλος Ελληνικό Τραγούδι | Ο Άγνωστος Ελληνισμός

22 Δεκεμβρίου 2010
20:30
Κεντρική Σκηνή
Μια προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Ελληνορουμάνου λογοτέχνη Παναΐτ Ιστράτι, του αποκαλούμενου «Γκόρκι των Βαλκανίων».
15 - 20 - 30 - 40 € 
Φοιτ. 10 - 15 €
Ο Κύκλος για το Ελληνικό Τραγούδι εντάσσεται σε ένα σύνολο πολιτιστικών παρεμβάσεων. Κινητήρια δύναμή του αποτελεί η Ομάδα Φίλων του Ελληνικού Τραγουδιού, μια συστράτευση Ελλήνων δημιουργών και διανοητών, που αποσκοπούν στον επαναπροσδιορισμό του χαμένου Κέντρου και των όρων του (έντεχνο, λαϊκό, ποιοτικό).

Η μουσική ως τέχνη είναι αυτοτελής, εφόσον μπορεί να μας συγκινεί απλώς και μόνον ως ένα ακουστικό, συμφωνικό γεγονός. Στο τραγούδι, όμως, που συνδυάζεται με το λόγο, ο βαθμός αυτής της συγκίνησης ρυθμίζεται πλέον όχι τόσο από την ποιότητα του μουσικού μέρους καθαυτού, όσο από την καίρια συνάρτησή του με τους στίχους· με το λογικό καμβά δηλαδή των στίχων, που θέτει όρους και κριτήρια της σκέψης.

Αυτού του είδους η σχέση της μουσικής με το λόγο μάς δίνει το ερέθισμα και τη δυνατότητα να δούμε και να ακούσουμε διαφορετικά ένα κείμενο, με σκοπό μια πλήρωση συγκίνησης μέσα από την ανάδειξη και άλλων πτυχών ενός λογοτεχνικού κειμένου, οι οποίες θα έμεναν πιθανόν άτονες ή αφώτιστες, αλλά προσδοκώντας παράλληλα και την ανάδειξη της ίδιας της μουσικής μέσα από την έλλογη αντανάκλαση του κειμένου.

Η διαλεκτική και αμφίδρομη αυτή σχέση μεταξύ μουσικής και λόγου γίνεται μάλιστα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα στην περίπτωση ενός κειμένου όπως αυτό του Παναΐτ Ιστράτι (1884-1935) από την Μπραΐλα, φίλου του Νίκου Καζαντζάκη, τον οποίο ο Ρομαίν Ρολάν αποκάλεσε «Μαξίμ Γκόρκι των Βαλκανίων».

Η εναρκτήρια εκδήλωση του Κύκλου, με κεντρική θεματική τον Άγνωστο Ελληνισμό, είναι αφιερωμένη στο σπουδαίο Ελληνορουμάνο συγγραφέα. Σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τον Δήμο Αβδελιώδη όχι μόνο να σκηνοθετεί, αλλά και να ερμηνεύει.

συντελεστές

Κείμενα: Παναΐτ Ιστράτι
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Δήμος Αβδελιώδης
Λογοτεχνική σύμβουλος, δραματουργική επεξεργασία, μετάφραση: Μπουμπουλίνα Νικάκη
Σκηνική επιμέλεια: Μαρία Πασαλή
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Ευσταθίου
Επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

28 Μαρ 2011

20:30 Κεντρική Σκηνή
15 - 20 - 30 - 40 € 
Φοιτ. 10 - 15 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα νέων Ελλήνων δημιουργών Ο Άγνωστος Ελληνισμός

22 Φεβ 2011

20:30 Κεντρική Σκηνή
15 - 20 - 30 - 40 € 
Φοιτ. 10 - 15 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Δημήτρης Λάγιος Κύκλος Ελληνικό Τραγούδι | Ο Άγνωστος Ελληνισμός

24 Ιαν 2011

20:30 Κεντρική Σκηνή
15 - 20 - 30 - 40 € 
Φοιτ. 10 - 15 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σταύρος Κουγιουμτζής Κύκλος Ελληνικό Τραγούδι | Ο Άγνωστος Ελληνισμός