Σάκης Παπαδημητρίου / ΣΤΕΓΗ
menu

Σάκης Παπαδημητρίου

Cinepoeme

24 - 25 Φεβρουαρίου 2011
21:00
Μικρή Σκηνή
Μια παράσταση ζωντανής μουσικής σε ταινίες του προπολεμικού βωβού κινηματογράφου, όπου ο λόγος, ο κινηματογράφος και η μουσική αλληλοσυμπληρώνονται.
25 € | Φοιτ. 15 €
Το Σινεποίημα είναι μια παράσταση με πολλαπλώς ζωντανή μουσική σε ταινίες του προπολεμικού βωβού κινηματογράφου, μια ιδέα του Σάκη Παπαδημητρίου. Πριν από είκοσι χρόνια πρωτοπαρουσιάστηκε με αυτό τον τρόπο ο ιστορικός Νοσφεράτου του Φρήντριχ Μούρναου, η πρώτη ταινία βαμπιρικής θεματολογίας. Από τότε, και με τη συμμετοχή της Γεωργίας Συλλαίου μετά το 1995, η καλλιτεχνική άποψη ήθελε τους μουσικούς να βρίσκονται επί σκηνής, στο κέντρο της δράσης, μέσα στην εικόνα εάν είναι δυνατόν! Να συνοδεύουν, να σχολιάζουν, να υπογραμμίζουν ή να λειτουργούν αντιστικτικά «προς» ή «από» τα όσα συμβαίνουν επί της οθόνης.

Η ομάδα έχει το άκρως κατατοπιστικό όνομα «Επί Τόπου», αφού μόνο έτσι ενεργεί. Στη σημερινή της μορφή, η Συλλαίου έχει τα βοκαλιστικά και τραγουδιστικά μέρη, ο Χρήστος Γερμένογλου είναι στα πάσης φύσεως τύμπανα και κρουστά, στην κιθάρα και τα ηλεκτρονικά είναι ο Χρήστος Γούσιος, ενώ το πιάνο (το Άλλο Πιάνο – ιδέ σχετικό βιβλίο) και ο συντονισμός των παραστάσεων εναπόκεινται στην έμπνευση και εμπειρία του Σάκη Παπαδημητρίου, ενός πολύ μεγάλου κεφαλαίου της ελληνικής αυτοσχεδιαστικής και τζαζ σκηνής. Αθροίζοντας δίσκους, βιβλία, συναυλίες, ραδιοφωνικές εκπομπές και άρθρα, έχουμε έναν ασύλληπτο όγκο προσφοράς του, μοναδικό στα εγχώρια πράγματα. Κι ακόμη έχει δρόμο…

Αντιστοίχως καθοριστική στο Σινεποίημα είναι η φωνή της Γεωργίας Συλλαίου: εντυπωσιακή έκταση, ιδιαίτερος χαρακτήρας, συν κάτι το άπιαστο, συχνά απρόσμενο και έσωθεν εκφραστικό. Ηχόδραση και σινεφιλία σε δρώμενα που έχουν ταξιδέψει, εντός και εκτός συνόρων, πολλές φορές. Αυτοσχεδιασμοί και πρωτότυπες συνθέσεις, παιχνίδια με την εικόνα και διασκευές τραγουδιών από όλο το φάσμα της Έβδομης Τέχνης. Στόχος, μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση κατά την οποία ο λόγος, ο κινηματογράφος και η μουσική αλληλοσυμπληρώνονται.

συντελεστές

Σάκης Παπαδημητρίου: πιάνο και συντονισμός παράστασης
Γεωργία Συλλαίου: τραγούδι και φωνητικά
Χρήστος Γούσιος: ηλεκτρική κιθάρα και ηλεκτρονικά
Χρήστος Γερμένογλου: ντραμς και κρουστά
 
Θα προβληθούν οι ταινίες
Étude cinégraphique sur une arabesque (1929) της Germaine Dulac
Film (1964) των Samuel Beckett & Alan Schneider 
The Immigrant (ελλ. τίτλος Ο μετανάστης, 1917) του Charlie Chaplin (με ελληνικούς μεσότιτλους)
Die Mysterien eines Frisiersalons (1923) των Bertolt Brecht & Erich Engel
The Life and Death of 9413: a Hollywood Extra (ελλ. τίτλος Η ζωή και ο θάνατος του 9413, 1928) του Robert Florey
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

10 Απρ 2011

20:30 Κεντρική Σκηνή
15 - 25 - 30 - 40 € 
Φοιτ. 10 - 15 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Enrico Rava & Stefano Bollani

5 - 6 Φεβ 2011

21:00 Μικρή Σκηνή
25 € | Φοιτ. 15 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Λορέντα Ράμου & Medea Electronique Γκόγια - Μπετόβεν: Δρόμοι σιωπής