Μανταφούνης/ Mazliah/ Zarhy / ΣΤΕΓΗ
menu

Μανταφούνης/ Mazliah/ Zarhy

Cover up

23 - 26 Μαρτίου 2011
21:00
Μικρή Σκηνή
50 λεπτά (περ.)
Ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάυ Ζάρυ, με κοινές εμπειρίες από την εξαιρετική ομάδα χορευτών του Forsythe, διερευνούν το ρόλο του ερμηνευτή στη σύγχρονη χορογραφία.
22 € | Φοιτ. 12 €
Ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάυ Ζάρυ είναι κάτι περισσότερο από απλοί συνεργάτες. Με διαφορετικές καταβολές ο καθένας, αλλά και κοινές επιρροές κατά την παραμονή τους στην εξαιρετική ομάδα χορευτών του Ουίλλιαμ Φόρσαϋθ, μοιράζονται το πάθος τους για το χορό και δέχονται για δεύτερη φορά –μετά την πρώτη τους συν-δημιουργία Zero– την πρόκληση της δημιουργικής και σκηνικής συνεργασίας.

Διερωτώμενοι διαρκώς γύρω από τα όρια του σύγχρονου χορού και πώς αυτά μπορούν να διευρυνθούν, επικεντρώνονται στο νόημα και την ουσία της τέχνης τους. Η δημιουργία και η έρευνα αποτελούν γι’ αυτούς μια ξεχωριστή εμπειρία· το εννοιολογικό υπόβαθρο δεν απουσιάζει ποτέ από τη δουλειά τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο χορός στην περίπτωσή τους είναι απογυμνωμένος από κάθε συναίσθημα. «Ο χορός είναι αισθήσεις, αλλά και οι λέξεις είναι σημαντικές. Δουλεύεις με τις αισθήσεις, αλλά πρέπει και να επικοινωνήσεις». Ακολουθώντας το μίτο από προγενέστερες δουλειές τους επιχειρούν και πάλι να «μεταλλάξουν» την αντιληπτή εικόνα του σώματος και να θέσουν σε εγρήγορση τις προσλαμβάνουσες του θεατή. Αυτή τη φορά, σε διάλογο με τα σκηνικά αντικείμενα, αντιλαμβάνονται το σώμα ως ένα πεδίο παιγνιώδους πειραματισμού, τη λευκή επιφάνεια πάνω στην οποία προβάλλονται οι πιο ετερόκλητες ιδέες ή εικόνες. Οι χορευτές δοκιμάζουν και δοκιμάζονται μέσα από συνθήκες που διαρκώς ανατρέπονται, προσπαθώντας να προσδιορίσουν την απουσία, την αμφίεση, το δισυπόστατο. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, όπου σκοπίμως μπερδεύονται τα όρια ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι, ο θεατής δεν διακρίνει πλέον χαρακτήρες επί σκηνής, αλλά σώματα που προσπαθούν να εναρμονιστούν με το χάος. Τι απομένει να βιώσει κανείς από αυτή την αδυναμία ανταλλαγής, αυτή την κατά-ΣΤΑΣΗ; Το τρίο προσεγγίζει τη δημιουργική διαδικασία προκειμένου να θίξει ζητήματα που αφορούν το ρόλο του ερμηνευτή στη σύγχρονη χορογραφία και να προσδιορίσει εκ νέου την έννοια του «θεάματος».

συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία και ερμηνεία:
Γιάννης Μανταφούνης, Fabrice Mazliah, May Zarhy
Τεχνικός υπεύθυνος: Pierre Willems

Παραγωγή: Association Cie Projet 11
Production Management: Melanie Zimmermann
Administration: Sandrine Jeannet

Συμπαραγωγή:
Künstlerhaus Mousonturm, Φρανκφούρτη, Γερμανία
The Forsythe Company, Φρανκφούρτη, Γερμανία
PACT Zollverein, Έσσεν, Γερμανία
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Αθήνα
Théâtre de l’Usine, Γενεύη, Ελβετία
deSingel, Αντβέρπ (Αμβερσα), Βέλγιο
Tanzlabor_21, Φρανκφούρτη, Γερμανία

Πρεμιέρα: 2/3/2011, Frankfurt LAB, Φρανκφούρτη, Γερμανία

Επόμενες εμφανίσεις:
18 -19 Μαρτίου: PACT Zollverein, Έσσεν
27-30 Απριλίου: Théâtre de L’Usine, Γενεύη 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Μαρ 2011

11:00 Αίθουσα χορού
20 €

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Από την οπτική εικόνα στη σωματική αίσθηση / από τη φυσική εικόνα στην οπτική αίσθηση

24 Μαρ 2011

22:30 Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση με τους Μανταφούνη/ Mazliah/ Zarhy

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18 - 20 Δεκ 2010

21:00 Μικρή Σκηνή
22 € | Φοιτ. 12 €  

ΧΟΡΟΣ

YELP Dance Company Lebenswelt

11 - 12 Δεκ 2010

17:00 Κεντρική Σκηνή
Ελεύθερη είσοδος | Απαραίτητη η κατοχή δελτίου εισόδου για την είσοδο

ΘΕΑΤΡΟ

Εγκαίνια Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Το πλήρες πρόγραμμα