Πολυγλωσσία / ΣΤΕΓΗ
menu

Πολυγλωσσία

Πολυγλωσσία


15 Μαρτίου - 30 Ιουνίου 2011
12:00 - 21:00
Εκθεσιακός χώρος
Η έκθεση αφενός αφορά εν ζωή καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν γεννηθεί ή ζουν και δημιουργούν εκτός Ελλάδας, και αφετέρου έχει βασικό αίτημα να καλύψει όλα τα μέσα εικαστικής έκφρασης. Οι εικαστικές τέχνες ανακαλούν τα Γράμματα, κάνοντας έτσι μια αναφορά στη διττή δραστηριότητα της Στέγης.
7 € | Μειωμ. 3,5€, 3€ μόνο για εκπαιδευτικά προγράμματα (πληροφορίες εδώ)
Πολυγλωσσία: 1. η ύπαρξη, η χρήση ή η γνώση πολλών γλωσσών· 2. η έκφραση πολλών απόψεων συγχρόνως ή διαδοχικά.

Αυτός είναι ο ορισμός που δίνουν στη λέξη τα λεξικά. Οι κοινωνικοί γλωσσολόγοι, από την πλευρά τους, ορίζουν την πολυγλωσσία ως μία κατάσταση όπου χρησιμοποιούνται περισσότεροι από δύο διαφορετικοί κώδικες για σαφώς διακριτούς λόγους, ή όπου μία κοινότητα χρησιμοποιεί περισσότερες από δύο γλώσσες.  

Η ομώνυμη έκθεση αφενός αφορά καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν γεννηθεί ή ζουν και δημιουργούν εκτός Ελλάδας, στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, και αφετέρου έχει βασικό αίτημα να καλύψει όλα τα μέσα εικαστικής έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, προβολές βίντεο, έργα πολλαπλών μέσων [multimedia], φωτογραφία, κολλάζ, σχέδιο), διαμέσου ενός μεγάλου φάσματος ηλικιών.

Ο τίτλος αποδίδει το ύφος της, τόσο επειδή οι καλλιτέχνες προέρχονται από διαφορετικές χώρες και, κατά συνέπεια, μιλούν διάφορες γλώσσες και είναι φορείς διαφορετικών πολιτισμικών συνθηκών, παραστάσεων και βιωμάτων, όσο και επειδή εκφράζονται με διαφορετικές εικαστικές γλώσσες.

Η πρόκληση της έκθεσης είναι να μπορέσει να καταδείξει τις σχέσεις και τις αποκλίσεις (όσον αφορά, για παράδειγμα, τα εκφραστικά μέσα που επιλέγουν ή τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν), αφενός ανάμεσα σε καλλιτέχνες περίπου της ίδιας γενιάς σε σχέση με τις αμερικανικές ή ευρωπαϊκές προσλαμβάνουσές τους, και αφετέρου ανάμεσα σε καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών που χρησιμοποιούν το ίδιο εκφραστικό μέσο.
Με την Πολυγλωσσία, οι εικαστικές τέχνες ανακαλούν τα Γράμματα, κάνοντας έτσι μια αναφορά στη διττή δραστηριότητα της Στέγης.

Σημ.: Είσοδος δωρεάν για κάτοχους κάρτας ανεργίας, φοιτητές σχολών καλών τεχνών, μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου, παιδιά 6-12 ετών, AICA, ICOM, ΑμΕΑ.

συντελεστές

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι:
Νάσος Δάφνης
Τζoν Χριστοφόρου 
Φιλόλαος
Τάκις 
Στήβεν Αντωνάκος
Παύλος 
Κωνσταντίνος Ξενάκης
Χρύσα
Κρις Γιανάκος
Γιάννης Κουνέλλης
Λουκάς Σαμαράς 
Αθηνά Τάχα
Στηβ Γιανάκος 
Λίντα Μπένγκλις 
Κατερίνα Θωμαδάκη / Μαρία Κλωνάρη 
Καλλιόπη Λεμού
Τζένη Μαρκέτου 
Ζωή Κεραμέα 
Μαρία Οικονομοπούλου
Έφη Παλαιολόγου
Ευανθία Τσαντίλα 
Μίλτος Μανέτας
Κατερίνα Χρηστίδη 
Χριστίνα Δημητριάδη 
Βασιλεία Στυλιανίδου 
Δημήτρης Tζαμουράνης 
Γιώργος Δρίβας 
Μαρία Άντελμαν 
Γιώργος Γρυπαίος
Μαρία Ζερβού

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Νοε 2010 - 6 Ιαν 2011

09:00

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικοί Διάλογοι