Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι: Η τέχνη του φαγητού και των σχέσεων / ΣΤΕΓΗ
menu

Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι: Η τέχνη του φαγητού και των σχέσεων

1 Ιουνίου 2011
19:00-21:00
Κεντρική Σκηνή
Κύκλος Α | Μεσόγειος: Μια υπόθεση σαγήνης

Είσοδος ελεύθερη

Το φαγητό δεν είναι θέμα μόνο της αρμοδιότητας διατροφολόγων και ινστιτούτων αδυνατίσματος. Είναι κυρίως μέσο προαγωγής της ανθρώπινης επικοινωνίας και ως τέτοιο έχει χρησιμοποιηθεί αλλά και υμνηθεί από το τραγούδι, την ποίηση, το μυθιστόρημα, τον κινηματογράφο.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θέλοντας να συντηρήσει μια γεύση... αισιοδοξίας σε δύσθυμους καιρούς, επιλέγει να κλείσει πανηγυρικά τις φετινές εκδηλώσεις του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις» με μια πανδαισία λόγου, εικόνας, ήχου για το φαγητό που μας ενώνει και μας εμψυχώνει. Μας μιλούν για το θέμα άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τόσο την τέχνη του φαγητού όσο και τα δώρα –γευστικά και άλλα– που αυτή μας προσφέρει.

Ο δημοσιογράφος, κριτικός γεύσης και συγγραφέας Αλβέρτος Αρούχ μιλάει για τη μεσογειακή κουζίνα (Δείτε την ομιλια σε βίντεο).
Ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Δημήτρης Ποταμιάνος, με πλούσιο συγγραφικό έργο γύρω από το κρασί, το φαγητό και τον πολιτισμό τους, μιλάει για το ρόλο της θάλασσας στον πολιτισμό του φαγητού (Δείτε την ομιλια σε βίντεο).
Ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης μιλάει για τη σχέση του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού με το φαγητό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί δεκάδες παραδείγματα παραθέτοντας και τα ανάλογα μουσικά αποσπάσματα (Δείτε την ομιλια σε βίντεο).
Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου μιλάει για την εμπειρία της συγγραφής του μυθιστορήματός της Γιάντες και τις πηγές που χρησιμοποίησε, στο πλαίσιο του είδους της «γαστρονομικής λογοτεχνίας» (Δείτε την ομιλια σε βίντεο)

Παράλληλα, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης επιμελείται την προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέμα το φαγητό.
Επίσης, οκτώ γνωστοί ποιητές (Μιχάλης Γκανάς, Γιάννης Ευσταθιάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Έλσα Κορνέτη, Κώστας Μαυρουδής, Παυλίνα Παμπούδη, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Χουλιάρας) διαβάζουν παλιότερα αλλά και πρωτότυπα, γραμμένα ειδικά για την περίσταση ποιήματα, δικά τους και άλλων ποιητών (Γιώργου Βέη, Νίκου Δήμου, Νάσου Θεοφίλου, Γιάννη Κοντού, Χριστόφορου Λιοντάκη, Αλέξανδρου Μπάρα) με θέμα το φαγητό.

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.