Οι έμποροι των εθνών / ΣΤΕΓΗ
menu

Οι έμποροι των εθνών

του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Τρίτη & Τετάρτη, 25 & 26 Οκτωβρίου και 1 & 2 Νοεμβρίου
11:00-13:30
Μικρή Σκηνή
Μία παράσταση που μπορεί να συσχετιστεί με τη σχολική ύλη και να δώσει υλικό για περαιτέρω εξερεύνηση και διαφορετικές αναγνώσεις του έργου του Παπαδιαμάντη.
8 € ανά μαθητή
Η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό την έρευνα και τη διάδοση του Μουσικού Θεάτρου. Το ιδιαίτερο στίγμα των παραστάσεών της είναι ότι τα επιμέρους στοιχεία, δηλαδή ο λόγος, η μουσική, το τραγούδι, η κίνηση, δεν υπακούουν σε μια δεδομένη ιεραρχία, αλλά σε μια διαφορετική –μουσική, θεατρική, κινησιολογική– παρτιτούρα κάθε φορά, που επιτρέπει την αλληλοδιείσδυση των επιμέρους στοιχείων και την ανάπτυξη νέων εκφραστικών δομών. Η ΟΠΕRΑ έχει ήδη κλείσει μια δεκαετία διαρκούς παρουσίας στο χώρο του ελληνικού θεάτρου και έχει παρουσιάσει, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, μια σειρά παραστάσεων με τις οποίες διερευνήθηκαν επιμέρους στοιχεία του σκηνικού κώδικα και προτάθηκαν ποικίλες σύνθετες ή μη φόρμες.

Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η ΟΠΕRΑ προτείνει ένα σκηνικό εγχείρημα βασισμένο στο δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα, Οι έμποροι των εθνών (1882). Με πλαίσιο την εποχή της βενετικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και την ευρύτερη πολιτική διάσταση που αναδύεται από αυτήν στον άξονα της συγκρουσιακής σχέσης Ανατολής και Δύσης, το έργο διαπραγματεύεται την υπέρβαση των ορίων της ανθρώπινης φύσης που καταπονείται στη δίνη μιας ερωτικής παρόρμησης.

Η παράσταση προτείνει την ανάπτυξη μιας σύνθετης θεματικής που αποπειράται να   συνδυάσει τη σκηνική αφήγηση με τη μουσικότητα. Στόχος της είναι να αναδείξει με σύγχρονη θεατρική ματιά ένα κείμενο του 19ου αι., πολυσήμαντο, πολυκύμαντο και διαχρονικό, με το χαρακτηριστικό γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη.

Οι ηθοποιοί και οι μουσικοί, με εργαλεία τους το λόγο και τη μουσική, αλλά και μέσω της σκηνικής σύνθεσης, όπου λόγος, μουσική και κίνηση δημιουργούν πλούσιες εκφραστικές «χειρονομίες», υπηρετούν την αφήγηση της ιστορίας και την φωτίζουν, δίνοντας συμβολική υπόσταση στα γεγονότα. Ο χορός διασταυρώνεται με τις ατομικές φωνές, το αφηγηματικό με το δραματικό στοιχείο και η θεατρική με τη μουσική ποιότητα.

Μία παράσταση που μπορεί να συσχετιστεί με τη σχολική ύλη και να δώσει υλικό για περαιτέρω εξερεύνηση και διαφορετικές αναγνώσεις του έργου του Παπαδιαμάντη.

συντελεστές

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΠΕRA
Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μαϊστράλη
B΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Ερμηνεύουν
οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Καλλιβρετάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Παρασύρη, Δανάη Σαριδάκη
και οι μουσικοί: Ιάκωβος Παυλόπουλος, Σοφία Ευκλείδου

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου

Κρατήσεις:
Για κρατήσεις είναι απαραίτητη η συνεννόηση με την Υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, Μυρτώ Λάβδα. Οι κράτησεις είναι προτιμότερο να γίνονται με e-mail στο education@sgt.gr ή τηλεφωνικώς στο 213-017-8034.
 
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

25 Οκτ 2011

19:00 Κεντρική Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Ο συγγραφέας και οι ήρωές του

22 Οκτ 2011

23:30 Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση με την Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA