Στην οθόνη φως / ΣΤΕΓΗ
menu
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 10 Νοεμβρίου 2011 μέχρι και τις 4 Μαΐου 2012
11:00-13:00
5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου
Η παράσταση αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία των υπολογιστών και των προβολών για να μιλήσει με τόλμη και διεισδυτικότητα για τα μεγάλα διλήμματα και τις κρίσιμες αποφάσεις της εφηβείας.
8 € ανά μαθητή (περιλαμβάνεται και το εργαστήριο)
Με τη μορφή του θεάτρου για εφήβους, η θεατρική διαδικασία βρίσκει ξανά τον ουσιαστικό της παιδευτικό ρόλο. Θέτοντας επί σκηνής τα καυτά διλήμματα που αφορούν άμεσα τους νέους της εποχής μας, το εφηβικό θέατρο μιλάει τη γλώσσα των εφήβων και αποφεύγει την παγίδα του διδακτισμού, ώστε να προβληματίσει, να αφυπνίσει και, πάνω απ’ όλα, να διαπλάσει ενεργούς πολίτες στην εποχή της κρίσης. Πρωτοπόρα στον τομέα του εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα, η ομάδα Grasshopper και η καλλιτεχνική υπεύθυνή της, η σκηνοθέτης και παιδοψυχίατρος Σοφία Βγενοπούλου, παρουσιάζουν το καινούργιο έργο του καταξιωμένου συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, ειδικά γραμμένο για την παράσταση…

Ένα μεγάλο μυστικό βάζει σε δοκιμασία τη φιλία μιας παρέας εφήβων και απειλεί να τινάξει στον αέρα την ισορροπία ενός ολόκληρου σχολείου. Αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού στο DVD και όλα θα βγουν στο φως, η οθόνη θα πάρει φωτιά! Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, πώς πρέπει να σταθεί κανείς απέναντι στην ιδιωτική ζωή των άλλων και πώς να διαχειριστεί τα δικά του ανομολόγητα μυστικά; Η παράσταση Στην οθόνη φως αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία των υπολογιστών και των προβολών για να μιλήσει με τόλμη και διεισδυτικότητα για τα μεγάλα διλήμματα και τις κρίσιμες αποφάσεις της εφηβείας.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της παράστασης αποτελεί το βιωματικό εργαστήριο, ειδικά προσαρμοσμένo στο μαθητικό κοινό, που οργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης σε συνεργασία με τους ειδικευμένους θεατρολόγους της ομάδας, οι οποίοι έχουν μακροχρόνια πείρα στην εκπαίδευση.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και ερεθισμάτων με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές, καθώς και βιωματικά παιχνίδια, ασκήσεις και σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Στόχος του είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις τεχνικές του θεάτρου και του κινηματογράφου και η συγκεκριμενοποίηση των ερεθισμάτων που πήραν από την παράσταση, έτσι ώστε να καθοδηγηθούν στο πώς οι προσωπικές και κοινωνικές ανησυχίες τους μπορούν να βρουν οδό έκφρασης και εκτόνωσης μέσα από το θέατρο.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν πάνω σε κρίσιμες έννοιες για τη ζωή τους, όπως:

• Διαμόρφωση της προσωπικότητας και προστασία της ιδιωτικής ζωής
• Οπτικοακουστική αγωγή (media literacy)
• Ανάληψη ρόλου και ευθύνης σε μια νεοσχηματιζόμενη κοινωνία
Το υλικό που θα προκύψει από αυτή την εξάμηνη αλληλεπίδραση με το κοινό, δηλαδή τους μαθητές των διαφορετικών σχολείων, θα ενσωματωθεί στις παραστάσεις του έργου που θα δοθούν το Μάιο (11-13 Μαΐου) στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.


ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Πριν από την επίσκεψη στη Στέγη: Χρήση εκπαιδευτικού πακέτου

Πρόκειται για εκπαιδευτικό υλικό στο οποίο έχουν πρόσβαση οι εκπαιδευτικοί πριν από την παρακολούθηση της παράστασης, με πρακτικές ιδέες και οδηγίες για την προετοιμασία των μαθητών αλλά και την αξιοποίηση των υλικών της παράστασης μέσα στην τάξη. Το πακέτο αξιοποιεί «μεθόδους ενεργητικής συμμετοχής» (π.χ. έρευνα, συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια), «βιωματικές μεθόδους» (π.χ. αυτοσχεδιασμός, γράψιμο-σε-ρόλο) καθώς και μεθόδους του «εκπαιδευτικού δράματος» (π.χ. Θέατρο της Εικόνας) προκειμένου να οδηγήσει τους μαθητές σε έναν τρόπο σκέψης δημιουργικό και κριτικό σε σχέση με τα προβλήματα της ηλικίας τους και της ζωής τους, σε συνάφεια με τον προβληματισμό που θέτει η παράσταση.

Μετά την επίσκεψη στη Στέγη: Επίσκεψη στη σχολική τάξη

Επισκεπτόμαστε επιλεγμένες θεατρικές ομάδες σε σχολεία προκειμένου να τις καθοδηγήσουμε να φτιάξουν το δικό τους σύντομο δρώμενο σχετικά με τα θέματα που θίγει η παράσταση!

Η δράση αυτή πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης.


Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με σχολεία και εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εάν το επιλέξουν στο πλαίσιο Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

συντελεστές

Συγγραφέας: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Επιμέλεια κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου
Σκηνοθεσία Video: Κώστας Χαϊδαλής
Σχεδιασμός Ήχου-Επιμέλεια Μουσικής: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής
Δραματουργική συνεργασία & Επιμέλεια εκπαιδευτικού πακέτου: Κατερίνα & Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Σκουρλή
Ερμηνεύουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Βαγγέλης Κρανιώτης, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Θεανώ Μεταξά, Νατάσα Παπανδρέου

Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι "Momo" του ελληνικού συγκροτήματος Kill the Cat

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Β’ Γυμνασίου μέχρι και Γ’ Λυκείου

Κρατήσεις:
Η δήλωση/κράτηση συμμετοχής είναι απαραίτητη και πάντα σε συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης.
Tηλ: 213-017-8034
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

10 Νοε 2011 - 13 Μαϊ 2012

19:00 5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου
12 € | Μειωμ. 10 €

ΘΕΑΤΡΟ

Σοφία Βγενοπούλου / Ομάδα Grasshopper "Στην οθόνη φως" του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη