Όλες οι εκδηλώσεις του Μαρτίου / ΣΤΕΓΗ
menu

Όλες οι εκδηλώσεις του Μαρτίου

28 Φεβ 2011
ΜΟΥΣΙΚΗ: Στις 4, 5 & 6 Μαρτίου η Καμεράτα με όργανα εποχής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και σκηνογράφο Πάρι Μέξη και με εκελεκτούς συντελεστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν την όπερα του Γκλουκ, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή. Μια μοναδική σύμπραξη ποίησης και μουσικής, αλλά και μουσικών παραδόσεων, από τη Σαβίνα Γιαννάτου & το Constantinople ensemble, στις 10 Μαρτίου, με μελοποιήσεις ποιημάτων της Σαπφούς και εκλεκτούς καλεσμένους επί σκηνής. Στις 20 Μαρτίου το σχήμα Duo Goliardi του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα και του ακορντεονίστα Κωνσταντίνου Ράπτη θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στη μουσική ιστορία και την ευρωπαϊκή πολυφωνική μουσική, από το 14ο μέχρι τον 21ο αιώνα και από τα virelai του Μασώ μέχρι έργα νέων Ελλήνων συνθετών. Στις 28 Μαρτίου ο Κύκλος Ελληνικό Τραγούδι συμπράττει με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, για την ανάδειξη του έργου νέων Ελλήνων δημιουργών. Στις 29 Μαρτίου ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας και του λαούτου Σωκράτης Σινόπουλος σχηματίζει ντουέτα με κορυφαίους Έλληνες μουσικούς παρουσιάζοντας διασκευές από το ρεπερτόριο των μουσικών παραδόσεων του ελληνικού χώρου καθώς και συνθέσεις του ίδιου και των φιλοξενούμενων μουσικών. Και στις 31 Μαρτίου, η πρώτη μέρα του τριήμερου Borderline Festival, ενός φεστιβάλ που επιδιώκει να θίξει καλλιτεχνικές καταστάσεις που πραγματεύονται ποικίλα όρια. Τη συγκεκριμένη βραδιά θα εμφανιστούν στη σκηνή δύο πολύ ενδιαφέροντα σχήματα, ο Pierre Bastien με τον Phnophani και ο Phill Niblock με τον Thomas Ankersmit.

ΘΕΑΤΡΟ: Από τις 3 έως τις 19 Μαρτίου η ομάδα projector παρουσιάζει το έργο του Χάινερ Μύλλερ Η αποστολή (Ανάμνηση από μιαν επανάσταση). Ο σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς επιχειρεί, στην πρώτη παράσταση της Αποστολής στη χώρα μας, να διερευνήσει μέσα από αυτό την έννοια της επανάστασης σε μια διαρκώς μεταλλασσόμενη ελληνική κοινωνία.

ΧΟΡΟΣ: Δύο χορευτικές παραγωγές αυτόν το μήνα στη Στέγη. Επτά θανάσιμα αμαρτήματα από την ομάδα ύψιλον, από τις 19 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, και Cover up από τους Μανταφούνη/ Mazliah/ Zahry, από τις 23 έως τις 26 Μαρτίου. Στην πρώτη περίπτωση, η σπουδαία Ελληνίδα χορογράφος Αγγελική Στελλάτου και ο συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος ενώνουν τις δυνάμεις τους ορίζοντας το πνεύμα της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο τέχνες που ανέκαθεν ερωτοτροπούσαν: μουσική και χορός. Στο Cover up, ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάυ Ζάρυ, με διαφορετικές καταβολές, αλλά και κοινές εμπειρίες από την εξαιρετική ομάδα χορευτών του Φορσάυθ, προσεγγίζουν τη δημιουργική διαδικασία προκειμένου να θίξουν ζητήματα που αφορούν το ρόλο του ερμηνευτή στη σύγχρονη χορογραφία και να προσδιορίσουν εκ νέου την έννοια του «θεάματος».

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ: Στις 27-28 Μαρτίου & 3-4 Απριλίου, η εικαστικός και περφόρμερ Κατερίνα Αντωνακάκη παρουσιάζει ένα θέαμα που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Το Περίπου 0,618, όπως τιτλοφορείται, είναι μια παράσταση με επιρροές από το χώρο της φιλοσοφίας, που απευθύνεται όμως σε θεατές όλων των ηλικιών και διερευνά την χρήση των χώρων στην καθημερινότητά μας.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Στις 15 Μαρτίου εγκαινιάζεται η φετινή έκθεση εικαστικών στους χώρους της Στέγης. Η έκθεση Πολυγλωσσία αφενός αφορά εν ζωή καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν γεννηθεί ή ζουν και δημιουργούν εκτός Ελλάδας, και αφετέρου έχει βασικό αίτημα να καλύψει όλα τα μέσα εικαστικής έκφρασης. Με την Πολυγλωσσία, οι εικαστικές τέχνες ανακαλούν τα Γράμματα, κάνοντας έτσι μια αναφορά στη διττή δραστηριότητα της Στέγης.

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ: Στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, φιλοξενούνται και το Μάρτιο πολύ ενδιαφέροντες ομιλητές. Στις 2 Μαρτίου, τρεις σύγχρονοι και καταξιωμένοι συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών από ισάριθμες χώρες της Μεσογείου, ο Αλγερινός Maurice Attia, ο Τούρκος Celil Oker και ο Πέτρος Μάρκαρης, συζητούν για... Το νουάρ της Μεσογείου. Στις 9 Μαρτίου ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Texas A&M των ΗΠΑ, θα μας μυήσει στο περίφημο πείραμα του CERN, σε μια ομιλία με τίτλο Πολυσύμπαν (Multiverse) και LHC. Στις 17 Μαρτίου, Ηθικό, Νόμιμο, Πολιτικό: Μια συζήτηση για τις βασικές έννοιες που ξεχάσαμε, με τους Avishai Margalit, Φιλήμονα Παιονίδη, Thomas Scanlon και Σταύρο Τσακυράκη. Στις 23 Μαρτίου, ο Ηλίας Κανέλλης και η Zeina Abirached εξετάζουν την Προσέγγιση της Ιστορίας μέσα από τα graphic novels. Και στις 30 Μαρτίου, το θέμα της εκδήλωσης είναι Επιστήμη και θρησκεία. Μια δύσκολη σχέση; Ομιλητές: Paolo Flores d’ Arcais, A.C. Grayling, Σταύρος Ζουμπουλάκης και Στάθης Ψύλλος.
Όλες οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκθέσεων & Εκδηλώσεων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, με εξαίρεση τη διάλεξη της 9ης Μαρτίου, που φιλοξενείται στην Κεντρική Σκηνή.
Υπενθυμίζουμε ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας (η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση). Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.