Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» / ΣΤΕΓΗ
menu

Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»

Ο Ζαχαροζυμωμένος

2 - 4 Φεβρουαρίου 2011
11:00
Μικρή Σκηνή
1 ώρα
Στον <em>Ζαχαροζυμωμένο</em>, έργο βασισμένο σε παραμύθι της Μάνης, η Εμμανουέλα Καποκάκη συνεχίζει την προσωπική της αναζήτηση στη σχέση ηθοποιού-κούκλας.
Στο δύσκολο είδος που είναι το θέατρο για νέους θεατές η ομάδα «Πράσσειν Άλογα» έχει από το 1997 διαμορφώσει με επιτυχία το δικό της καλλιτεχνικό προφίλ. Εικαστικό Θέατρο Κούκλας χαρακτηρίζει τη δουλειά της η δημιουργός της ομάδας Εμμανουέλα Καποκάκη και απευθύνει τις παραστάσεις της τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους θεατές. Τι είναι λοιπόν αυτό που συγκινεί παιδιά και μεγάλους σ’ ένα θέατρο που αφηγείται με το δικό του τρόπο παραμύθια; Η συνάντηση επί σκηνής ηθοποιού και κούκλας παραμένει πάντα εξαιρετικά ελκυστική. Η ομάδα «Πράσσειν Άλογα» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική των παραστάσεων. Οι κούκλες που χρησιμοποιούνται είναι φτιαγμένες από τους ίδιους. Οι παραστάσεις προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, συνδυασμό δράσης ηθοποιού και κούκλας.

Η Εμμανουέλα Καποκάκη, με διακρίσεις, βραβεία και διεθνείς συμμετοχές στο ενεργητικό της, συνεχίζει στον Ζαχαροζυμωμένο την προσωπική της αναζήτηση πάνω στη σχέση ηθοποιού-κούκλας. Στο έργο, που είναι βασισμένο στο παραμύθι της Μάνης «Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος», σε απόδοση της Αθηνάς Μπίνιου, η ηθοποιός ενσαρκώνει την Ταρώ που πλάθει με διάφορα φαγώσιμα υλικά τον αγαπημένο της, μια κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος, όπως αυτή τον θέλει. Η πραγματικότητα όμως θα αποδειχθεί σκληρή για το ερωτευμένο ζευγάρι που γύρισε την πλάτη του στη συντηρητική κοινωνία του τόπου. Η Ταρώ και ο καλός της θα χωρίσουν για να ανταμώσουν ξανά μετά την περιπετειώδη περιπλάνηση αυτογνωσίας της ηρωίδας. Σώμα και κούκλες πορεύονται πλάι-πλάι στη διάρκεια του θεατρικού ταξιδιού συμβολίζοντας σχέσεις και εκφράζοντας συναισθήματα. Φιγούρες τρισδιάστατες, μηχανικά παιχνίδια και γαντόκουκλες ζωντανεύουν και συντροφεύουν την Ταρώ στην αναζήτησή της. Αδιάσπαστο κομμάτι της δράσης αποτελεί και το σκηνικό, καθώς μετασχηματίζεται κατά τη διάρκεια της παράστασης, αντικατοπτρίζοντας τα όνειρα, τις επιθυμίες και τους φόβους της νέας γυναίκας. Όλα συνηγορούν στη δημιουργία μιας μαγικής ατμόσφαιρας που θέλγει και ψυχαγωγεί τον θεατή.

συντελεστές

Η παράσταση είναι βασισμένη σε παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης.

Καλλιτεχνική υπεύθυνος, δημιουργός και περφόρμερ: Εμμανουέλα Καποκάκη
Μουσική σύνθεση: Κώστας Mπεβεράτος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
 
Με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών
Η ομάδα «Πράσσειν Άλογα» επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

4 Φεβ 2011

18:00 5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου
€10 το κάθε παιδί (€7 όταν πρόκειται για αδέλφια) και €5 καθένας από τους γονείς

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Οικογενειακό εργαστήριο κατασκευής & εμψύχωσης κούκλας