Συζήτηση με τον Ανέστη Αζά και την Ελένη Βαροπούλου / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση με τον Ανέστη Αζά και την Ελένη Βαροπούλου

projector


10 Μαρτίου 2011
22:45
Μικρή Σκηνή
Ο Ανέστης Αζάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε θεατρολογία στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και σκηνοθεσία στην ανώτατη δραματική σχολή Ernst Busch του Βερολίνου. Στο πλαίσιο των σπουδών του εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στο βερολινέζικο θέατρο Volksbühne, πλάι στον Dimiter Gotscheff, με τον οποίο συνεργάστηκε και στους Πέρσες για το Εθνικό Θέατρο (Επίδαυρος 2009). Έχει σκηνοθετήσει για το θέατρο, μεταξύ άλλων, τις εξής παραστάσεις: Όπερα σε 4 νότες (Komische Oper, Βερολίνο), Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας του Δημήτριου Κορομηλά (Θέατρο Επί Κολωνώ 2006, Φεστιβάλ Αθηνών 2007), My Young and Foolish Heart της Anja Hilling (BAT, Βερολίνο 2008), Sugar Babes - Μια μουσικοθεατρική παράσταση από την πόλη των Σερρών (ΔΗΠΕΘΕ Σερρών 2009), Sabine X του Μανώλη Τσίπου (Εθνικό Θέατρο 2009), Αποστολή στον Πλανήτη Γη του Σάκη Σερέφα (ΚΘΒΕ 2010) και Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι του Bernard-Marie Koltès (Χώρα 2010, Bios 2011).

Θεατρολόγος, μεταφράστρια και κριτικός, η Ελένη Βαροπούλου από το 1974 εργάστηκε ως κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος σε διάφορες ελληνικές εφημερίδες (Η Αυγή, Πρωινή Ελευθεροτυπία, Η Μεσημβρινή και κυρίως Το Βήμα). Αρθρογράφησε βασικά γιά ευρωπαϊκά πολιτιστικά θέματα και τις σύγχρονες τάσεις στο διεθνές θέατρο. Μετέφρασε κείμενα των Χάινερ Μύλλερ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Χέρμαν Μπροχ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γκαίτε, Ευρυπίδη και Αισχύλου. Οι μεταφράσεις του Χάινερ Μύλλερ και το βιβλίο της Το Ζωντανό Θέατρο – Δοκίμιο για τη σύγχρονη σκηνή (2003) έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Άγρα. Μετάφραση του Ζωντανού Θεάτρου εκδόθηκε από το Theater der Zeit (Βερολίνο). Δίδαξε θεατρολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πάτρας, Θεσσαλονίκης, στο Institut fur Theater-, Film-und Medienwissenschaft του J.W. Goethe Universität (Φρανκφούρτη, Γερμανία) καθώς και σύγχρονο ελληνικό θέατρο στο Freie Universität του Βερολίνου. Διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1984-92), ενώ δημιούργησε και διηύθυνε το Φεστιβάλ Αργούς (1992-97).

συντελεστές

Συντονισμός: Βίκτωρ Αρδίττης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.