Συζήτηση με τον Toshiki Okada / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση με τον Toshiki Okada

Toshiki Okada / Chelfitsch


11 Νοεμβρίου 2011
22:30
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση με τον σκηνοθέτη της παράστασης Hot Pepper, Air Conditioner, and the Farewell Speech, Τόσικι Οκάντα.

Ο Τόσικι Οκάντα γεννήθηκε στη Γιοκοχάμα το 1973 και δημιούργησε το θίασο chelfitsch το 1997. Έκτοτε έχει γράψει και σκηνοθετήσει όλες τις παραγωγές της ομάδας, θέτοντας σε εφαρμογή μια ιδιαίτερη μέθοδο, από την οποία ξεχωρίζουν η χρήση μιας κατεξοχήν δημώδους ιαπωνικής γλώσσας και η μοναδική χορογραφία του. Το 2005, το έργο του Five Days in March [Πέντε ημέρες του Μαρτίου] απέσπασε το αναγνωρισμένο θεατρικό βραβείο Kishida, ενώ την ίδια χρονιά το Air Conditioner έφτασε στους τελικούς των βραβείων χορογραφίας Toyota. Το Φεβρουάριο του 2007 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή από νουβέλες, με τίτλο Το τέλος του ειδικού χρόνου που μας επέτρεψαν να έχουμε, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Κενζαμπούρο Όε.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αποσπάσει την προσοχή διεθνώς, όχι μόνο από τον κόσμο του θεάτρου και τη σκηνή του σύγχρονου χορού, αλλά επίσης και από τους χώρους των εικαστικών και της λογοτεχνίας. Έχει προσκληθεί σε διάφορα καλλιτεχνικά κέντρα, μουσεία και φεστιβάλ. Το Μάρτιο του 2008 παρουσίασε το Freetime, ένα έργο σε συμπαραγωγή με το KUNSTEN FESTIVAL DES ARTS των Βρυξελλών, το Wiener Festwochen της Βιέννης και το Festival d’Automne του Παρισιού.

Τον Οκτώβριο του 2009 παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Βερολίνο το Hot Pepper, Air Conditioner, and the Farewell Speech, σε συμπαραγωγή με το Hebbel Am Ufer, το οποίο στη συνέχεια περιόδευσε σε 13 πόλεις εντός και εκτός Ιαπωνίας. Παρότι τα έργα του εξακολουθούν να είναι γραμμένα στην ιαπωνική, αρκετά από αυτά έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στο εξωτερικό.

συντελεστές

Συντονισμός
Κάτια Αρφαρά
Υπεύθυνη Τομεών Θεάτρου & Χορού Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών