Θέατρο χωρίς σκηνοθέτη: Πώς δουλεύει μια κολλεκτίβα ηθοποιών; / ΣΤΕΓΗ
menu

Θέατρο χωρίς σκηνοθέτη: Πώς δουλεύει μια κολλεκτίβα ηθοποιών;

Ένα σεμινάριο/εργαστήριο από τους tg STAN

tg STAN


Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011
11:00-15:00
5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου
20 € ανά άτομο
H βελγική κολλεκτίβα tg STAN προσφέρει ένα μοναδικό σεμινάριο/εργαστήριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να μυηθούν στη φιλοσοφία, τη μεθοδολογία και την πρακτική τους. Στη δουλειά των tg STAN δίνεται έμφαση στην ανεξαρτησία των ηθοποιών από την «εξουσία» του σκηνοθέτη και του συγγραφέα. Οι ηθοποιοί κάνουν τα πάντα μόνοι τους: δεν συνεργάζονται με σκηνοθέτες, δραματουργούς, σκηνογράφους. Πώς δουλεύει ένας ηθοποιός, πώς υποδύεται ένα ρόλο, πώς χειρίζεται ένα κείμενο και το ρεπερτόριο που έχει στα χέρια του;

Το θεατρικό σχήμα Toneelspelersgezelschap STAN το ίδρυσαν τέσσερις ηθοποιοί που αποφοίτησαν συγχρόνως, το 1989, από το Ωδείο της Αμβέρσας: Οι Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Waas Gramser και Frank Vercruyssen δεν ήθελαν να ενταχθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα θεατρικά σχήματα, στα οποία φαίνεται πως διέκριναν μόνον υπέρμετρο αισθητισμό, ξένα προς τον κόσμο φορμαλιστικά πειράματα και το χέρι του (υπερβολικά) κυρίαρχου σκηνοθέτη.

Ήθελαν να μετατοπίσουν την έμφαση στη δική τους υπόσταση, ως ηθοποιών, στις δικές τους δυνατότητες, στις δικές τους έκδηλες αποτυχίες. Επιθύμησαν να αποτινάξουν την ψευδαίσθηση και να εστιάσουν στο καθαρό παίξιμο –κατ’ αντιδιαστολή, αν χρειαστεί–, σε μιαν έντονα προσωπική και αδιάλλακτη δέσμευση στον θεατρικό χαρακτήρα και στην ιστορία που έχει κάποιος ή κάποια ν’ αφηγηθεί.

Μετά από τις πρώτες λίγες παραγωγές, ο Waas Gramser εγκατέλειψε το σχήμα, στο οποίο εντάχθηκε η Sara De Roo. Ο Thomas Walgrave έγινε ο μόνιμος σκηνογράφος τους.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Φοιτητές σχολών θεάτρου, επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες.

Προϋποθέσεις:
Βασική γνώση της αγγλικής γλώσσας

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8004
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα