Συζήτηση με τον Lloyd Newson / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση με τον Lloyd Newson

DV8 Physical Theatre


9 Δεκεμβρίου 2011
19:00
5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου
Συζήτηση με τον χορογράφο Λόυντ Νιούσον πριν από την παράσταση Can We Talk About This?, των DV8 Physical Theatre.

Το έργο που έχει επιδείξει ο Λόυντ Νιούσον από το 1986, ως επικεφαλής της ομάδας DV8 Physical Theatre, έχει μια δυναμική επίδραση στο σύγχρονο χοροθέατρο. Οι δουλειές του με την ομάδα DV8, είτε στη σκηνή είτε σε φιλμ (ανάμεσά τους και το Strange Fish που θα δούμε στην Αθήνα), έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Γεννημένος στην Αυστραλία, ο Νιούσον έδειξε ενδιαφέρον για το χορό ενώ σπούδαζε ψυχολογία και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Εγκαταστάθηκε λοιπόν στη Βρετανία και σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου. Συνεργάστηκε ως χορευτής και/ή χορογράφος με  διάφορες ομάδες (Modern Dance Ensemble, Impulse Dance Theatre/New Zealand Ballet Company, One Extra Dance Theatre, Extemporary Dance Theatre) προτού αποφασίσει να σχηματίσει τη δική του.

Από νωρίς ο Νιούσον θεώρησε ότι η δουλειά του, λόγω της αφηγηματικής υποδομής της, θα μπορούσε να μεταφερθεί με επιτυχία στην οθόνη. Οι κινηματογραφιστές David Hinton και Clara von Gool ανέλαβαν να μεταφέρουν στην οθόνη τρεις από τις παραστάσεις των DV8, ενώ ο ίδιος ο Νιούσον σκηνοθέτησε την τελευταία ταινία τους, The Cost of Living (2004/5). Το έργο αυτό έχει αποσπάσει 16 διεθνή βραβεία. Το έργο του Νιούσον δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί, καθώς πηγάζει πάντα από ένα μείγμα χορού, λόγου, θεάτρου και κινηματογράφου. Τον ενδιαφέρει να παρουσιάζει κάθε φορά μια νέα δουλειά παρά να επανερμηνεύει υπάρχοντα έργα ή να διασκευάζει κλασικά μπαλέτα. Στα τελευταία έργα το ενδιαφέρον του στρέφεται στη σχέση μεταξύ σωματικής κίνησης και κειμένων που προέρχονται από πραγματικές συνεντεύξεις.

συντελεστές

Συντονισμός: Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος