Workshop με τον Ramón López / ΣΤΕΓΗ
menu
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012
12:00-14:00
Αίθουσα χορού
Είσοδος ελεύθερη
Ο ντράμερ και συνθέτης Ραμόν Λόπες είναι από τους πιο σεβαστούς Ευρωπαίους μουσικούς της εποχής μας, στο χώρο της σύγχρονης τζαζ και αυτοσχεδιαστικής μουσικής. Η γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, το 2008.

Γεννήθηκε το 1961 στο Αλικάντε της Ισπανίας. Ξεκίνησε τη μαθητεία του στα κρουστά αυτοδίδακτος, στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Κομβικό σημείο στη σταδιοδρομία του υπήρξε η παρακολούθηση μιας σόλο συναυλίας του Max Roach το 1980, η οποία άλλαξε συθέμελα την κατανόηση του για τη μουσική. Πέρασε από διάφορα γκρουπ της γενέτειράς του ώσπου αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 1985, όπου σταδιακά ενεπλάκη στην πειραματική μουσική σκηνή της Γαλλίας. Συγχρόνως, ανέπτυξε ενδιαφέρον για την ινδική μουσική και έκανε μαθήματα τάμπλα με δάσκαλο τον Krishna Govinda K.C. Σήμερα, διδάσκει ο ίδιος ινδική μουσική, μαζί με τον Patrick Moutal, στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού (1994-2001). To 1997 κυκλοφόρησε τις πρώτες του ηχογραφήσεις ως leader, ένα άλμπουμ σόλο ντραμς, στη βρετανική εταιρεία Leo που ειδικεύεται στη free jazz και τον αυτοσχεδιασμό. Πέρα από την τζαζ και την ινδική μουσική, μια άλλη αγάπη του είναι η φλαμένκο κι εκεί έχει συνεργαστεί με ορισμένα κορυφαία ονόματα του είδους (Carmen Linares, Esperanza Fernández, Inés Bacán, Gerardo Núñez, Rafael de Utrera, Chano Domínguez). Οι μουσικές του διαδρομές χαρακτηρίζονται συχνά από προκλήσεις, όπως οι διασκευές του σε τραγούδια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (2001) ή τα ντουέτα του που είναι αφιερωμένα στον Roland Kirk (2002). Από το 1997 έως το 2000 ήταν ντράμερ στη φημισμένη γαλλική Εθνική Ορχήστρα Τζαζ, υπό τη διεύθυνση του Didier Levallet, ο οποίος εξακολουθεί να διευρύνει το παραδοσιακό λεξιλόγιο της ορχήστρας με νέα στοιχεία. Μεταξύ πολλών άλλων, έχει συνεργαστεί –είτε σε ζωντανές εμφανίσεις είτε σε στούντιο ηχογραφήσεις– με τους παρακάτω αβάν-γκαρντ τζαζίστες: Beñat Achiary, Rashied Ali, Majid Bekkas, Anthony Coleman, Andrew Cyrille, Sophia Domancich, Agustí Fernández, Glenn Ferris, Sonny Fortune, Barry Guy, Charles Gayle, Teppo Hauta-Aho, Howard Johnson, Hans Koch, Joachim Kuhn, Daunik Lazro, Jeanne Lee, Thierry Madiot, Roscoe Mitchell, Joe Morris, Ivo Perelman, Enrico Rava, Paul Rogers, Louis Sclavis, Alain Silva, Archie Shepp, John Surman, Claude Tchamitchian, Mal Waldron, Christine Wodrascka…

Ο Λόπες δεν είναι ένας τυπικός περκασιονίστας. Είναι ένας μουσικός που έχει αφομοιώσει δημιουργικά ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μουσικών παραδόσεων. Του αρέσει να συνεργάζεται με καλλιτέχνες από άλλους χώρους: ηθοποιούς, χορογράφους ή εικαστικούς, όπως αποδεικνύει και η συνεργασία του με τον σκιτσογράφο Wozniak, την οποία θα παρουσιάσουν επίσης στη Στέγη (Mama Afrika).

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Φοιτητές μουσικών σχολών, επαγγελματίες μουσικούς και όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την jazz μουσική και τον αυτοσχεδιασμό.

Γλώσσα:
Αγγλικά