Masterclass με τον Falk Richter / ΣΤΕΓΗ
menu

Masterclass με τον Falk Richter

Το πολιτικό και το προσωπικό σε ένα θέατρο που συνδυάζει χορό, λόγο και μουσική

Schaubühne Berlin


Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Μαΐου 2012
11:00-16:00
Αίθουσα χορού
40 € (βλ. Προϋποθέσεις) *
Ο Φαλκ Ρίχτερ είναι ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς και σκηνοθέτες στην Ευρώπη. Τα έργα του αναλύουν το πολιτικό γίγνεσθαι και τη φυσική και ψυχολογική κατάσταση του σύγχρονου Δυτικού ατόμου. Ο Ρίχτερ γράφει για τις οικονομικές ελίτ, για τον τρόπο που σκέφτονται και δρουν όσοι τις απαρτίζουν, καθώς και για το πώς επιδρούν στο άτομο αυτές οι ιδεολογίες της ευμάρειας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι παραστάσεις του, TRUST και PROTECT ME, που δημιούργησε από κοινού με τη χορογράφο Anouk van Dijk και στις οποίες συμμετέχουν μια ομάδα μουσικών και ηθοποιών από τον καταξιωμένο θίασο Schaubühne του Βερολίνου και χορευτές της ομάδας της Ανούκ Βαν Ντάικ από το Άμστερνταμ, έχουν ανέβει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας.

Το έργο μιλάει για συστήματα που καταρρέουν, για την κατάρρευση της πίστης και την έλλειψη εμπιστοσύνης σε οποιονδήποτε υπάρχοντα πολιτικό ή οικονομικό θεσμό, ως συνέπεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη νέα χιλιετία. Και μιλάει επίσης για το πώς ο κόσμος της οικονομίας επηρεάζει το συναισθηματικό κόσμο του ατόμου, για το πώς οι ίδιες οικονομικές στρατηγικές χρησιμοποιούνται τόσο στις οικονομικές όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Πώς μας επηρεάζει το γεγονός ότι ζούμε σε μια μόνιμη κατάσταση ανάγκης και ότι η συζήτηση για την κρίση μοιάζει να μην έχει τελειωμό; Πώς επιδρά η ιδεολογία της αγοράς στον καθημερινό τρόπο που αισθανόμαστε, αλληλεπιδρούμε και σκεπτόμαστε – στις προσωπικές και τις επαγγελματικές μας σχέσεις; Και ακόμα, πώς μεταφέρουμε αυτά τα ζητήματα σε ένα θέατρο που είναι κατεξοχήν ζωντανό, συναισθηματικό και ενστικτώδες;

Στο masterclass, ο Φαλκ Ρίχτερ θα συζητήσει για τη δουλειά του και θα μιλήσει για το πώς τα πολιτικά και προσωπικά ερωτήματα μπορούν να ενταχθούν σε μια παράσταση. Πώς χτίζεις μια παράσταση όταν το σημείο εκκίνησης δεν είναι το κείμενο; Πώς μπορείς να κάνεις ηθοποιούς και χορευτές να δουλέψουν σε μια κοινή διαδικασία; Πώς χειρίζεσαι τους αυτοσχεδιασμούς και πώς αυτοί μπορούν να μετεξελιχθούν σε μια τελική εκδοχή για την παράσταση;

Το masterclass θα έχει ένα πιο θεωρητικό μέρος, όπου ο Ρίχτερ θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες σχετικά με τις προοπτικές μιας σύγχρονης πολιτικής γραφής και θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα του (σε ελληνική ή αγγλική μετάφραση), από κοινού με τους συμμετέχοντες. Θα υπάρχει επίσης κι ένα πρακτικό μέρος, όπου οι συμμετέχοντες θα ανέβουν στη σκηνή και θα αυτοσχεδιάσουν από κοινού σε κείμενα και κινήσεις και από κοινού επίσης θα αξιολογήσουν αυτούς τους αυτοσχεδιασμούς.

διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα:
Αγγλικά

Απευθύνεται σε:
Δραματουργούς, συγγραφείς και σκηνοθέτες (επαγγελματίες και τελειόφοιτους φοιτητές)

* Προϋποθέσεις:
Επαρκής κατανόηση της αγγλικής γλώσσας. Βιογραφικό σημείωμα στα αγγλικά. Ανάγνωση των παρακάτω έργων (οι ελληνικές μεταφράσεις τους είναι διαθέσιμες από το Ινστιτούτο Γκαίτε):
UNTER EIS (UNDER ICE)
IM AUSNAHMEZUSTAND (STATE OF EMERGENCY)
PROTECT ME
GOTT IST EIN DJ (GOD IS A DJ)
 
Κόστος:
30 € (η καταβολή θα γίνει την πρώτη μέρα του masterclass, και πριν από την έναρξή του, στο ισόγειο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών)
και
10 € για το φάκελο με το υλικό των μεταφράσεων από τα έργα που πρόκειται να διαβαστούν.
Οι ενδιαφερόμενοι θα παραλαμβάνουν το φάκελο με το υλικό από το Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, 10033 Αθήνα) από τη Δευτέρα 7 Μαΐου, και ώρες 09:00-14:00.

Κρατήσεις:
Λόγω περιορισμένων θέσεων, παρακαλούμε να υποβάλετε βιογραφικό (CV), στα αγγλικά, έως την Τετάρτη 2 Μαΐου 2012, μέσω e-mail στη διεύθυνση education@sgt.gr (υπ' όψιν Μυρτώς Λάβδα). Απαντήσεις έως την Τρίτη 8 Μαΐου 2012.
 
Σημείωση:
- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο YouTube βίντεο με αποσπάσματα από δουλειές του Φαλκ Ρίχτερ. Πιο συγκεκριμένα μπορούν να κάνουν αναζήτηση για: "FALK RICHTER TRUST" "FALK RICHTER UNTER EIS" "FALK RICHTER PROTECT ME" "FALK RICHTER PLAY LOUD".
- Φροντίστε να έχετε άνετα ρούχα μαζί σας για τους αυτοσχεδιασμούς!