Συζήτηση με τα μέλη του Mehr Theatre Group / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση με τα μέλη του Mehr Theatre Group

A.R. Koohestani / Mehr Theatre Group


16 Μαρτίου 2012
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση με το κοινό, μετά την παράσταση Amid the Clouds, με τους δύο πρωταγωνιστές, την Baran Kosari και τον Hassan Madjooni.

Η Μπαράν Κοσαρί γεννήθηκε το 1985 στην Τεχεράνη. Κόρη της πρωτοπόρου Ιρανής σκηνοθέτριας Rakhshan Bani Etemad και του παραγωγού ταινιών Jahangir Kosari, θεωρείται ήδη –παρά τη μικρή ηλικία της– καταξιωμένη ηθοποιός στη χώρα της. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Σουρέ, ενώ έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση σε ηλικία 6 ετών, στην ταινία The Best Papa of the World (1991). Έκτοτε, έπαιξε στις ταινίες της μητέρας της: Nargess (1991), Rusari-ye Abi (1994, αγγλ. τίτλος The Blue-Veiled ή The Blue Scarf, ελλ. Η γυναίκα με το πέπλο), Banoo-ye Ordibehesht (1998, αγγλ. The May Lady), Zir-e Pust-e Shahr (2000, αγγλ. Under the Skin of the City), Ruzegar-e ma (2001, αγγλ. Our Times, ντοκυμανταίρ). Το 2007 ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου στα Κινηματογραφικά Βραβεία Ασίας και Ειρηνικού για την ερμηνεία της στην ταινία Mainline, ενώ έχει βραβευτεί στο 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Fajr της Τεχεράνης (καλύτερη ηθοποιός, 2007), στην 11η Γιορτή Ιρανικού Κινηματογράφου (καλύτερη ηθοποιός, 2007) και στο 1ο Εθνικό Φεστιβάλ Νέων Ιρανών Κινηματογραφιστών (καλύτερη ηθοποιός, 2010).

Η Μπαράν Κοσαρί έχει παράλληλα και σταδιοδρομία στο θέατρο, έχοντας παίξει στο Over the Mirror (1997), σε σκηνοθεσία Azita Hajian, και στα Amid the Clouds (2006) και Quartet: A Journey North (2007), αμφότερα σε σκηνοθεσία του Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί και με επιτυχημένες περιοδείες στην Ευρώπη.

Ο Χασσάν Ματζουνί είναι θεατρικός σκηνοθέτης, ηθοποιός, σκηνογράφος, καθηγητής πανεπιστημίου και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Leev. Έχει σκηνοθετήσει αρκετά έργα γνωστών θεατρικών συγγραφέων του διεθνούς δραματολογίου, όπως του Τσέχωφ και του Σαίξπηρ, αλλά και καταξιωμένων Ιρανών δραματουργών. Ως σκηνοθέτης, έχει λάβει διάφορα βραβεία για τις δουλειές του. Ως ηθοποιός, έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί, στα έργα Amid the Clouds (2006) και Quartet: A Journey North (2007), που αμφότερα ανέβηκαν με επιτυχία στην Ευρώπη, ενώ ο ίδιος τιμήθηκε με βραβείο ερμηνείας στο Θεατρικό Φεστιβάλ Zürcher, για τη συμμετοχή του στο Amid the Clouds.

Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Τεχεράνης, αλλά και σε εργαστήρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας στο Ιράν.

Το 2010, η Ένωση Κριτικών Θεάτρου του Ιράν τον ανακήρυξε «Καλύτερο Θεατρικό Σκηνοθέτη της Χρονιάς» για το έργο του For a Fistful of Rubles (Για μια χούφτα ρούβλια).
Οι πιο πρόσφατες σκηνοθεσίες του, στο Γλάρο και στον Θείο Βάνια του Άντον Τσέχωφ, παίζονται ταυτόχρονα στο θέατρο Iranshahr της Τεχεράνης, από το Φεβρουάριο του 2011.

συντελεστές

Συντονισμός: Φωτεινή Μπάρκα, δημοσιογράφος