Συζήτηση με την Πατρίσια Απέργη (Αερίτες) / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση με την Πατρίσια Απέργη (Αερίτες)

Ομάδα Χορού Αερίτες / Πατρίσια Απέργη


1 Απριλίου 2012
Κεντρική Σκηνή
Συζήτηση μετά την παράσταση Era poVera, με τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και τους συντελεστές της ομάδας χορού Αερίτες.

Η ομάδα ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2006 από την Πατρίσια Απέργη και τον Δημήτρη Χαλαζωνίτη.

Ο χορός για τους Αερίτες δεν είναι μόνο «μορφολογία», «τύπος» ή «είδος έκφρασης». Επιδιώκουν να είναι το καλλιτεχνικό πείραμα ή έργο που παράγεται από τη σύμπραξη της θεωρητικής, δραματουργικής και κινησιολογικής έρευνας. Σκοπός των Αεριτών είναι να δημιουργούν καλλιτεχνικές δράσεις που  προκύπτουν από τη συνέργεια του χορού με τις αναπαραστατικές τέχνες, την ποίηση, το θέατρο και τις νέες τεχνολογίες, ειδικότερα όπως αυτές εκφράζονται μέσω του graphic design, του video animation και της σύγχρονης οπτικής επικοινωνίας.

Η ομάδα έχει τιμηθεί με το βραβείο Ερμής (2008) για την εταιρική της ταυτότητα και με δύο βραβεία ΕΒΓΕ (2007) για το προωθητικό υλικό και το πρόγραμμα της παράστασης AnOrexia Socialis.

Με το έργο d.OPA! [dopamines of post-Athenians] η ομάδα επελέγη από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 14η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια το Σεπτέμβριο του 2009. Κατόπιν, το ίδιο έργο ανακηρύχθηκε πρώτο σε βαθμολογία από πενταμελή επιτροπή που αποτελούνταν από καλλιτεχνικούς διευθυντές μεγάλων και έγκριτων φεστιβάλ του εξωτερικού, έτσι ώστε να συμμετάσχει στην 8η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Ιούνιο του 2010. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου η ομάδα Αερίτες εξελέγη μέσα στις δέκα «ομάδες προτεραιότητας» από το φεστιβάλ Aerowaves του Λονδίνου και περιόδευσε σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η ομάδα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τα έτη 2008, 2009 και 2010.

συντελεστές

Συντονισμός: Νάντια Αργυροπούλου, επιμελήτρια-ιστορικός τέχνης