Κοιτάζοντας τον κόσμο με τ’ αυτιά: Το ραδιόφωνο στην εποχή της εικόνας / ΣΤΕΓΗ
menu

Κοιτάζοντας τον κόσμο με τ’ αυτιά: Το ραδιόφωνο στην εποχή της εικόνας

Talk Forward / Το ελculture στη Στέγη

17 Ιανουαρίου 2012
19:00
Χώρος πολλαπλών λειτουργιών
Μια συζήτηση για το ραδιόφωνο του 21ου αιώνα χωρίς τη ραδιοφωνική παρουσία του παρελθόντος ή απλώς μια συζήτηση για το ραδιόφωνο του 21ου αιώνα, ως αφετηρία για το ραδιόφωνο του μέλλοντος.
Είσοδος ελεύθερη
«Μπορεί να δει κανείς τον κόσμο χωρίς μάτια, κοιτάζοντας μόνο με τ’ αυτιά του.»
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ο Βασιλιάς Ληρ

Το ραδιόφωνο είχε, έχει και θα έχει έναν πρωταρχικό στόχο: αυτόν της άμεσης επικοινωνίας με τον ακροατή. Ίσως γι’ αυτό, είτε αφορά την ενημέρωση, το μήνυμα, την παρέα ή τη διασκέδαση, βρίσκεται, ακόμα και σε αυτή την εποχή των μεγάλων δυσκολιών και αλλαγών, να ακολουθεί τις εξελίξεις, να εισβάλλει δυναμικά στο Διαδίκτυο, να αλλάζει μορφή, να βρίσκει τρόπους, όχι απλά για να επιβιώσει ως ένα παλιό μέσο σε έναν «καινούργιο» κόσμο, αλλά αντίθετα για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα των ακροατών. Τη ίδια στιγμή οι αλλαγές δεν έχουν μονάχα θετικό πρόσημο: οι ζωντανές εκπομπές αντικαθίστανται από playlist, η επικοινωνία από άψυχα sms, ενώ σπάνια πια υπάρχει περιθώριο για εκπομπές που εξάπτουν τη φαντασία ή, πολύ περισσότερο, για τη δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων μέσα από το ίδιο το μέσο. Κι όμως, το ραδιόφωνο ήταν πάντα επαναστάτης. Πομπός και δέκτης, ήχος και σιωπή, με τη μουσική σε ρόλο καταλύτη.

Σήμερα, ο ραδιοφωνικός παραγωγός και ο ακροατής αναζητούν το νέο τους ρόλο. Στην εποχή της εικόνας, καθώς το ραδιόφωνο απευθύνεται σε μία μόνο από τις πέντε αισθήσεις, πρέπει συνεχώς να διεκδικεί την προσοχή του ακροατή, σχεδόν ενάντια στις άλλες αισθήσεις.

Η εν δυνάμει κυριαρχία της μουσικής στο ραδιόφωνο είναι πιθανότατα ένα αποτέλεσμα της προσπάθειας του μέσου να χωρέσει κάπου ανάμεσα στις υπόλοιπες δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου χωρίς να απαιτεί την αποκλειστικότητα. Τελικά, ο ξεχωριστός ρόλος του ραδιοφώνου είναι να αποτελεί απλώς ένα διάλειμμα ή μια διέξοδο από τον κορεσμό που προκαλεί ο βομβαρδισμός των εικόνων; Και πάλι: είναι απαραίτητο αυτά τα δύο να είναι απέναντι; Τα «ιντερνετικά» ραδιόφωνα δείχνουν πως όχι.

Αυτές λοιπόν τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε, σε μια συζήτηση για το ραδιόφωνο του 21ου αιώνα χωρίς τη ραδιοφωνική παρουσία του παρελθόντος ή απλά σε μια συζήτηση για το ραδιόφωνο του 21ου αιώνα, ως αφετηρία για το ραδιόφωνο του μέλλοντος.

συντελεστές

Συντονισμός συζήτησης: 
Εμμανουήλ Κουτσουρέλης

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.