Ο ψηφιακός πολιτισμός στην εποχή της κρίσης: Ταυτότητες, αγορές και αντιστάσεις / ΣΤΕΓΗ
menu

Ο ψηφιακός πολιτισμός στην εποχή της κρίσης: Ταυτότητες, αγορές και αντιστάσεις

Talk Forward / Το ελculture στη Στέγη

21 Φεβρουαρίου 2012
19:00
Χώρος πολλαπλών λειτουργιών
Στόχος της συζήτησης είναι να αναζητηθούν απαντήσεις, εναλλακτικές προσεγγίσεις και τακτικές χρήσης που προκύπτουν από τη διερεύνηση των δομών της σύγχρονης παραγωγής αξιών και επικοινωνίας.
Είσοδος ελεύθερη
Βρισκόμαστε πια για τα καλά μέσα σε μια πραγματικότητα που καθορίζεται από την επανάσταση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και οι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται, σκέφτονται και συμπεριφέρονται φαίνεται να αλλάζουν ριζικά. Το σύγχρονο πλήθος κινείται στο χρόνο και το χώρο των ροών, στο ψηφιακό περιβάλλον του Διαδικτύου και των συστημάτων κινητής επικοινωνίας.

Οι νέοι «κοινοί» ψηφιακοί τόποι ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα, μοιάζουν ριζωματικοί, ετερογενείς και ευμετάβλητοι, καθώς τους διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι. Καθημερινά συμμετέχουμε σε διαφορετικά ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, που θεωρούμε ότι τα προσδιορίζουμε και μας προσδιορίζουν και μέσα από αυτά παρακολουθούμε τις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, τοποθετούμαστε και διαμορφώνουμε μορφές αντίστασης. Ταυτόχρονα, όμως, τα αναρίθμητα και συνεχώς εξελισσόμενα ψηφιακά δίκτυα φέρνουν στην επιφάνεια νέες μορφές πολιτισμού, οικονομίας και αξίας, νέους τρόπους οικειοποίησης και εκμετάλλευσης που ταιριάζουν στο νέο ρευστό και άυλο χώρο.

Ποια είναι η θέση μας και ποιοι τελικά επωφελούνται από την ψηφιακή κουλτούρα; Ποιες είναι οι συνδέσεις ανάμεσα στα δίκτυα επικοινωνίας και στους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς κόμβους και πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες συσχετίζονται με την παγκόσμια κρίση; Στόχος της συζήτησης είναι να αναζητηθούν απαντήσεις, εναλλακτικές προσεγγίσεις και τακτικές χρήσης που προκύπτουν από τη διερεύνηση των δομών της σύγχρονης παραγωγής αξιών και επικοινωνίας. Μήπως, αν σκεφτούμε διαφορετικά, οι δομές λειτουργήσουν κι αυτές διαφορετικά;

συντελεστές

Επιμέλεια - Συντονισμός συζήτησης:
Δάφνη Δραγώνα, ερευνήτρια - επιμελήτρια ψηφιακής τέχνης
Ηλίας Μαρμαράς, καλλιτέχνης

Συμμετέχουν:
•    Νίκος Αναστασόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός, ΔΕΝΤΡΟ (Δίκτυο Ελεύθερων Νέων Τόπων και Ρευστών Οικοκοινοτήτων)
•    Λήδα Καράμπελα, executive Leadership Coach, President Yhesitate.com
•    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αν. καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
•    Γιώργος Παπανικολάου, P2P Foundation
•    Γιώργος Τζιραλής, executive director στο Οpenfund
•    Πρόδρομος Τσιαβός, Δικηγόρος, Research Fellow στο Information Systems and Innovation Group, London School of Economics, Creative Commons UK Legal Project Lead
•    Ματθαίος Τσιμιτάκης, freelance δημοσιογράφος
 

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.