Σοφία Βγενοπούλου / Ομάδα Grasshopper / ΣΤΕΓΗ
menu

Σοφία Βγενοπούλου / Ομάδα Grasshopper

"Ελεύθερα ύδατα" του Γιάννη Τσίρου

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 8 Νοεμβρίου 2012 μέχρι και τις 17 Μαΐου 2013
11:00
5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου
Τρεις έφηβοι στο δρόμο για την ουσιαστική ενηλικίωση βλέπουν τα λάθη τους να γίνονται αφορμή μιας βαθύτερης συνειδητοποίησης των ορίων τους.
5 € ανά μαθητή
Σε συνέχεια της επιτυχημένης περσινής χρονιάς στη Στέγη και στη γραμμή ενός πολιτικού θεάτρου για νέους που «ψάχνονται», ο Γιάννης Τσίρος γράφει κατά παραγγελία της Στέγης και της Grasshopper ένα καινούργιο ελληνικό έργο με πρωταγωνιστές εφήβους, «αυτή την ήπια δύναμη οργής», όπως πολύ εύστοχα τους χαρακτηρίζει, «που αναφλέγεται και εκρήγνυται κατά καιρούς, ξαφνιάζοντας τη ναρκωμένη ή υπεραπασχολημένη κοινωνία των ενηλίκων».

Το έργο Ελεύθερα ύδατα, αξιοποιώντας τη δημοφιλή φόρμα του ψυχολογικού-πολιτικού θρίλερ, μελετά το φαινόμενο της νεανικής στράτευσης εστιάζοντας στα (αγνά) κίνητρα και τις (απρόβλεπτες) συνέπειές της. Τρεις μαθητές Λυκείου, μαχόμενοι για τα ιδανικά τους και κινούμενοι από τους οικολογικούς προβληματισμούς τους σχετικά με τη νομή και τη διαχείριση του νερού –του «γαλάζιου χρυσού»– στον πλανήτη, εμπλέκονται ενεργά σε μια υπόθεση απαγωγής. Με ποιες ευθύνες θα έρθουν αντιμέτωποι; Ποια όρια δεν πρέπει να ξεπεράσουν; Και ποιος είναι ο αληθινός τους εχθρός; Η συνειδητοποίηση των ορίων του εφήβου, μέσα από την ακραία συμπεριφορά του, είναι ο μόνος δρόμος προς την ουσιαστική ενηλικίωσή του.

Η παράσταση ενδείκνυται για άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών.

Εκπαιδευτικό πακέτο
Οι εκπαιδευτικοί εφοδιάζονται με εκπαιδευτικό υλικό, όπου περιέχονται πρακτικές ιδέες και οδηγίες για την προετοιμασία των μαθητών, αλλά και για την αξιοποίηση των υλικών της παράστασης μέσα στην τάξη. Το πακέτο χρησιμοποιεί «μεθόδους ενεργητικής συμμετοχής» (έρευνα, συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια), «βιωματικές μεθόδους» (αυτοσχεδιασμός, γράψιμο-σε-ρόλο), καθώς και μεθόδους του «εκπαιδευτικού δράματος», όπως είναι το Θέατρο της Εικόνας.

Το υλικό αυτό αποσκοπεί να οδηγήσει τους μαθητές σε έναν τρόπο σκέψης δημιουργικό και κριτικό, σε σχέση με τα προβλήματα της ηλικίας τους και της ζωής τους και σε συνάφεια με τους προβληματισμούς που θέτει η παράσταση. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο είτε πολιτιστικών προγραμμάτων και θεατρικών ομάδων, είτε των νέων μεθόδων διδασκαλίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (π.χ. Ερευνητική εργασία/Project και νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας στην Α΄ Λυκείου – Διδακτική ενότητα: Θέατρο).

Βιωματικό εργαστήριο
Απαραίτητο συμπλήρωμα της παράστασης αποτελεί το βιωματικό εργαστήριο, ειδικά προσαρμοσμένo στο μαθητικό κοινό. Το εργαστήριο περιλαμβάνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και ερεθισμάτων με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές, καθώς και βιωματικά παιχνίδια, ασκήσεις και σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Στόχος του είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις τεχνικές του θεάτρου και η συγκεκριμενοποίηση των ερεθισμάτων που πήραν από την παράσταση, έτσι ώστε να καθοδηγηθούν στο πώς οι προσωπικές και κοινωνικές ανησυχίες τους μπορούν να βρουν οδό έκφρασης και εκτόνωσης μέσα από το θέατρο. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν πάνω σε κρίσιμες έννοιες για τη ζωή τους, όπως είναι ο ρόλος ενός ενεργού πολίτη στη σημερινή πραγματικότητα, στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και η οικολογική συνείδηση/προστασία του περιβάλλοντος.

συντελεστές

Κείμενο: Γιάννης Τσίρος
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνικά & Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου
Σκηνοθεσία Βίντεο: Κώστας Χαϊδαλής
Σχεδιασμός Ήχου & Επιμέλεια Μουσικής: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής
Δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Βοηθός Σκηνοθέτη & Συντονισμός παραγωγής: Κατερίνα Σκουρλή
Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Γλυκερία Στραβοδήμου
Ερμηνεύουν: Θανάσης Μεγαλόπουλος, Θεανώ Μεταξά, Μιχάλης Πανάδης, Ελίνα Ρίζου

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Β’ Γυμνασίου μέχρι και Γ’ Λυκείου

Η δήλωση/κράτηση συμμετοχής είναι απαραίτητη και πάντα σε συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213-017-8034
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα