Σοφία Βγενοπούλου / Ομάδα Grasshopper / ΣΤΕΓΗ
menu

Σοφία Βγενοπούλου / Ομάδα Grasshopper

"Ελεύθερα ύδατα" του Γιάννη Τσίρου

8 Νοεμβρίου 2012 - 19 Μαΐου 2013*
5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου
Τρεις έφηβοι στο δρόμο για την ουσιαστική ενηλικίωση βλέπουν τα λάθη τους να γίνονται αφορμή μιας βαθύτερης συνειδητοποίησης των ορίων τους.
12 € | Μειωμ. 10 €
Σε συνέχεια της επιτυχημένης περσινής χρονιάς στη Στέγη και στη γραμμή ενός πολιτικού θεάτρου για νέους που «ψάχνονται», ο Γιάννης Τσίρος γράφει κατά παραγγελία της Στέγης και της Grasshopper ένα καινούργιο ελληνικό έργο με πρωταγωνιστές εφήβους, «αυτή την ήπια δύναμη οργής», όπως πολύ εύστοχα τους χαρακτηρίζει, «που αναφλέγεται και εκρήγνυται κατά καιρούς, ξαφνιάζοντας τη ναρκωμένη ή υπεραπασχολημένη κοινωνία των ενηλίκων».

Το έργο Ελεύθερα ύδατα, αξιοποιώντας τη δημοφιλή φόρμα του ψυχολογικού-πολιτικού θρίλερ, μελετά το φαινόμενο της νεανικής στράτευσης εστιάζοντας στα (αγνά) κίνητρα και τις (απρόβλεπτες) συνέπειές της. Τρεις μαθητές Λυκείου, μαχόμενοι για τα ιδανικά τους και κινούμενοι από τους οικολογικούς προβληματισμούς τους σχετικά με τη νομή και τη διαχείριση του νερού –του «γαλάζιου χρυσού»– στον πλανήτη, εμπλέκονται ενεργά σε μια υπόθεση απαγωγής. Με ποιες ευθύνες θα έρθουν αντιμέτωποι; Ποια όρια δεν πρέπει να ξεπεράσουν; Και ποιος είναι ο αληθινός τους εχθρός; Η συνειδητοποίηση των ορίων του εφήβου, μέσα από την ακραία συμπεριφορά του, είναι ο μόνος δρόμος προς την ουσιαστική ενηλικίωσή του.

συντελεστές

Σκηνικά & Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου
Σκηνοθεσία Βίντεο: Κώστας Χαϊδαλής
Σχεδιασμός Ήχου & Επιμέλεια Μουσικής: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής
Δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Βοηθός Σκηνοθέτη & Συντονισμός παραγωγής: Κατερίνα Σκουρλή
Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Γλυκερία Στραβοδήμου
Ερμηνεύουν: Θανάσης Μεγαλόπουλος, Θεανώ Μεταξά, Μιχάλης Πανάδης, Ελίνα Ρίζου

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Η παράσταση ενδείκνυται για άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών.

Το βιβλίο Ελεύθερα ύδατα του Γιάννη Τσίρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πατάκη.

•    Ο συγγραφέας σε μια αποστροφή του για το έργο του: «Αφήνω στους έφηβους ήρωές μου το δικαίωμα των ακραίων συμπεριφορών. Ποτέ δεν αισθάνονται αφελείς ή άδικοι, μέχρι που τα λάθη τους γίνονται η αφορμή μιας βαθύτερης συνειδητοποίησης των ορίων τους».

•    Ο Γιάννης Τσίρος έκανε σπουδές σχεδίου, φωτογραφίας, μουσικής και θεατρολογίας. Από το 1990 ασχολείται με τη συγγραφή κινηματογραφικών έργων και θεατρικών έργων, για τα οποία έχει λάβει αρκετές διακρίσεις: 1ο βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ του Λέτσε της Ιταλίας (2001), 1ο βραβείο ποιητικής ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ της Μόσχας (2002), 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ Καΐρου (2002) και βραβείο κοινού στο μεσογειακό φεστιβάλ Κολωνίας (2002) για την ταινία Το φως που σβήνει• 1ο κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα στο θεατρικό διαγωνισμό τού Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο Αξύριστα πηγούνια• 3ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ της Μόσχας (2010) για την ταινία Το βουνό μπροστά• βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) και βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2010) για την ταινία Άπνοια• και βραβείο Δραματουργίας Κάρολος Κουν (2010) για το έργο Τα μάτια τέσσερα.

•    Το έργο Στην οθόνη φως του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη ανέβηκε την περσινή σαιζόν στην εφηβική σκηνή της Στέγης από την ίδια ομάδα της Σοφίας Βγενοπούλου. Η ανταπόκριση, τόσο στις πρωινές παραστάσεις για τους μαθητές σχολείων όσο και στις απογευματινές για το ευρύ κοινό, ήταν πολύ μεγάλη, ενώ ανάλογες ήταν και οι εντυπώσεις των κριτικών σε αυτό το πρώτο έργο εφηβικού θεάτρου από Έλληνα συγγραφέα.

•    Η ομάδα Grasshopper και η Σοφία Βγενοπούλου βρίσκονται επίσης πίσω από την εξαιρετική διοργάνωση του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, το οποίο συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Θεάτρου και το Τμήμα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης. Το φεστιβάλ φιλοξενήθηκε με επιτυχία πέρσι στην εφηβική σκηνή της Στέγης και θα επαναληφθεί και φέτος.

•    Έγραψαν για το έργο Στην οθόνη φως:  
«[…] Είναι κατά την άποψή μου ένα από τα αρτιότερα έργα των τελευταίων χρόνων. Ανώτερο όχι μόνο συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα του ίδιου συγγραφέα αλλά και με πολλά της πρόσφατης δραματουργίας μας. Είναι ένα από τα ελάχιστα που θα μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό με τόσο ευοίωνες προοπτικές επιτυχίας.»
– Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία, 19 Νοεμβρίου 2011
«Έτσι πρέπει να είναι το εφηβικό θέατρο! Ένα ηθικά ακέραιο έργο για τη συχνά αμφισβητούμενη ακεραιότητα της νιότης, σε μια παράσταση που θέτει ψηλά τον πήχη για το νέο αυτό είδος θεάτρου.»
– Αθηνόραμα, 15 Δεκεμβρίου 2011

διαβάστε περισσότερα


* Παραστάσεις:
Πρωινές παραστάσεις για σχολεία (Πέμπτη & Παρασκευή):
Ώρα έναρξης: 11:00

Απογευματινές παραστάσεις για το κοινό (Σάββατο & Κυριακή):
Ώρα έναρξης: 19:00

Βραδινές παραστάσεις (27, 28, 29 & 30 Δεκεμβρίου, 18 & 19 Μαΐου)
Ώρα έναρξης: 21:00